ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης για την Κούβα

Στις 7.30 μ.μ. στο γήπεδο «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή

Πάνδημη είναι η απαίτηση για άρση του βάρβαρου αποκλεισμού της Κούβας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ

Associated Press

Πάνδημη είναι η απαίτηση για άρση του βάρβαρου αποκλεισμού της Κούβας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ
Συναυλία αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της «Νήαρ Ηστ» (Εθνικής Αντίστασης 118, Καισαριανή), με ελεύθερη είσοδο.

Στη συναυλία συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του και το κουβανικό συγκρότημα «Εστρέγιας Κουμπάνας». Θα απαγγείλει ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Λεωνίδας Βαρδαρός. Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Ερέρα Ερνάντες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας.

«Η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, σημειώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη για να απαιτήσουμε το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στο έργο του κουβανικού λαού, της επαναστατικής σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ και την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών ηρώων που πάνω από 11 χρόνια κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ. Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ. ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΑ».

  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης καλεί επίσης τους φίλους και τα μέλη του στον ετήσιο χορό που διοργανώνει με αφορμή την 51η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, σήμερα στις 9.30 μ.μ., στο κοσμικό κέντρο «Μάνθος» (απέναντι από το στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολίχνη). Για πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο 6977593470.
ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζουν παραπλανητικές γιορτές για την Αντιφασιστική Νίκη

Στο πλαίσιο της καπηλείας της Ιστορίας από τη σημερινή κυρίαρχη τάξη επιχειρείται να αξιοποιηθεί και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ι. Στάλιν

Οπως έγινε γνωστό, οι δημοτικές αρχές της Μόσχας, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας επιχείρησης καπηλείας της 65ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 του Μάη και της διαστρέβλωσης του περιεχομένου της, ετοιμάζονται να γεμίσουν τη ρωσική πρωτεύουσα με ανάλογες γιγαντοαφίσες. Ανάμεσα σ' αυτές και με το πορτρέτο του Ι. Στάλιν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλής σήμερα στους Ρώσους πολίτες ο ηγέτης της ΕΣΣΔ. Μάλιστα, οι δημοτικές αρχές της Μόσχας εξηγούν την απόφασή τους με τις εκκλήσεις που έχουν λάβει από τις οργανώσεις των βετεράνων του αντιφασιστικού πολέμου, που ζητούν την αποκατάσταση του ρόλου του Στάλιν στη νίκη.

Η πρόθεση αυτή των αρχών της Μόσχας προκάλεσε αντιδράσεις από δυτικούς διπλωμάτες, που δεν εννοούν να καταλάβουν τις πραγματικές προθέσεις των αρχών της Μόσχας, επιμένοντας στη χοντροκομμένη αντικομμουνιστική γραμμή της ταύτισης του Στάλιν με τον Χίτλερ. Μάλιστα, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, οι γιγαντοαφίσες του Στάλιν μπορεί να προκαλέσουν αποχωρήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να μεταβούν στη Μόσχα το Μάη είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Μπορίς Γκριζλόφ, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», όπου ηγείται ο πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, ο οποίος τάχθηκε κατά των γιγαντοαφισών με τον Στάλιν, χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την απόφαση των αρχών της Μόσχας, αφού «δοξάζουν» μια «διφορούμενη προσωπικότητα».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), από την πλευρά του χαρακτήρισε την απόφαση των αρχών της Μόσχας «σωστή και ανδρεία», και πρόσθεσε: «Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, όπου οι αρχές θα παραιτηθούν από την υποκρισία να συγχαίρουν τους Ρώσους για τη νίκη χωρίς να αναφέρουν το ποιος ήταν Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής της ΕΣΣΔ και κάτω από την ηγεσία ποιανού επιτεύχθηκε η νίκη». Και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε έως τέλους ειλικρινείς και να δηλώσουμε, πρώτα απ' όλα στη νέα γενιά, πως αυτή η μεγάλη νίκη θα ήταν αδύνατη χωρίς τον στρατάρχη Στάλιν, τους στρατηγούς Ζούκοφ, Κόνεφ, Ροκοσόφσκι και την ενότητα του σοβιετικού λαού».


Ι. Π. - Ε. Β.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στα γρανάζια των ευρω-ατλαντικών ... προστατών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Ακλόνητος σύμμαχος του λαού και της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο απ' τη μονομερή «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Η Κλίντον μάλιστα διαβεβαίωσε και για την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να βοηθήσει την Πρίστινα στην επίτευξη ενός «πλήρως λειτουργικού» δημοκρατικού, πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου με κατάληξη την «επίτευξη των ευρω-ατλαντικών στόχων».

Απ' την άλλη πλευρά, ο Γιόχαν Γκάτουνγκ, Νορβηγός διεθνής μεσολαβητής που συνέβαλε στον τερματισμό δεκάδων συρράξεων εδώ και πολλές δεκαετίες, πρότεινε (με συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ) την καντονοποίηση του Κοσσυφοπεδίου (με πρότυπο την Ελβετία) ως ενδιάμεση λύση για το καθεστώς. Ως τελική λύση, πρότεινε... τη συγκρότηση μιας συνομοσπονδίας ανάμεσα σε Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία μέχρι το 2060.

Το ίδιο 24ωρο, η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για το Κοσσυφοπέδιο Ουλρίκε Λούνατσεκ κάλεσε την Ευρωενωσιακή υπουργό Εξωτερικών Κάθριν Αστον να αλλάξει την έως τώρα πολιτική της ΕΕ και να συσχετίσει άμεσα την ένταξη της Σερβίας με την αναγνώριση του προτεκτοράτου απ' το Βελιγράδι... ώστε η Σερβία «να συνηθίσει στην πραγματικότητα του ανεξάρτητου Κοσσόβου και να σταματήσει την πολιτική μπλοκαρίσματος της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης»!

Η Αστον, πάντως, ολοκληρώνοντας χτες την περιοδεία της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (προτού μεταβεί χτες βράδυ στο Βελιγράδι...) εξέφρασε την ανησυχία της για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, αντιτάχθηκε στο διαμελισμό της στέλνοντας το ακόλουθο τριπλό, όπως είπε, μήνυμα: α) Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι χώρα με διαφορετικές κοινότητες, β) πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της είναι στην ΕΕ και γ) η ΕΕ είναι έτοιμη να τη βοηθήσει πρακτικά στην ενταξιακή της πορεία...

Σύμφωνα δε με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου η Αστον στο Σαράγεβο ξεκίνησε εξαιρετικά νωρίς την προεκλογική προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας αυτής «να ψηφίσουν για το μέλλον τους στην Ευρώπη», όταν θα κληθούν στις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβρη (δηλαδή σε οκτώ μήνες!) συμμετέχοντας στις προεδρικές και στις κοινοβουλευτικές εκλογές...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνομιλίες για την «ασπίδα»

ΚΙΣΙΝΑΟΥ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Διμερείς συνομιλίες ξεκίνησαν χτες εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Μολδαβίας σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκατασταθούν στοιχεία της «νέας πιο ευέλικτης αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη. Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βαλέρι Τουρία, υποστήριξε πως «κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει από μόνο του τους μηχανισμούς που θα χρησιμοποιήσει για την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποκαλούμενου Προέδρου της Υπερδνειστερίας - που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και έχει ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» της - Ιγκορ Σμιρνόφ, πως η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα «Ισκαντέρ» εάν κάτι τέτοιο της ζητηθεί από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετη σ' αυτά τα σχέδια και έχει υποστηρίξει πως επιδρούν αρνητικά και στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Μπέιρλε απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς τονίζοντας ταυτόχρονα πως μια τελική συμφωνία είναι «πολύ κοντά», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ