ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΑΜΠΧΟΥΧ
Παίρνει διεθνείς διαστάσεις

NTOYΜΠΑΪ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Μοσάντ δολοφόνησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της "Χαμάς", Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ κατά 99%» δήλωνε, χτες, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, Ντάχι Κχαλφάν Ταμίμ. Στην επίσημη ενημέρωση υπογραμμίστηκε ότι «προφανώς η δολοφονία έχει πολιτικές αποχρώσεις», αλλά συμπληρώνεται ότι «το εμιράτο δε θα ήθελε να εμπλακεί στην ουσία του εγκλήματος, αλλά να συνεισφέρει στην εξιχνίασή του».

Η αστυνομία του Ντουμπάι έχει, ήδη, εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 11 άτομα, των οποίων τα πρόσωπα δημοσιοποιήθηκαν. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ανακρίνονται δύο Παλαιστίνιοι, που φέρονται να σχετίζονται με την προαναφερόμενη «ομάδα», ενώ καταζητούνται άλλα πέντε άτομα, για τα οποία δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες. Επιπλέον, ερευνώνται λογαριασμοί που άνοιξαν σε αμερικανικές τράπεζες οι 11 καταζητούμενοι για να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες καθώς και τα τηλεφωνικά νούμερα της Αυστρίας, όπου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μοιάζει να λειτουργούσε κάτι σαν καθοδηγητικό κέντρο».

Στα πολύ σοβαρά αυτά στοιχεία έρχεται να προστεθεί και μια πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών Stratfor, το οποίο μελέτησε ενδελεχώς τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου όπου δολοφονήθηκε ο Μπάμπχουχ και σημειώνει: «Επρόκειτο για ενορχηστρωμένη, καλά υπολογισμένη, επαγγελματική επιχείρηση με χρήση εξοπλισμού πολύ ανώτερου από αυτόν που διαθέτουν οι γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και οι περισσότερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου».

Στη λίστα των πλέον καταζητούμενων ανά τον κόσμο έθεσε τους «11» και η Ιnterpol. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωσή της, στόχος είναι να συλληφθούν οι 11 πραγματικοί ένοχοι, των οποίων οι φωτογραφίες εμφανίζονται στα διαβατήρια που βρίσκονται στα χέρια των αρχών του Ντουμπάι, και όχι οι πραγματικοί κάτοχοι των διαβατηρίων.

Εντονη δυσφορία εκτός, αναστάτωση εντός

Τους Ισραηλινούς πρέσβεις κάλεσαν χτες για εξηγήσεις τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας, των οποίων διαβατήρια χρησιμοποίησαν οι 11 άμεσα εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Μπάμπχουχ. Την ίδια ώρα, εντός Ισραήλ, κλιμακώνεται η κριτική κατά της κυβέρνησης από τον Τύπο και η διχογνωμία μεταξύ πρώην ειδικών και πρακτόρων για το αν ήταν ή όχι η Μοσάντ... Οπως και να έχει, το ζήτημα αναμένεται να έχει και σοβαρές πολιτικές επιπλοκές καθώς ο Νετανιάχου ήταν και πάλι πρωθυπουργός, όταν το 1997, δύο πράκτορες της Μοσάντ, χρησιμοποιώντας καναδικά διαβατήρια, προσπάθησαν να δολοφονήσουν στην Ιορδανία τον νυν πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ. Τότε, οι δύο πράκτορες συνελήφθησαν, την τελευταία στιγμή, και η Μοσάντ υποχρεώθηκε να δώσει το αντίδοτο στο δηλητήριο που είχε δοθεί στον Μασχάαλ, για να παραλάβει τους πράκτορες. Πάντως η πρακτική των ...προληπτικών δολοφονιών καλά κρατεί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΑΓΔΑΤΗ.-- Καμικάζι ανατινάχθηκε σε σημείο ελέγχου πολύ κοντά στα κυβερνητικά γραφεία και στα δικαστήρια της πόλης Ραμάντι, στη βόρεια επαρχία Ανμπάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, και να τραυματιστούν άλλοι 20. Οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι και αυτή η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδο-θρησκευτικής κλιμάκωσης μεταξύ σιιτών - σουνιτών ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εξαιτίας της «κακής βαθμολογίας», όπως δήλωσε στους αστυνομικούς, ένας 23χρονος οργισμένος επιτέθηκε εναντίον του καθηγητή του και τον σκότωσε στο επαγγελματικό σχολείο στην πόλη Λουντβιχσάφεν της Γερμανίας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εισηγήθηκε να περιληφθεί εφεξής ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στα εμβόλια για την εποχική γρίπη που θα χορηγηθούν την ερχόμενη περίοδο 2010/11 στο βόρειο ημισφαίριο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σερβική αστυνομία προχώρησε χτες στη σύλληψη του Πρέντραγκ Σουμποτίτσκι, διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας «Rade Neimar», που κατηγορείται ότι, με χρήματα που προορίζονταν για την αναστύλωση ναών, αγόρασε διαμέρισμα στην Ελλάδα. Ο Σουμποτίτσκι είναι κουμπάρος του αδερφού του πρωτοσύγκελου Συμεών Βιλόβσκι, που φέρεται αρχηγός της ομάδας που καταχράστηκε κονδύλια της επισκοπής Ρασκοπριζρένης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ...

ΑΪΤΗ
Λαϊκή οργή

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Μια ακόμη μέρα διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων από τον αϊτινό λαό, που διαδήλωσε για άλλη μια φορά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και μάλιστα υπό βροχή, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη παροχής βοήθειας και κυρίως για την παραγκώνιση του ίδιου του λαού από τα μέτρα που λαμβάνονται και απαιτώντας θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι σχεδιασμοί ως προς το μέλλον της Αϊτής είναι πολυεπίπεδοι και συχνά αντικρουόμενοι και φυσικά ερήμην του λαού. Στο παιχνίδι έχουν εισέλθει όλες οι ενδιαφερόμενες και άμεσα σχετιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προχτεσινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί , διατυπώθηκε η διαφορετική πρόταση «ανοικοδόμησης» της Γαλλίας που δεν είναι σε απόλυτη σύμπλευση με αυτήν που υπάρχει εκ μέρους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο Μεξικό, ώστε να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Μεξικού - Caricom, με αντικείμενο την αύξηση της βοήθειας και της αρωγής για την ανοικοδόμηση καθώς και για τη Σύνοδο Ενότητας Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής.

Τέλος, οκτώ από τους δέκα Αμερικανούς μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Αϊντάχο, που είχαν συλληφθεί στην Αϊτή την ώρα που προσπαθούσαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα 33 παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση δεν βρήκε αποδείξεις ότι είχαν εγκληματική πρόθεση. Ωστόσο, συνεχίζεται η κράτηση δύο γυναικών για περαιτέρω ανακρίσεις, καθώς διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε υποθέσεις απαγωγών παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ