ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
9ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
H ανυπότακτη νεολαία συναντιέται σήμερα στη Λευκάδα

Περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Ακτιου και το βράδυ συναυλία στην πόλη

Στιγμυότυπο απο την περσινή κινητοποίηση στο Λιτόχωρο και τους Ευζώνους
Στιγμυότυπο απο την περσινή κινητοποίηση στο Λιτόχωρο και τους Ευζώνους
Από το πρωί σήμερα φτάνουν στη Λευκάδα, απ' όλες τις μεριές της χώρας, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που συμμετέχουν στη διήμερη, πανελλαδική, αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της Οργάνωσης. Το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο φαίνεται να ξεπερνάει σε μαζικότητα όλα τα προηγούμενα. Από το Αιγαίο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απ' τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, τη Στερεά και την Εύβοια, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι, ξεκίνησαν από χτες βράδυ και σήμερα στήνουν ένα διαφορετικό στρατόπεδο στην παραλία Γύρα της Λευκάδας.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή, πρωτότυπη, νεανική κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, που αγκαλιάζεται από χιλιάδες νέους και πραγματοποιείται φέτος για 9η συνεχή χρονιά, στα πλαίσια και του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αποτελώντας πια, έναν πολύ ξεχωριστό θεσμό για τα δεδομένα της νεολαίας, η πανελλαδική συνάντηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κεφάτης νεανικής εκδρομής, αλλά και μιας δυναμικής, μαχητικής κινητοποίησης της ανυπότακτης νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό που υποθηκεύει το μέλλον της.

Γεμίζει η Γύρα από σήμερα, σκηνές, σημαίες και πανό των νέων κομμουνιστών και των φίλων τους που έχουν την ευκαιρία να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, μέχρι το μεσημέρι που θα ξεκινήσουν για την περικύκλωση της βάσης του Ακτιου. Θα αποκλείσουν συμβολικά τη βάση απ' όπου εξορμούν τα κατασκοπευτικά ΑΒΑΚΣ, τη βάση που πρόσφερε «πολύτιμη» βοήθεια στα γεράκια του ΝΑΤΟ όταν ματοκυλούσαν τα Βαλκάνια. Θα απαιτήσουν να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά απ' τη χώρα μας, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι απ' το Κόσσοβο, τη Βοσνία, την Αλβανία.

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί με μεγάλη πορεία το βράδυ, στους δρόμους της Λευκάδας και συγκέντρωση όπου θα διατρανώσουν τη θέλησή τους να ζουν σ' έναν κόσμο ειρηνικό υπερασπίζοντας τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Η αποψινή βραδιά θα κλείσει με συναυλία του Διονύση Τσακνή και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Αύριο, οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετέχουν στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο θα παραμείνουν στην κατασκήνωση, όπου θα πραγματοποιηθούν πλούσιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μέχρι το μεσημέρι οπότε θα ξεκινήσει και το ταξίδι της επιστροφής.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν

Σ' ένα χώρο που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιείται φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στην πλατεία της Αγ. Βαρβάρας, στο τέρμα Πατησίων, στήθηκε προχτές ένα μοναδικό, νεανικό γλέντι. Η ΟΒ Αγ. Βαρβάρας Πατησίων της ΚΝΕ αφιέρωσε την προφεστιβαλική της εκδήλωση στα «δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τη ζωή», εκφράζοντας την αντίθεσή της στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και προσπαθώντας να προβληματίσει κάθε νέο για τον τρόπο διδασκαλίας μέσα στην τάξη, το περιεχόμενο των βιβλίων, τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης.

Η πλατεία γέμιζε νιάτα όσο πέρναγε η ώρα κι η ικανοποίηση στα μάτια των μελών της ΟΒ, των νέων που δούλεψαν για να στήσουν αυτή την πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση, τόσο μεγάλωνε. «Αυτό που τα λέει όλα», είπε χαρακτηριστικά η Εβελιν Ιωαννάτου, γραμματέας της ΟΒ και μέλος του Γραφείου του Τομέα, «είναι ότι όπου ανοιγόμαστε μαχητικά στη νεολαία, βρίσκουμε ανταπόκριση. Κι αυτό φαίνεται σήμερα εδώ».

Ανάμεσα στους ροκ ήχους των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων «Eco Box» και «Αλχημιστές του ήχου», στην προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, ο Γιώργος Μπίθας, μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ, που στηλίτευσε την κυρίαρχη πολιτική, το σύστημα «που φτιάχνει φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, συνεχώς περιπλανώμενο και καταρτιζόμενο, πάντα όμως με το χέρι στην τσέπη για να πλουτίζουν οι έμποροι της γνώσης». Και κάλεσε τους νέους και τις νέες «στο δρόμο της σύγκρουσης με ό,τι κουρελιάζει τα όνειρά μας».

Το λόγο πήρε με τη σειρά της η Δώρα Μόσχου, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε τη βαθιά σχέση του ΚΚΕ με την παιδεία, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «για μας η παιδεία είναι παράγοντας ανατροπής». Αφού αναφέρθηκε στους μεγάλους παιδαγωγούς κομμουνιστές: Δημήτρη Γληνό, Ρόζα Ιμβριώτη και Ελλη Αλεξίου, μίλησε και για το διαπαιδαγωγητικό ρόλο της ΚΝΕ όπου οι νέοι μαθαίνουν «να πειθαρχούν στη βάση ενός κοινού σκοπού, την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου».

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διαρροή του μαθητικού δυναμικού συνεχίζεται

Διαρροή του μαθητικού δυναμικού από τη δημόσια εκπαίδευση, της τάξης του 15% εμφανίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Τμήμα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα την προοπτική του Ενιαίου 12χρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου, μπροστά στα αδιέξοδα της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

«Παράδοξη» χαρακτήρισε την αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Θ. Κρουστάλης, αφού, όπως ανέφερε στην εισήγησή του, «μέσα σε 2 χρόνια κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενοι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποψίλωσε δηλαδή το Λύκειο και έστρεψε τους μαθητές προς την επαγγελματική κατεύθυνση, πετυχαίνοντας έτσι με καθαρά διοικητικά μέτρα την αντιστοιχία στους αριθμούς όσων ενδιαφέρονται να εισαχθούν και όσων τελικά εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας». Φέτος λοιπόν, μετά βίας θα αποφοιτήσουν από τα Λύκεια 65.000 μαθητές, από τους 113.000 που φοιτούσαν στην Α΄ Λυκείου.

Ετσι με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στο 60-65% των σχολείων της Θεσσαλονίκης, παίρνουν απολυτήριο το 97% των παιδιών. Από τη Β΄ τάξη προάγειται το 85%, με μέσο όρο βαθμολογίας το 15 (13 -17). Ποσοστό που δε φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού δεν απαιτείται η επιπλέον δραστική μείωση του μαθητικού δυναμικού, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

«Εχουμε να κάνουμε με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσαρμόζεται γρήγορα για να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Πρόκειται για το σχολείο και το πανεπιστήμιο της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης, που αύριο θα βγάλει τους ημιμαθείς, απασχολίσημους και καταρτήσιμους νέους που έχει ανάγκη η άρχουσα τάξη», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Α. Σκούφας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης. Ενώ μιλώντας για την αποσύνδεση του πτυχίου που παρέχεται στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση από το επάγγελμα, ανέφερε πως το 60-65% των παιδιών που αποφοίτησαν από αυτή, μετά από 10 χρόνια, βρίσκονται να απασχολούνται σε επαγγέλματα άσχετα με την ειδικότητά τους.

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης και της συζήτησης ήταν ότι κανένα βασικό πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν μπορεί να λυθεί αν δεν απαντηθεί το ερώτημα: τι άνθρωπο θέλουμε, για ποια κοινωνία και με ποιο σχολείο. Ενα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο ίδιος ο λαός, για να πειστεί τελικά πως σωστό σχολείο θα προκύψει με ρήξεις και ανατροπές, μέσα από την όξυνση της πάλης των τάξεων και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της εργατικής τάξης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Την Τρίτη ανακοινώνεται ο αριθμός διοριστέων

Την Τρίτη 11 Ιούλη θα ανακοινωθεί τελικά από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των διορισμών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη τριετία.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στην επετηρίδα και στους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση προτίμησης για διορισμό σε μία από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από 10 έως 20 Ιούλη 2000.

Την Τρίτη στις 11 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Παιδείας ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών για το έτος 2000 καθώς και οι αριθμοί των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν, μέσω του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έχει προγραμματιστεί για τις 7 μέχρι και 10 Σεπτέμβρη 2000 για κλειστό αριθμό θέσεων, για τα έτη 2001 και 2002. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, το 60% των κενών οργανικών θέσεων το 2000 θα καλυφθεί από επιτυχόντες στο διαγωνισμό που έγινε το 1998, ενώ όπου έχουν εξαντληθεί οι επιτυχόντες, οι οργανικές θέσεις θα μείνουν κενές και θα τοποθετηθούν σε αυτές αναπληρωτές. Οι διορισμοί για τα έτη 2001 και 2002 θα γίνουν από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κατά 80% το 2001 και 90% το 2002.

ΟΛΜΕ
Να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη θεωρία των «υποκινητών»

Την πρακτική συνεχών κλήσεων σε απολογία και ανακρίσεων εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη από πάσης απόψεως την ενέργεια του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, χωρίς καμία εκ των προτέρων επαφή και συζήτηση με τον "καταγγελλόμενο", να διαβιβάσει στον εισαγγελέα ανώνυμες και ανυπόγραφες "καταγγελίες" εις βάρος Διευθυντή Λυκείου στην Αχαΐα με αποτέλεσμα, μετά την κλήση του, να καταθέσει σαν "καταγγελλόμενος" ενώπιον Πταισματοδίκη, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης και εν συνεχεία να καλείται τώρα να καταθέσει στην Αστυνομία στα πλαίσια προανάκρισης!».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «να εγκαταλείψουν επιτέλους τη θεωρία των "υποκινητών" των καταλήψεων, να παύσουν αμέσως τις κλήσεις σε απολογία καθηγητών, μαθητών και διευθυντών σχολείων και να σταματήσουν την ταλαιπωρία και την προσβολή της αξιοπρέπειας καθηγητών και διευθυντών, με το να σύρονται από ανάκριση σε ανάκριση σαν ύποπτοι και "καταγγελλόμενοι"», καταλήγει η ΟΛΜΕ, ζητώντας για μια ακόμα φορά να καταργηθεί τώρα η αυταρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία, μαθητές, καθηγητές και διευθυντές σχολείων θεωρούνται «οιονεί ύποπτοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ