ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέο σημείο τριβής

TEXEΡΑΝΗ.--

Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα αρχίσουν εργασίες για δύο νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, που θα έχουν την εμβέλεια της εγκατάστασης του Νατάνζ και θα βρίσκονται εντός ορεινών όγκων ή θα είναι υπόγειες, προκειμένου να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενες επιθέσεις. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας και αντιπρόεδρος της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, συμπληρώνοντας ότι σταδιακά θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Ως «απόδειξη ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει μια συνεννόηση» ερμήνευσε τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις η Ουάσιγκτον. Μέχρι χθες βράδυ, δεν υπήρχαν αντιδράσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ή κάποιο άλλο εκπρόσωπο από τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ - και Γερμανία). Συνεχίζονταν, όμως, οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, σε πρώτο πλάνο, πιέζουν για την υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί, ώρες νωρίτερα, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο και στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Πετρέους υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για σοβαρές πιέσεις στο Ιράν, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΔΕΑΕ και του ΟΗΕ», αλλά συμπλήρωσε ότι «κατά την εκτίμησή του δεν είναι έτοιμο να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».

«Δυναμικότερη» αντίδραση ζήτησε, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πρότεινε την επιβολή «άμεσα ενεργειακού εμπάργκο» στο Ιράν, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ. Η «πρόταση» Νετανιάχου έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση από το Ισραήλ του νέου στόλου του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Heron TP), που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στον αέρα συνεχόμενα 22 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εξέφρασε, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «καταστροφικό ενδεχόμενο για ολόκληρη την περιοχή», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση «μόνο μέσα από διπλωματικές οδούς».

Πρόταση δημοψηφίσματος

Να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ιρανικός λαός αν επιθυμεί να συνεχίσει το «Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης» να απαγορεύει σε υποψηφίους τη συμμετοχή τους σε εκλογές, πρότεινε, χθες, ένας από τους ηγέτες της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης. (Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές, αποκλείονται εκατοντάδες υποψήφιοι και επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο σε όσους υποψηφίους «θεωρούνται ότι συμβαδίζουν με τις αρχές του καθεστώτος»).

Ο Μεχντί Καρουμπί κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία ότι «μετέτρεψε σε στρατιωτική βάση την Τεχεράνη» και ότι «αντιμετώπισε με απίστευτη σκληρότητα τους διαδηλωτές», ζητώντας να επιτραπούν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. «Τι φοβούνται; Αν όντως η αντιπολίτευση είναι μειοψηφία, ας αφήσουν τον κόσμο να διαδηλώσει ελεύθερα. Στο δρόμο θα επιβεβαιωθεί αν έχουν δίκιο», κατέληξε ο Καρουμπί.

ΕΕ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνομιλίες Αστον - Μλαντένοφ για δυτικά Βαλκάνια

ΣΟΦΙΑ.--

Συνομιλίες για τα «προβλήματα» σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο αλλά και για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είχαν χτες στo περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοβ και η ευρωενωσιακή ομόλογός του, Κάθριν Αστον.

Σύμφωνα με βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Βούλγαρος υπουργός πρότεινε στην Αστον τη βοήθεια και τη συνεισφορά Βούλγαρων ειδικών επί των ζητημάτων της Βαλκανικής αναφορικά με τη συγκρότηση της ευρωενωσιακής πολιτικής στην περιοχή. Ακόμη, ο Μλαντένοφ εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλγαρίας στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στους «ευρω-ατλαντικούς» θεσμούς.

Σύμφωνα με το «Πρακτορείο Ειδήσεων Σόφια», η Αστον «δέχθηκε με ευγνωμοσύνη» ...τις προτάσεις του Μλαντένοβ(!) ενώ εκείνη απ' τη μεριά της του ανέλυσε την τρέχουσα διαδικασία για τη συγκρότηση της νέας διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, την «Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης» (EEAS) που αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Την καταστροφή των κρίσιμων απόρρητων εγγράφων των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά στη σφαγή των διαδηλωτών κατά την εξέγερση του Οκτώβρη του 2003, που έμεινε γνωστή ως «πόλεμος του φυσικού αερίου», κατήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας, Μίλτον Μεντόζα. Κατά τον Μεντόζα η διαταγή να καούν τα κρίσιμα έγγραφα δόθηκε από τον πρώην επικεφαλής του στρατού στρατηγό Ρομπέρτο Κλάρος, με αποτέλεσμα σημαντικές πληροφορίες να έχουν χαθεί οριστικά, πληροφορίες που θα έπρεπε να κατατεθούν και στη διεξαγόμενη δίκη του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το διάταγμα για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Ηλεκτροδότησης υπέγραψε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες. Κατά τις πληροφορίες, το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 1,2 δισεκατομμύρια μπολίβαρ με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του υφιστάμενου δικτύου και την προώθηση του σχεδίου για αύξηση και εκσυγχρονισμό της παραγωγής ενέργειας.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Τις φήμες και τις πληροφορίες περί επικείμενου στρατιωτικού πραξικοπήματος ανάλογου με αυτό που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια στη γειτονική Ονδούρα διέψευσε ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Πόλεμος χαρακωμάτων» έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με αφορμή τη δημοσίευση βιβλίου που αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κακομεταχειριζόταν τους υπαλλήλους στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αποδείξεις ζητά το Εργατικό Κόμμα ενώ ο ίδιος ο Γκ. Μπράουν χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «ψέματα».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Διαδηλώσεις σε Αυστραλία, Ελβετία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Ερυθραίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις που επέβαλαν το Δεκέμβρη τα Ηνωμένα Εθνη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκατοντάδες σπίτια εκκενώθηκαν χτες σε περιοχές της ανατολικής Σερβίας εξαιτίας πλημμυρών που προκλήθηκαν απ' την υπερχείλιση ποταμιών κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Συνομιλίες στις 2 του Μάρτη μεταξύ Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων σχετικά με τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία στο μεθοριακό επιχειρηματικό πάρκο του Καεσόνγκ αλλά και αναφορικά με τις στρατιωτικές σχέσεις πρότειναν χτες αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας.

ΤΟΚΙΟ.-- Στο 37% από το 48% που ήταν μόλις πριν δύο μήνες έπεσε η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιούκιο Χατογιάμα, καθώς φαίνεται να φουντώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια για μία σειρά οικονομικών σκανδάλων και οικονομικών ζητημάτων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η ραγδαία αύξηση των ποσοτήτων των ηλεκτρονικών απορριμμάτων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) θα προκαλέσει σημαντικά υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αν δε ληφθούν γρήγορα μέτρα για την ανακύκλωσή τους, προειδοποίησε χτες ο ΟΗΕ με αφορμή προβλέψεις ειδικών που διαβλέπουν σημαντική αύξηση μέχρι το 2020 στις πωλήσεις ηλεκτρονικών προϊόντων σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Ινδία, χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε χτες σε δύο πόλεις στο βόρειο τμήμα της Σερβίας, για «λόγους ασφαλείας», την προώθηση ενός βιβλίου για τον Ράτκο Μλάντιτς, τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, που καταζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές

ΧΑΓΗ.--

Ανοιξε ο δρόμος για τη διαδικασία που θα οδηγήσει την Ολλανδία σε πρόωρες εκλογές μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε με τη βασίλισσα Βεατρίκη. Την ετοιμότητά του «να εισέλθει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες» του Μπαλκενέντε δήλωσε χτες ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», Γκερτ Βίλντερς.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το πρωί ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως διαλύθηκε ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός μετά την αποχώρηση απ' αυτόν των Εργατικών που εμφανίζονται πως διαφωνούν με την παράταση της παραμονής των 1.600 Ολλανδών στρατιωτών στο κατεχόμενο από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, Αφγανιστάν. Πάντως, την Κυριακή ο Μπαλκενέντε δήλωσε πως τα στρατεύματα θα επιστρέψουν την καθορισμένη ημερομηνία καθώς η μεταβατική του κυβέρνηση δεν έχει τις αρμοδιότητες να παρατείνει την αποστολή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ