Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέο σημείο τριβής

TEXEΡΑΝΗ.--

Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα αρχίσουν εργασίες για δύο νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, που θα έχουν την εμβέλεια της εγκατάστασης του Νατάνζ και θα βρίσκονται εντός ορεινών όγκων ή θα είναι υπόγειες, προκειμένου να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενες επιθέσεις. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας και αντιπρόεδρος της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, συμπληρώνοντας ότι σταδιακά θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Ως «απόδειξη ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει μια συνεννόηση» ερμήνευσε τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις η Ουάσιγκτον. Μέχρι χθες βράδυ, δεν υπήρχαν αντιδράσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ή κάποιο άλλο εκπρόσωπο από τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ - και Γερμανία). Συνεχίζονταν, όμως, οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, σε πρώτο πλάνο, πιέζουν για την υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί, ώρες νωρίτερα, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο και στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Πετρέους υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για σοβαρές πιέσεις στο Ιράν, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΔΕΑΕ και του ΟΗΕ», αλλά συμπλήρωσε ότι «κατά την εκτίμησή του δεν είναι έτοιμο να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».

«Δυναμικότερη» αντίδραση ζήτησε, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πρότεινε την επιβολή «άμεσα ενεργειακού εμπάργκο» στο Ιράν, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ. Η «πρόταση» Νετανιάχου έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση από το Ισραήλ του νέου στόλου του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Heron TP), που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στον αέρα συνεχόμενα 22 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εξέφρασε, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «καταστροφικό ενδεχόμενο για ολόκληρη την περιοχή», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση «μόνο μέσα από διπλωματικές οδούς».

Πρόταση δημοψηφίσματος

Να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ιρανικός λαός αν επιθυμεί να συνεχίσει το «Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης» να απαγορεύει σε υποψηφίους τη συμμετοχή τους σε εκλογές, πρότεινε, χθες, ένας από τους ηγέτες της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης. (Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές, αποκλείονται εκατοντάδες υποψήφιοι και επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο σε όσους υποψηφίους «θεωρούνται ότι συμβαδίζουν με τις αρχές του καθεστώτος»).

Ο Μεχντί Καρουμπί κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία ότι «μετέτρεψε σε στρατιωτική βάση την Τεχεράνη» και ότι «αντιμετώπισε με απίστευτη σκληρότητα τους διαδηλωτές», ζητώντας να επιτραπούν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. «Τι φοβούνται; Αν όντως η αντιπολίτευση είναι μειοψηφία, ας αφήσουν τον κόσμο να διαδηλώσει ελεύθερα. Στο δρόμο θα επιβεβαιωθεί αν έχουν δίκιο», κατέληξε ο Καρουμπί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τις ετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» (2024-10-16 00:00:00.0)
Επιμένει στο «πολεμικό κλίμα» η ισραηλινή ηγεσία (2012-03-10 00:00:00.0)
Περιμένοντας τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΔΕΑΕ (2012-02-29 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεων συνέχεια (2012-02-17 00:00:00.0)
Θριαμβολογίες Χαμενεΐ για τις συγκεντρώσεις της επετείου (2010-02-13 00:00:00.0)
Μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του Αγιατολάχ (2009-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ