Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνουν τις ετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά»

Τις ετοιμασίες για ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, σε απάντηση της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, εντείνουν ΗΠΑ και Ισραήλ, σε στενό συντονισμό τόσο για την επιλογή των στόχων και του τρόπου που θα πληγούν, όσο και για την προετοιμασία του Ισραήλ για την ιρανική ανταπάντηση, όπως έδειξε και η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε νέα στρατιωτική ενίσχυση του κράτους - δολοφόνου, με ανάπτυξη του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος αεράμυνας THAAD.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, απηύθυνε νέες απειλές εναντίον της Τεχεράνης, δηλώνοντας χθες ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σύντομα στο Ιράν και ότι η απάντηση αυτή θα είναι «θανάσιμη και ακριβής».

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», που επικαλείται καλά πληροφορημένους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο συνυπολογίζεται ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», αυξάνοντας κατά συνέπεια και τις τιμές των καυσίμων. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα σημειωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το γραφείο του Νετανιάχου, αντιδρώντας στο παραπάνω δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει την άποψη των ΗΠΑ, αλλά θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις με βάση τις ανάγκες της εθνικής του ασφάλειας.

Ιράν: Απειλές για αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», απειλώντας να τυλίξουν όλη τη Μέση Ανατολή στις φλόγες του πολέμου.

Οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα οδηγήσει σε αντίποινα από την Τεχεράνη κατά αμερικανικών στόχων, προειδοποίησε από την πλευρά του Ιράν ανώτερος αξιωματούχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Συγκεκριμένα, ο ταξίαρχος Εμπραχίμ Τζαμπάρι, δήλωσε στο ιρανικό «Press TV» πως «οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν μια μέρα μπουν στο πεδίο της μάχης και θελήσουν να αναλάβουν δράση κατά του ισλαμικού Ιράν, οι βάσεις, τα συμφέροντα και τα πλοία τους θα είναι εντός της εμβέλειας των όπλων μας».

Στη συνέχεια ωστόσο ανέφερε πως οι ΗΠΑ «είναι απίθανο να διαπράξουν μια βλακεία και να εμπλακούν σε σύγκρουση με το Ιράν».

Χθες στο μεταξύ επανεμφανίστηκε δημοσίως στην Τεχεράνη ο Ιρανός διοικητής της Δύναμης Κοντς, της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Εσμαΐλ Καανί, ο οποίος φέρεται να είχε κατηγορηθεί και ανακριθεί ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, στη Βηρυτό. Ο Καανί εμφανίστηκε χθες στην κηδεία του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Χ. Νασράλα.

Ξεκίνησε η παράδοση του συστήματος THAAD στο Ισραήλ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες ότι εξαρτήματα του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD ξεκίνησαν να παραδίδονται στο Ισραήλ ήδη από τη Δευτέρα, ενώ το σύστημα θα είναι σύντομα «πλήρως επιχειρησιακό».

«Τις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και συστοιχίες THAAD θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Η συστοιχία θα είναι πλήρως λειτουργική στο εγγύς μέλλον, αλλά για επιχειρησιακούς λόγους δεν πρόκειται να συζητήσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times» επισημαίνει κενά στην αεράμυνα του Ισραήλ, αναφέροντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή έλλειψη πυραύλων και συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η πολεμική βιομηχανία Israel Aerospace Industries, η οποία κατασκευάζει τα συστήματα αναχαίτισης Arrow, δουλεύει σε τρεις βάρδιες για να διατηρήσει τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες τη βδομάδα.

Επικαλούμενη εμπειρογνώμονες και πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον βοηθά το Ισραήλ στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση χρειάζεται ολοένα και περισσότερο να παίρνει αποφάσεις, διαλέγοντας τους στόχους στους οποίους θέλει να δώσει προτεραιότητα, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει επαρκές οπλοστάσιο.

«Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό», λέει η Ντάνα Στρουλ, πρώην αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. «Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης με δική της ανταπάντηση, η αεράμυνα του Ισραήλ θα χρειαστεί να επεκταθεί και γεωγραφικά», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτώβρη, παρότι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιορδανία συμμετείχαν στην αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, πολλοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις και άλλα σημεία.

Αντίστοιχα, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», μετά την πρόσφατη επιτυχημένη επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης, επισημαίνει ότι η ισραηλινή αεράμυνα δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην αναχαίτιση drones.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ