Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνέχεια και επέκταση στις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή εκκένωσης στο 25% του Λιβάνου!

Γυναίκες και παιδιά ήταν στην πλειοψηφία τους τα θύματα από τη δολοφονική επιδρομή σε χωριό του βόρειου Λιβάνου

2024 The Associated Press. All

Γυναίκες και παιδιά ήταν στην πλειοψηφία τους τα θύματα από τη δολοφονική επιδρομή σε χωριό του βόρειου Λιβάνου
Με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών και νέες επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής, το Ισραήλ συνέχισε και χτες τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου, μία μέρα μετά τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού».

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 124 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της χώρας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 1.356 τους νεκρούς από τις 23 Σεπτέμβρη, οπότε και κλιμακώθηκαν περαιτέρω οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου.

Στον τελευταίο απολογισμό θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 22 άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, τη Δευτέρα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο χωριό Αϊτού στον βόρειο Λίβανο, σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς Μαρωνίτες και στην οποία έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι.

«Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μεταξύ των 22 νεκρών βρίσκονταν 12 γυναίκες και 2 παιδιά», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), Τζ. Λόρενς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επλήγη ένα τετραώροφο κτίριο κατοικιών...

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εκδίδει εντολές εκκένωσης τεράστιων περιοχών του νότιου Λιβάνου, αυξάνοντας κι άλλο τους εκτοπισμένους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στρατιωτικής εισβολής στη χώρα.

Χαρακτηριστικά, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή εκκένωσης στο 25% του Λιβάνου!

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ απαίτησε χτες από τους κατοίκους άλλων 25 χωριών στον νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου...

Ηδη, σε 400.000 ανέρχονται τα παιδιά που εκτοπίστηκαν στον Λίβανο μέσα σε 3 βδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ενώ συνολικά ο εκτοπισμένος πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρεμβάσεις με αφορμή τις επιθέσεις στην UNIFIL

Την ίδια ώρα που εντείνει την επίθεσή του στον λαό του Λιβάνου, το Ισραήλ βάζει σταθερά στο στόχαστρό του και την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), πλήττοντας θέσεις της και απαιτώντας την απομάκρυνσή της από τον νότιο Λίβανο, για να «διευκολύνει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό θέσεις της UNIFIL. Με ανακοίνωσή του, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο καλεί όλες τις πλευρές, χωρίς να τις κατονομάζει, να σεβαστούν την ασφάλεια του προσωπικού και των θέσεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν χτες παρεμβάσεις προς το Ισραήλ από τη Γαλλία και την Ιταλία, κράτη της ΕΕ που ταυτόχρονα με την πολύμορφη συνεργασία τους με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, διατηρούν και ξεχωριστά μονοπωλιακά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λίβανο - προσθέτοντας ότι ο Ιταλός ΥΠΕΞ ετοιμάζεται να πάει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη - ενώ για μια ακόμη φορά ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των Ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στην UNIFIL. Η Ιταλία έχει αναπτύξει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στην UNIFIL, ενώ συμμετέχει με στρατεύματα και στην αποστολή MIBIL που έχει ως αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου.

«Πιστεύουμε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη», ανέφερε η Μελόνι μιλώντας στη Γερουσία, την οποία χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» του παλιότερου ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η ίδια πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι και η Χεζμπολάχ έχει παραβιάσει το ψήφισμα του ΟΗΕ και επιδίωξε «να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της UNIFIL».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον Μπ. Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του, να λέει ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί, όπως και ότι «απορρίπτει μια μονόπλευρη κατάπαυση του πυρός που δεν αλλάζει την κατάσταση ασφάλειας στον Λίβανο, που μόνο επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση».

Ο Εμ. Μακρόν, από την πλευρά του, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε αργότερα ότι «ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ». «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία ισραηλινή επέμβαση στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η UNIFIL.

Χεζμπολάχ: Η λύση είναι κατάπαυση πυρός σε Λίβανο και Γάζα

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, σε απάντηση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, ανακοίνωσε χτες ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της μέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο.

Σε χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, επιτέθηκε στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι διαπράττουν γενοκτονία επιχειρώντας να φτιάξουν μια «νέα Μέση Ανατολή» που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Η Αμερική (...) θέλει μια νέα Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου θέλει το ίδιο πράγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν αυτή τη γενοκτονία σκόπιμα», τόνισε.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε, θέλει να «επεκτείνει την κατοχή του και η Παλαιστίνη δεν είναι αρκετή», θέλει επίσης να ελέγξει όλα τα «εδάφη των αραβικών κρατών και όλων των μουσουλμάνων».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ισραηλινών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Κασέμ απέδωσε τα εύσημα στους μαχητές της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι «αυτό που πέτυχαν (...) στο πεδίο κατά τη διάρκεια των δύο βδομάδων ήταν μεγαλύτερο και καλύτερο από ό,τι περίμεναν».

Τόνισε δε ότι εφόσον το Ισραήλ στοχεύει όλο τον Λίβανο, τότε και η Χεζμπολάχ έχει το δικαίωμα «από αμυντική θέση» να στοχεύσει οποιοδήποτε σημείο στην «επικράτεια του εχθρού».

Ο Κασέμ είπε, τέλος, ότι η καλύτερη δυνατή έκβαση στη σύγκρουση είναι να σταματήσει το Ισραήλ να επιτίθεται στον Λίβανο και στη Γάζα. «Λέω στους Ισραηλινούς, η λύση είναι να σταματήσουν να πυροβολούν. Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός... Η αντίσταση δεν θα ηττηθεί γιατί αυτή είναι η γη της... Μετά από μια κατάπαυση του πυρός, οι (Iσραηλινοί) έποικοι μπορούν να επιστρέψουν στον βορρά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ισραηλινοί στον βορρά θα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή εάν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμο στον Λίβανο και στη Γάζα.

«Αμερικανικές εγγυήσεις» μετά το μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό

Ο δε πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, μιλώντας στο «Al Jazeera», υποστήριξε ότι έλαβε «κάποιου είδους αμερικανικές εγγυήσεις» για «μείωση» των ισραηλινών χτυπημάτων στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει δολοφονικά χτυπήματα με αμερικανικά όπλα τις τελευταίες τρεις βδομάδες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ωστόσο ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες η πίεση των ΗΠΑ οδήγησε το Ισραήλ να «περιορίσει» τα χτυπήματα στη Βηρυτό.

Αφού πρώτα το Ισραήλ, σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς επί βδομάδες εναντίον της Βηρυτού, χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μίλερ, δήλωσε ότι «καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό»... Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι υπάρχουν άλλες αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ...

Κατά τ' άλλα, ο Μικάτι τόνισε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και «την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ». «Το κράτος του Λιβάνου είναι έτοιμο να επιβάλει την κυριαρχία του σε ολόκληρη την επικράτεια του Λιβάνου», σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου του 1701 που προβλέπει ότι μόνο ο στρατός και κυανόκρανοι θα είναι αναπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο, είπε. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 4.500 στρατιώτες στον νότο και θέλουμε να τους αυξήσουμε σε 7.000 έως 11.000», δήλωσε ο Μικάτι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έλαβε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού για να «αφαιρέσει κάθε πρόσχημα» να το στοχοποιήσει το Ισραήλ.

Χτες η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο συνέστησε έντονα στους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα, προειδοποιώντας ότι οι πτήσεις που οργανώνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις 27 Σεπτέμβρη δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

Και η Αυστραλία απηύθυνε προειδοποίηση στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και συνέστησε σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν από τη χώρα όσο γίνονται ακόμη πτήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Φ. Αλ Σίσι, συμφώνησαν χτες να εμβαθύνουν την εμπορική και επενδυτική συνεργασία των χωρών τους, ενώ κάλεσαν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ