Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
Σχέδια «κοινής περιφερειακής αγοράς» και για την επόμενη τριετία

Για «γεωπολιτικές αβεβαιότητες» που αναβάθμισαν τη σημασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση

Με την υπογραφή της νέας φάσης του «Σχεδίου Δράσης για την Κοινή Περιφερειακή Αγορά» (που θα αφορά την περίοδο 2025 - 2028) ολοκληρώθηκε προχτές η 10η κατά σειρά Σύνοδος των χωρών που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου», Φόρουμ που δημιουργήθηκε με στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής.

Η συνάντηση έγινε στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της ΕΕ (την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), των 6 χωρών της περιοχής που ζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία) και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η «οικοδεσπότρια» Γερμανία, η Ελλάδα κ.ά. Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «οι καιροί των συγκρούσεων, των πολέμων και των αναταραχών έχουν κάνει την ΕΕ να ευαισθητοποιηθεί για πολλά θέματα, να συνειδητοποιήσει ότι μια μεγαλύτερη Ενωση είναι επίσης μια ισχυρότερη Ενωση. Και ότι ήταν δική μας ευθύνη να φέρουμε τα επίδοξα μέλη πιο κοντά μας». Αναφέρθηκε στην «ενεργειακή κρίση» ως παράδειγμα, υποστηρίζοντας ότι «βοηθήσαμε τα νοικοκυριά των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος μέσω του Πακέτου Ενεργειακής Υποστήριξης 1 δισ. ευρώ» και «τώρα κατασκευάζουμε ενεργειακή υποδομή για να κάνουμε τα Δυτικά Βαλκάνια πιο ενεργειακά ανεξάρτητα, με επενδυτικό σχέδιο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να λειτουργεί ομαλά αυτή η Κοινή Περιφερειακή Αγορά, διότι επιτρέπει στις εταιρείες των Δυτικών Βαλκανίων να εμπορεύονται, να καινοτομούν και να δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας. Και επειδή φέρνει την περιοχή πιο κοντά σε εμάς, και τις οικονομίες της πιο κοντά στην ενιαία μας αγορά», χαιρετίζοντας ειδικά την «άρση των περιορισμών στις εξαγωγές από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο» αλλά και συγχαίροντας «τις δύο πλευρές, που επέδειξαν τέτοια πολιτική βούληση».

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, «μπροστά στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», οι συμμετέχοντες «επιβεβαίωσαν εκ νέου τον βασικό ρόλο της Διαδικασίας του Βερολίνου στη 10η επέτειό της για την ενίσχυση των δεσμών στη Συνδεσιμότητα, στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στην εφαρμογή καινοτομιών και στην πράσινη μετάβαση». Μεταξύ άλλων, «οι συμμετέχοντες από τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναγνώρισαν ότι ο διάλογος και οι εποικοδομητικές προσεγγίσεις αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση άλυτων διμερών ζητημάτων».

Από τη μεριά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, ισχυρίστηκε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για να μπορέσει να εδραιωθεί στην περιοχή μας ειρήνη, ευημερία, να αποφύγουμε τους εθνικισμούς, να χαράξουμε μια πορεία η οποία θα είναι συμβατή με την Ευρώπη».

Αρχισαν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία

Ολα αυτά ενώ χτες στο Λουξεμβούργο ξεκίνησαν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία, με τα πρώτα κεφάλαια που άνοιξαν να αφορούν τους τομείς της «δικαιοσύνης» και του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Εντι Ράμα είπε ότι στόχος της Αλβανίας είναι να ολοκληρώσει τη διαπραγματευτική διαδικασία εντός αυτής της δεκαετίας και να είναι έτοιμη να «χτυπήσει την πόρτα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ως κράτος - μέλος.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλος όγκος εργασίας. Εχουμε ορίσει έναν πολύ φιλόδοξο οδικό χάρτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασιζόμαστε σε φίλους και εταίρους που θα μας βοηθήσουν να τον πετύχουμε», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι είναι εφικτή η συμφωνία για μια ενισχυμένη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).

Από τη μεριά του ο Πέτερ Σιγιάρτο, ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας (προεδρεύουσας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς τα Τίρανα πρέπει να ανοίξουν και το κεφάλαιο που αφορά την Εξωτερική Πολιτική. Σημείωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί προτεραιότητα της ουγγρικής προεδρίας, αφού «αυτό αποτελεί ένα πραγματικό συμφέρον για την Ευρώπη».

  • Μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, Μιχάλης Ρόκας, είπε ότι «δύσκολα θα γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης» της Βόρειας Μακεδονίας για τροποποίηση του Συντάγματος και αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας μετά την έναρξη της ενταξιακής της πορείας, γιατί «υπάρχει θέση της ΕΕ των 27 μελών για το θέμα αυτό». Θυμίζουμε ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ξεκίνησε αφού αποσυνδέθηκε από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τα νέα «σύννεφα» στις σχέσεις ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ