Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΑΔΗ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ
Χιλιάδες μεταλλεργάτες διαδήλωσαν στο Λούντβιχσμπουργκ

Μια μαχητική και μαζική διαδήλωση χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου έγινε χτες στην πόλη του Λούντβιχσμπουργκ, 10 χιλιόμετρα έξω από τη Στουτγκάρδη, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Γερμανία. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο και μετά από την πρώτη, χωρίς αποτέλεσμα, συνάντηση ανάμεσα στο συνδικάτο της IG Metall (420.000 μέλη στο κρατίδιο) και τους εργοδότες (900 εταιρείες).

Το συνδικάτο IG Metall απαιτεί αύξηση μισθού κατά 7% για τους εργαζομένους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών στη Βάδη Βυρτεμβέργη καθώς και αύξηση των αποδοχών των μαθητευόμενων και σπουδαστών κατά 170 ευρώ για σύμβαση διάρκειας 12 μηνών. Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε με τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου των εργοδοτών πως «και μια αύξηση της τάξεως του 0% είναι πάρα πολύ ακριβή για εμάς», καθώς επικαλέστηκε ότι «η οικονομία του κρατιδίου αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις», ενώ ανέφερε ότι ήδη εταιρείες παίρνουν μέτρα «εξοικονόμησης πόρων» με απολύσεις, μείωση του εργάσιμου χρόνου με ταυτόχρονη μείωση μισθών κ.ά.

Ανάμεσα στις 900 εταιρείες είναι η «Bosch» (τζίρος για το 2023 91,6 δισ, +8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), η εταιρεία ZF (προμηθευτής αυτοκινητοβιομηχανίας με κέρδη 2,4 δισ. +5,4%), η εταιρεία «Trumpf» (τζίρος για το 2023 5,4 δισ. +27%).

Απέναντι σε αυτές τις «προκλήσεις» των εργοδοτών βρίσκονται οι πραγματικές προκλήσεις για τους εργαζόμενους όπως: Οι αυξήσεις στον τομέα της Ενέργειας, τα πολύ υψηλά ενοίκια, οι αυξήσεις στα τρόφιμα, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, αναφέροντας μόνο μερικά παραδείγματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία.

Με βάση τα παραπάνω, το αίτημα για αυξήσεις 7% για τους εργαζόμενους και 170 ευρώ σε μαθητευόμενους και σπουδαστές είναι το μίνιμουμ για το οποίο θα μπορούσαν να παλέψουν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη φάση, όπως σημειώνουν πολλοί ανάμεσά τους, ασκώντας κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που ελέγχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), που βρίσκεται ταυτόχρονα και στην κυβέρνηση και ασκεί αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. Ωστόσο, η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων φάνηκε από νωρίς και εκφράζεται και από συνθήματα μέσα στις κινητοποιήσεις όπως «Ετοιμοι για απεργία» και «Ποιος χρειάζεται τους καπιταλιστές;» και τώρα χρειάζεται περισσότερη δύναμη και αντοχή στην κατεύθυνση σύγκρουσης με την αδιαλλαξία των μονοπωλίων αλλά και τη συμβιβαστική στάση της ηγεσίας της IG Metall, που για χρόνια έβαζε - και βάζει - πλάτη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερο παλμό στις κινητοποιήσεις δίνει η συμμετοχή των μαθητευόμενων και των σπουδαστών όπως και γενικότερα της νεολαίας της περιοχής, ενώ τη στήριξή τους έχουν εκφράσει η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στον γειτονικό νομό του Ρεμς Μουρ, το Ver.di του Ρεμς Μουρ και το Ver.di Ενέργειας της Στουτγάρδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ