Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Καναδά, μετά τις κατηγορίες της Οτάβα ότι το Νέο Δελχί εμπλέκεται στη δολοφονία αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στο έδαφός της.

Προχτές ο Καναδάς ανακοίνωσε την απέλαση έξι Ινδών διπλωματών (εκ των οποίων και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ινδίας στην Οτάβα), ενημερώνοντας το ινδικό ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για πρόσωπα που «παρουσιάζουν ενδιαφέρον» στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο του Καναδού πολίτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ (αγωνιζόταν για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους Σιχ στη βόρεια Ινδία, με την ονομασία Χαλιστάν).

Η καναδική αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε «αποδεικτικά στοιχεία» για την εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης σε περιπτώσεις «εκφοβισμού, παρενόχλησης, εκβιασμού και εξαναγκασμού» σε καναδικό έδαφος.

Από τη μεριά του, το Νέο Δελχί χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους εμπλέκεται στη δολοφονία, κάνοντας λόγο για «στρατηγική δυσφήμισης της Ινδίας για πολιτικούς σκοπούς». Μάλιστα, το ινδικό ΥΠΕΞ προχώρησε κι εκείνο στην απέλαση έξι υψηλόβαθμων Καναδών διπλωματών, μεταξύ των οποίων ο επιτετραμμένος του Καναδά Στιούαρτ Γουίλερ. Επιπλέον, η Ινδία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί διπλωμάτες της στον Καναδά, επειδή «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη δέσμευση της νυν καναδικής κυβέρνησης να εγγυάται την ασφάλειά τους».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Ινδία περιόρισε προσωρινά τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στο έδαφός της για τους Καναδούς, αναγκάζοντας τον Καναδά να επαναπατρίσει ορισμένους διπλωμάτες του. Μάλιστα, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται «τώρα του δικαιώματος να λάβει άλλα μέτρα, απαντώντας στις τελευταίες αυτές προσπάθειες της καναδικής κυβέρνησης με σκοπό να επινοήσει ισχυρισμούς κατά των Ινδών διπλωματών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ