Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Πιέσεις στη Γεωργία, στήριξη στη Μολδαβία

Ενόψει των εκλογών στα δύο κράτη όπου εντείνεται η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία

Στην ενίσχυση της «φιλοδυτικής» κυβέρνησης στη Μολδαβία και στην πίεση προς τη «φιλορωσική» κυβέρνηση της Γεωργίας προχωρούν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενόψει των εκλογών στις δύο αυτές χώρες όπου συγκρούονται με τη Ρωσία για γεωπολιτική επιρροή.

Η Βρετανία πάγωσε τον ετήσιο «διάλογο ασφαλείας» με τη Γεωργία και ακύρωσε άλλες συνομιλίες για αμυντικά θέματα λόγω της «ανησυχίας για δημοκρατική οπισθοδρόμηση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Βρετανός πρέσβης στην Τιφλίδα.

«Περίμενα ότι θα συνεργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την αντοχή της Γεωργίας και την κοινή ευημερία μας, αλλά κατά τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση επέλεξε διαφορετική πορεία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «InterPress».

Το Λονδίνο θα αναστείλει τον ετήσιο διάλογο ασφαλείας με την Τιφλίδα, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, καθώς και οικονομίας και εμπορίου, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε το 2014. Επίσης ανέστειλε ένα νέο πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη «Δύση» και στη Γεωργία επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον νόμο περί ξένων πρακτόρων, που αναγκάζει οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγράφονται ως οργανώσεις ξένων συμφερόντων. Εκτοτε η ΕΕ δήλωσε ότι παγώνει οποιεσδήποτε ενταξιακές διαδικασίες, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις. Από την πλευρά της, η Μόσχα ήρε τους περιορισμούς για τη βίζα στη Γεωργία παραχωρώντας στους πολίτες της το δικαίωμα να εργάζονται στη Ρωσία.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης της Γεωργίας ανάγκασαν τη Βρετανία να εγείρει «ανησυχίες σχετικά με την εξασθένηση της δημοκρατίας και την αντιδυτική ρητορική», δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης και προειδοποίησε: Μετά τις εκλογές στις 26 Οκτώβρη, «ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, ελπίζουμε να δούμε σαφείς ενδείξεις μιας επιστροφής στο ευρωατλαντικό μονοπάτι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή σε μια στενή συνεργασία».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο απεσταλμένος της ΕΕ στην Τιφλίδα προειδοποίησε ότι «οι δεσμοί της Γεωργίας με τις Βρυξέλλες θα πληγούν περαιτέρω» και η χώρα πιθανόν να αντιμετωπίσει και κυρώσεις, «αν απομακρυνθεί από τη δημοκρατία και γίνει ένα μονοκομματικό κράτος».

«Βλέπουμε απροκάλυπτες απόπειρες από χώρες της Δύσης να ασκηθούν πιέσεις στις τοπικές αρχές και μια άμεση και απροκάλυπτη επιρροή στις εκλογές», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Μολδαβία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις η Σάντου

Στη Μολδαβία την ερχόμενη Κυριακή διοργανώνεται διπλή ψηφοφορία, προεδρικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, με «Δυτικούς» αξιωματούχους να «παρελαύνουν» και να στηρίζουν οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά την φιλοδυτική Πρόεδρο, Μάγια Σάντου. Ενδεικτικά, την περασμένη βδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε το Κισινάου, όπου ανακοίνωσε «πακέτο στήριξης» 1,8 δισ. ευρώ.

Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες και το διακύβευμα είναι «ευρωπαϊκός προσανατολισμός ή αποκατάσταση των δεσμών με τη Μόσχα;». Στην κούρσα συμμετέχουν άλλοι 11 υποψήφιοι, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «απόπειρες αποσταθεροποίησης εκ μέρους της Ρωσίας».

Η Σάντου εμφανίζεται να λαμβάνει το 36% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της μολδαβικής «δεξαμενής σκέψης» «WatchDog» και θεωρείται «πιθανή» η νίκη της στον δεύτερο γύρο στις 3 Νοέμβρη.

Απέναντί της, ο Αλεξάντρ Στοϊανόγκλο, ένας 57χρονος πρώην εισαγγελέας που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους Σοσιαλιστές, καταγράφει 10%.

Στο δημοψήφισμα, με στόχο να εγγράψει στο Σύνταγμα τον στόχο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σχεδόν 54% εμφανίζονται «υπέρ» και 35% «κατά». Σχεδόν το 50% θεωρεί τη Ρωσία απειλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ