Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΕΪΡΑ
Καταστροφικές συνέπειες από πλημμύρες

Την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη πληρώνει ο λαός

Εικόνες από την καταστροφή στη Φουνσάλ
Εικόνες από την καταστροφή στη Φουνσάλ
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από 120 τραυματίστηκαν και 240 έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το περασμένο Σάββατο το νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Τόννοι λάσπης, νερού και πέτρες «σάρωσαν» στο πέρασμά τους ό,τι έβρισκαν: καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και γέφυρες. Από αυτήν την καταστροφή αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη, που δεν ενδιαφέρεται για πραγματικά έργα υποδομής, στοιχίζει ακριβά στα λαϊκά στρώματα.

Το συγκεκριμένο νησί, αυτόνομη περιφέρεια της Πορτογαλίας, με 250.000 κατοίκους, 900 χιλιόμετρα από την Πορτογαλία και 480 χλμ. από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, στο μέσο του Ατλαντικού, ήταν ένα θέρετρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις για υψηλό τουρισμό, όμως ουσιαστικά «γυμνό» από τις απαραίτητες υποδομές για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Χθες δεκάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας φόβων για νέες κατολισθήσεις, οι αρχές μιλούσαν για 4 αγνοούμενους, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε 8 απομακρυσμένα χωριά και σε ορισμένες περιοχές τα τηλεφωνικά δίκτυα, ο ηλεκτρισμός και η παροχή νερού δεν λειτουργούσαν. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως τα θύματα μπορεί να είναι αρκετά περισσότερα, καθώς άνθρωποι πιθανόν να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και άλλοι να βρίσκονται θαμμένοι στη λάσπη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για μεγάλες καταστροφές στην πρωτεύουσα Φουνσάλ.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν και χτες να ψάχνουν για επιζώντες, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αλμπέρτο Ζοάου Ζαρντίμ κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους και έμειναν κλειστά τα σχολεία για τους 30.000 μαθητές κάθε βαθμίδας ώστε τα σωστικά συνεργεία να ανοίξουν τους δρόμους και να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Πάντως, οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε το Σάββατο μέσα σε οκτώ ώρες αντιστοιχεί με τη βροχόπτωση ενός μήνα. Γεγονός είναι ότι οι εικόνες των γεφυριών και των δρόμων που έχουν διαλυθεί βεβαιώνουν για την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε χτες τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες που επισκέφθηκε το νησί την Κυριακή δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επείγουσα χρηματική βοήθεια από την ΕΕ, ενώ η Ισπανία έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ