Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΕΕ «ανησυχεί» για τη δολοφονία Μάμπχουχ

Προκαλεί οργή και με μνημεία στη Δυτική Οχθη η κυβέρνηση Νετανιάχου

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την «έντονη καταδίκη» τους για το ότι «ευρωπαϊκά διαβατήρια χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες της δολοφονίας» του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της «Χαμάς» Μαχμούντ αλ Μάμπχουχ σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι, στις 20 Γενάρη, εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στο τελικό κείμενο, όπως ήταν αναμενόμενο, δε γίνεται ανοιχτή αναφορά στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, Μοσάντ, ούτε στο Ισραήλ, αν και ξεχωριστά, αρκετοί υπουργοί δήλωναν «εξαιρετικά ανήσυχοι» και έκαναν νύξεις για «επίδραση της υπόθεσης αυτής στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ».

Στο περιθώριο του συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί δύο από τις εμπλεκόμενες χώρες, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, είχαν συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό τους, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για ισραηλινή εμπλοκή». Ο Βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κάλεσε το Ισραήλ να συμμετάσχει ενεργά στην έρευνα που άρχισε η Βρετανία, καθώς, όπως διαρρεόταν χτες, άλλα δύο βρετανικά διαβατήρια φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός Μάικλ Μάρτιν υποστήριξε πως έχει πληροφορίες για εμπλοκή άλλων πέντε ιρλανδικών διαβατηρίων και εξέφρασε βαθιά δυσφορία.

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύνοδο, απέφυγε να συναντήσει τον Λίμπερμαν, ενώ μέχρι το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν είχε αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αν και στη Γερμανία το ζήτημα εξετάζεται, ήδη, από τη δικαιοσύνη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, που συναντήθηκε χτες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπάς, στο Παρίσι, καταδίκασε ως «απεχθή» τη δολοφονία Μάμπχουχ και «τον τρόπο που έγινε». Παράλληλα, η γαλλική διπλωματία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, διεκδικούσε μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πρότεινε «να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πριν λήξουν οι συνομιλίες για τα τελικά του σύνορα».

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση της ΕΕ η «Χαμάς», τονίζοντας ότι θα έπρεπε να καταδικάζεται ανοιχτά το Ισραήλ και καλώντας τις Βρυξέλλες «να εντάξουν το Ισραήλ στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Εκπρόσωπος της οργάνωσης, δε, διέψευδε κατηγορηματικά τη φιλολογία περί «διάβρωσης της Χαμάς από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να φτάσει η Μοσάντ στον Μάμπχουχ, ο οποίος δεν κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη», μια φιλολογία που φιλοξενήθηκε τόσο από ισραηλινά όσο και από παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Προκαλεί και πάλι η ισραηλινή κυβέρνηση

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης, μετά την ένταξη δύο μνημείων σε «λίστα μνημείων της ισραηλινής πολιτιστικής κληρονομιάς προς αναπαλαίωση». Πρόκειται για το τέμενος Μπιλάν μπιν Ράμπαχ, στη Βηθλεέμ, ή Τάφο της Ραχήλ, για το Ισραήλ, και για το τέμενος Ιμπραχίμ, στη Χεβρώνα, ή Τάφο των Πατριαρχών.

Το πρώτο μνημείο «διεκδικείται» και από τη χριστιανική παράδοση, ενώ το δεύτερο αποτελεί την «επίσημη» αιτιολογία για τη συνεχιζόμενη παραμονή περίπου 500 εβραίων εποίκων στο κέντρο της Χεβρώνα, με αποτέλεσμα να καθίσταται τραγική η καθημερινότητα 180.000 Παλαιστινίων. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε τη «λίστα», μιλώντας για «ιστορική και συναισθηματική νομιμοποίηση και σύνδεση» με τα εδάφη, προκαλώντας την οργή των Παλαιστίνιων, που μίλησαν για «νέα προσπάθεια δημιουργίας δεδομένων στο έδαφος», αλλά και άλλων αραβικών ηγεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ