Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέος γύρος συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, με την τουρκική αστυνομία να συνεχίζει το κυνηγητό εναντίον όσων εμπλέκονται - ή εμφανίζονται να εμπλέκονται - σε σχέδια συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης, υπό τη σκιά των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεγκον. Τουλάχιστον 50 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων δυο απόστρατοι στρατηγοί πρώην αρχηγοί Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού, συνελήφθησαν, με τα γεγονότα να οδηγούν στη ματαίωση της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ανώτεροι απόστρατοι αξιωματικοί, καθώς και μέλη της ελίτ του τουρκικού στρατού, της τάξης των «πασάδων», όπως ονομάζονται τιμητικά και σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ κατηγορούνται συγκεκριμένα για ανάμειξη στην υπόθεση «Βαριοπούλα», που αφορά σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2003. Ακόμα 10 συνταγματάρχες προφυλακίστηκαν, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες και σε σπίτια δυο απόστρατων στρατηγών και άλλων υπόπτων στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα καθώς και στα γραφεία Οργάνωσης Αρωγής απόστρατων στρατιωτικών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος, ισχυριζόμενος ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, αναφέροντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση προασπίζεται την τάξη των νόμων.

Την ίδια στιγμή διάφορες οργανώσεις, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της Δημοκρατίας στην Τουρκία, απαιτούν την παραίτηση του αρχηγού του Ι. Μπασμπούγ από την ηγεσία του στρατεύματος, μετά από αποκαλύψεις, στις οποίες έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς. Σε ηχογραφημένη ομιλία του εμφανίζεται να δηλώνει σε ομάδα αξιωματικών ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή της απόπειρας δολοφονίας, ενώ πολλοί είναι οι στρατηγοί που τον αποδοκίμασαν στα ΜΜΕ, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο έντασης στην Τουρκία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ