ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΕΒΡΟ
Απλά, είδαν την καταστροφή...

Καμία δέσμευση δεν έδωσαν στους πληγέντες για ουσιαστική αποκατάσταση και έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για το νομό

Phasma

Σε μια επικοινωνιακή φιέστα για να κατευνάσει την οργή και τις αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού του Εβρου προχώρησε η κυβέρνηση. Χθες, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον υπουργό και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Ρέππα και Γιάννη Μαγκριώτη, και τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη και Οικονομίας, Σταύρο Αρναουτάκη, επισκέφθηκε τον Εβρο όπου πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές και συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς.

Οι υπουργοί δε δεσμεύθηκαν επί της ουσίας για ολική αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και σπίτια. Ανακοίνωσαν γενικά ότι θα αποζημιωθούν οι αγρότες που είχαν καλλιεργήσει τα χωράφια τους, χωρίς να προσδιορίσουν ποσά, ενώ άφησαν στον αέρα το ενδεχόμενο αποζημίωσης για τους αγρότες που δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω πλημμυρών.

Συγκεκριμένοι ήταν μόνο για τις ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικές στέγες, ανακοινώνοντας ότι θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών για απλές ζημιές στα σπίτια τους με 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για ολική καταστροφή με 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης με 450 ευρώ ανά τ.μ. οι ζημιές σε επαγγελματική στέγη.

Για την ταμπακιέρα, δηλαδή τα μεγάλα και μικρά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, που έχει ανάγκη ο νομός, δεν είπαν κουβέντα. Και πώς να πουν, άλλωστε, αφού η δική τους κυβέρνηση είναι αυτή που μερικά χρόνια πριν έβγαλε κόκκινο φως σε τέτοια σημαντικά έργα, όπως το φράγμα στο Μικρό Δέρειο, κ.ά. επικαλούμενη το κόστος.

Στο μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια έχουν δαπανηθεί πολλαπλάσια ποσά για αποκαταστάσεις των ζημιών που προκαλούνται από τις πλημμύρες και έργα - μπαλώματα που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν προστασία της ζωής και των περιουσιών του λαού της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Νομαρχίας Εβρου, οι ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΠΗΝΕΙΟΥ
Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

Ερώτηση για τις καταστροφές από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του στην περιοχή Φαρκαδόνας και Οιχαλίας του νομού Τρικάλων, κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Από την πρόσφατη υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του στην περιοχή της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας του Νομού Τρικάλων προκλήθηκαν ζημιές σε 20.000 στρέμματα καλλιεργούμενων και μη εκτάσεων, καθώς και σε ποιμνιοστάσια της περιοχής. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι θα εκτελούνταν όλα τα αναγκαία έργα πρόληψης. Αποδείχθηκε έτσι ότι η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανεπαρκής για να προστατεύσει τις περιουσίες των αγροτών της περιοχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί: Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς; Τι μέτρα θα πάρουν για το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διαφθορά

Με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις σε παλαιότερο νόμο του 2003 για το «πόθεν έσχες», η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ως πολέμιος της διαφθοράς και μαχητικός υπερασπιστής της διαφάνειας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης παρουσίασε χτες νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιεί το νόμο 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» και επιφέρει κάποιες αλλαγές στα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία. Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για τους δημόσιους λειτουργούς που διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, δίνονται κίνητρα σε όσους συνεργαστούν με τις αρχές, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα εκπίπτουν του αξιώματός τους, αν αποδειχτεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Οποιος συνεισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξεις διαφθοράς και συμβάλλει στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων εξασφαλίζει την ατιμωρησία του. Το ίδιο θα ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη διαφθοράς των προϊσταμένων του. Στις περιπτώσεις που οι καταγγελίες αφορούν παραγραμμένα αδικήματα, ο καταγγέλλων δεν απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
  • Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων προσώπων, στις περιπτώσεις που υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους.
  • Μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ.
  • Η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρείες επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής σ' αυτές τις εταιρείες. Επίσης, εκπίπτει του αξιώματός του το πολιτικό πρόσωπο που σε βάρος του υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Σχετικά με το πρόβλημα της απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας ...υποσχέθηκε ότι στο επόμενο εξάμηνο θα αποδοθούν στο Δήμο Κορυδαλλού 10 στρέμματα από το χώρο των γυναικείων φυλακών.

Θάνατος αγωνιστή

Σήμερα η κηδεία του σ. Γιώργου Λιναρδή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
Πέθανε και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23/2/2010 στις 4.30 μ.μ. στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ, σύντροφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ο Γιώργος Λιναρδής γεννήθηκε στους Βουπάνους Λακωνίας το 1922. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και υπηρέτησε σε όλες τις θέσεις που του ανέθεσε, με αξιοσύνη, αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση έως την τελευταία στιγμή της ζωής του. Για την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργος Λιναρδής είχε καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ έκανε συνολικά 20 χρόνια σε φυλακές και εξορία.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη, τα παδιά, εγγόνια, αδέλφια και τα ανίψια του, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» που ήταν ο καθημερινός του σύντροφος.

Πάλι «φούμαρα» για το κάπνισμα

Στην πεπατημένη της πρακτικής Αβραμόπουλου για το σταμάτημα του καπνίσματος φαίνεται να βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση, καθώς χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άρχισε διαβουλεύσεις με τους διάφορους φορείς, ώστε να υπάρξει «ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Και αυτή όμως η πρακτική - όπως και παλιότερες - είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς η αποφυγή του καπνίσματος - ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων - είναι κεφαλαιώδες ζήτημα αγωγής υγείας, που με τη σειρά της αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας πολιτικής πρόληψης, εκεί που ζει, πηγαίνει στο σχολείο, εργάζεται, αθλείται και διασκεδάζει η νεολαία. Τέτοια, όμως, προοπτική είναι αδύνατη λόγω της γύμνιας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Υγιεινής και Ασφάλειας στη χώρα μας.

Εκλεψαν άδειες παραμονής

Διάρρηξη στα γραφεία της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου στη Σύρο σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Οι δράστες πήραν από αυτά 2.300 άδειες διαμονής αλλοδαπών και 1.000 βεβαιώσεις κατάθεσης δικαιολογητικών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς οι αστυνομικές αρχές σε ελέγχους ή επιχειρήσεις «σκούπα» σε βάρος μεταναστών έχουν διαπιστώσει ότι έχουν στην κατοχή τους κλεμμένα έγγραφα. Οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν καταγγείλει πολλές φορές ότι αυτά τα κλεμμένα έγγραφα, τα έχουν χρυσοπληρώσει σε επιτήδειους μέχρι και 1.000 ευρώ για να τα αποκτήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ