ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καταγγελίες για όργιο προμηθειών στον ΟΤΕ

Δημοσιοποιήθηκε χτες και η απάντηση Χρυσοχοΐδη για το C4i

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μεγαλοπρομηθευτές όπως η «Ζήμενς» είχαν μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι τον ΟΤΕ
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μεγαλοπρομηθευτές όπως η «Ζήμενς» είχαν μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι τον ΟΤΕ
«Πάρτι προμηθευτών» γινόταν στον ΟΤΕ την περίοδο 2003 - 2005 που κυβέρνησαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατήγγειλε χtες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΟΤΕ, Ν. Μπαριτάκης.

Στην κατάθεσή του είπε ότι ο ΟΤΕ ήταν «ξέφραγο αμπέλι» για τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν πρόσβαση ακόμα και στα απόρρητα στοιχεία των τηλεπικοινωνιών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της χώρας. Κατά τον μάρτυρα, γίνονταν ασύστολες παραγγελίες σε υλικά, με αποτέλεσμα οι αποθήκες του ΟΤΕ να είναι «φίσκα». Είπε πως παρότι οι αποθήκες ήταν γεμάτες, του ζητήθηκε να προχωρήσει σε νέα προμήθεια ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει, ενώ ανακοίνωσε στην Εξεταστική ότι αυτός ήταν που ξεκίνησε τη διαδικασία μήνυσης κατά του σημερινού προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη.

Ο Ν. Μπαριτάκης ανέφερε στην Επιτροπή ότι οι ζημιές την περίοδο 2003 - 2005 για την τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ έφτασαν στο ύψος των 55 εκατομμυρίων ευρώ και κατήγγειλε ότι η κερκόπορτα για την άλωση του ΟΤΕ ήταν η παραχώρηση του δικτύου του στη «Ζήμενς» και στην «Ιντρακόμ». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την περίοδο 2000 - 2001 παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο δίκτυο του ΟΤΕ, αλλά οι προμηθευτές αρνήθηκαν να το επισκευάσουν με αποτέλεσμα να αναλάβει την αποκατάσταση ο ΟΤΕ και να ζημιωθεί οικονομικά.

Στην Εξεταστική Επιτροπή έφτασε και η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το περίφημο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4i. Από την απάντηση δεν προκύπτει με σαφήνεια εάν έχει γίνει ή όχι η οριστική παραλαβή του συστήματος, του οποίου υπεργολάβος ήταν η «Ζήμενς». Στην απάντηση γίνεται αναφορά σε τμηματικές παραλαβές κομματιών του έργου από το 2004 έως το 2009 και σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη δοκιμή των επιμέρους συστημάτων.

Κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, το συνολικό τίμημα για το C4i ήταν 259.268.871 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και μέχρι σήμερα πληρώθηκαν 175.037.282 ευρώ.

Τέλος, με πλειοψηφία 9 - 2, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι ο πρώην ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της «Ζήμενς», δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία. Οι εννιά δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν την προσωρινή παύση του δικαστή.

Απο κόρακα «κρα» θ' ακούσεις

Ανατριχίλα προκάλεσε στα παπαγαλάκια της αστικής τάξης η συμβολική κατάληψη του χρηματιστηρίου, που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την προηγούμενη της μεγάλης απεργίας. Μάλιστα, αν διαβάσει κανείς την «Καθημερινή» της Τετάρτης, εύκολα καταλαβαίνει ότι τα κάθε είδους γραναζάκια της κυρίαρχης προπαγάνδας έβαλαν τα δυνατά τους για να κάνουν το χατίρι των αφεντικών τους, να χτυπήσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση και συνολικά το εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Είχε προηγηθεί σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου, όπου τα πρώτα βιολιά του αντικομμουνισμού έδωσαν τα ρέστα τους, ξερνώντας χολή για όποιον κινητοποιείται και αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Η «Καθημερινή» της Τετάρτης πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «Η τεχνολογία "έσπασε" το μπλόκο του ΠΑΜΕ στο ΧΑ». Δεν ξέρουμε αν ο διθύραμβος της εφημερίδας έχει να κάνει με την ανακούφιση που αισθάνθηκε το δυναμικό της από το γεγονός ότι οι συναλλαγές έγιναν ηλεκτρονικά από απόσταση και το αφεντικό του συγκροτήματος κέρδισε καμιά μεγάλη μπάζα. Οπως και να' χει, η θριαμβολογία γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων εκείνων που κονομάνε από το χρηματιστήριο, από το τζογάρισμα δηλαδή της κλεμμένης από τους εργαζόμενους υπεραξίας.

Στο ίδιο φύλλο, ο Πάσχος Μανδραβέλης κάνει λόγο για «χάπενινγκ», ειρωνεύεται ότι «τζάμπα ξύπνησαν από τις 6.30 τα χαράματα οι επαναστάτες του ΚΚΕ» και αποφαίνεται: «Το κεφάλαιο αποϋλοποιήθηκε και οι παλιού τύπου διαμαρτυρίες - χρήσιμες στη βιομηχανική εποχή - ελάχιστα επηρεάζουν τις ροές του. Περισσότερο αναδεικνύουν τη γραφικότητα όσων επιμένουν να ζουν στον 19ο αιώνα, παρά προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο κόσμος άλλαξε, αλλά κανένας δεν το 'χει πει στο ΚΚΕ και σε άλλους που κορδώνονται ως υπερασπιστές των εργαζομένων. Αυτοί επιμένουν σε πρακτικές εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα, αλλά τους διαφεύγει ότι χειμερινά ανάκτορα πλέον δεν υπάρχουν». Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο συγκεκριμένος «σχολιαστής» εκτίθεται από τη ρηχότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί και την αστειότητα των αναλύσεών του. Είναι γεγονός ότι τα χωράφια, στα οποία προσπαθεί να πατήσει όταν αναφέρεται στο ΚΚΕ, είναι τόσο λασπωμένα που με δυσκολία συγκρατούν το βάρος της ανοησίας των αναλύσεών του. Γι' αυτό βουλιάζει άκλαφτος.

Ισως αυτός είναι ο λόγος, που η εφημερίδα έβαλε ενισχυτικά σε κοντινή στήλη ένα ακόμα άρθρο, αυτή τη φορά του Aντώνη Kαρκαγιάννη, ο οποίος λέει με στόμφο: «Εκείνο που μας προτείνει το ΚΚΕ, μετά την "επαναστατική" ανατροπή του "καπιταλισμού", είναι ένα σοβιετίζον μοντέλο με κρατικοποιημένες όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας: της παραγωγής, της διανομής του πλούτου, της πολιτικής, των κοινωνικών σχέσεων, της πνευματικής και πολιτισμικής συγκρότησής του. Αυτό το μοντέλο απροκάλυπτα μάς προτείνει, αδιαφορώντας για τις φρικτές εμπειρίες που έχουμε από αυτό. Προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες σε αυτό που το ίδιο αποκαλεί "λαϊκά συμφέροντα" ή συμφέροντα "των εργαζομένων"». Στην κατακλείδα, λέει ότι «με τις διεκδικήσεις και τη δράση του ΚΚΕ και των "άλλων προοδευτικών δυνάμεων" διαμορφώθηκε αυτό το πληθωρικό κράτος, δαπανηρό, σπάταλο και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό (...) Με την υποστήριξη της λαϊκίστικης και πελατειακής αντίληψης από την οποία διέπεται το πολιτικό μας σύστημα επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, ίσως το μεγαλύτερο μέρος των δανείων και των ελλειμμάτων διατέθηκε για να διαμορφωθεί αυτό το κράτος - τέρας. Στις διαδικασίες διαμόρφωσής του πρωτοστάτησε, ήταν ο πρωταγωνιστής, το ΚΚΕ και του ανήκει μεγάλο μέρος της ευθύνης».

Ξεπερνάει κάθε λογική η ανάλυση του Καρκαγιάννη, ο οποίος, αν δεν έχει άγνοια των θέσεων του ΚΚΕ, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής στον τρόπο που προσπαθεί να διαστρεβλώσει και να συκοφαντήσει τις θέσεις του. Ο καημός του, ωστόσο, είναι εμφανής δυο αράδες πιο κάτω: «Λαϊκές διεκδικήσεις πάντοτε υπάρχουν και αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Αρκεί να τις τοποθετεί κανείς σε υπαρκτό και πραγματικό πλαίσιο». Αυτό θέλουν το κεφάλαιο και τα παπαγαλάκια τους. Να διεκδικούν οι εργαζόμενοι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι τους και να μην ακούν το ΠΑΜΕ, που λέει ότι πρέπει να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Η προοπτική αυτού του συνθήματος τους φοβίζει, γι' αυτό προσπαθούν να το λοιδορήσουν. Κλείνοντας, οφείλουμε μιαν απάντηση στον Α. Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ, ο οποίος έφτασε να μιλάει για «φασισμό» του ΠΑΜΕ, ανακατεύοντας με τον πιο άθλιο τρόπο στην προπαγάνδα του την «Τυποεκδοτική» (τι σύμπτωση!). Ο ίδιος, προσπαθώντας να αποποιηθεί το χαρακτηρισμό «αντικομμουνιστής», είπε πως «το "αντί" είναι βλακώδες και ηλίθιο». Με βάση τα όσα άκουσαν οι ακροατές του στο σερί των εμφανίσεών του το πρωί της Τρίτης, από εμάς κάθε άλλο σχόλιο ή χαρακτηρισμός είναι (τουλάχιστον) περιττός...


Περ. Κ.

ΚΥΠΡΟΣ
Παραμένει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση για παραμονή στην κυβέρνηση πήρε η ΚΕ του ΔΗΚΟ, την Τρίτη το βράδυ, με 73% των ψηφισάντων να ψηφίζουν υπέρ. Στο μεταξύ, ξανάρχισαν προχτές οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με θέμα την οικονομία. Ο Κύπριος πρόεδρος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Την πορεία των διαπραγματεύσεων συζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην πρώτη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα η αποκαλούμενη «βουλή» του ψευδοκράτους ισχυρίζεται σε ψήφισμά της ότι «οι εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας και ουσιαστικές για τους Τουρκοκύπριους σε μία συνολική λύση του Κυπριακού», ως απάντηση στο ψήφισμα της βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο απορρίπτεται οποιοδήποτε καθεστώς εγγυήσεων σε ενδεχόμενη λύση.

Σε διπλωματικό ελιγμό προχώρησε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα, ο οποίος επί της ουσίας τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων. Υπερθεμάτισε στις τουρκικές θέσεις, δηλώνοντας ότι αυτές είναι οι δεδηλωμένες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά όχι της αμερικανικής.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα, προερχόμενος από τα Σκόπια, ο διαμεσολαβητής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, χωρίς ωστόσο να κομίζει κάποια νέα συγκεκριμένη πρόταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών, η σημερινή επίσκεψη Νίμιτς θα σηματοδοτήσει έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων, οι οποίες θα γίνουν πιο εντατικές όσο πλησιάζει ο ερχόμενος Δεκέμβρης, οπότε και θα επανέλθει από τα όργανα της ΕΕ το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ