ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στην Αθήνα το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο

Ολοκληρώθηκε χτες στην ιστορική και ηρωική πόλη του Βιετνάμ Χο Τσι Μιν η συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Τα 35 μέλη του Προεδρείου από 23 χώρες και των πέντε ηπείρων αποφάσισαν το 16οΠαγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο να γίνει στην Αθήνα τον Απρίλη του 2011.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, διατύπωσε την πρόταση για την επιλογή της Αθήνας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου η παρουσία και η δράση του ΠΑΜΕ, η συσσωρευμένη πείρα του στην ταξική πάλη και ο βαθιά διεθνιστικός του χαρακτήρας. Επιπλέον, εγγύηση αποτελεί το ότι η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ελλάδας, που διακρίνεται για τη μαχητικότητα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της, ακολουθεί και πορεύεται με βάση τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού».

Την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΣΟ στήριξαν οι πρόεδροι όλων των μεγάλων οργανώσεων.


Κλιμάκωση με τα συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Συνέντευξη Τύπου έδωσαν στη Λάρισα ΠΑΜΕ και Ενωση Γυναικών

Με πολύμορφες παρεμβάσεις ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για να τιμηθεί αγωνιστικά η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στο Πεδίον του Αρεως στις 6.30 μ.μ.

Στη Λάρισα, μεγάλη διαδήλωση διοργανώνουν στις 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, το ΠΑΜΕ και η Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ). Την ίδια μέρα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε 2ωρη στάσης εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Αποφασίστηκε, επίσης, εκδήλωση το πρωί της 8ης Μάρτη, έξω από το εργοστάσιο «Μπετίνα», ενώ τις επόμενες μέρες οργανώνονται μια σειρά παρεμβάσεις, όπως περιοδείες και ομιλίες σε εργασιακούς χώρους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ και της Ενωσης Γυναικών τόνισαν ότι τόσο το ΠΑΜΕ, όσο και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, που εκφράζεται από την ΟΓΕ, είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με πρωτοβουλίες όπως ημερίδες, καμπάνιες για την αντιασφαλιστική επίθεση που πρώτες δέχονται οι γυναίκες, για τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης με το πρόσχημα της «μητρότητας» και του «συγκερασμού των υποχρεώσεων». Ειδικά στις μέρες μας - πρόσθεσαν - αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενες γυναίκες βιώνουν πρώτες την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, με την αύξηση των απολύσεων, την ανεργία, την επέκταση των «ευέλικτων μορφών» απασχόλησης, με την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, με τη μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των συντάξιμων αποδοχών, με την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Υπογράμμισαν ότι διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης των γυναικών εργατοϋπαλλήλων - αγροτισσών - μικρών αυτοαπασχολουμένων για να βάλουν εμπόδια, για να καθυστερήσουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση και τη σφοδρότητά της. Οι γυναίκες - συνέχισαν - μπορούν να νικήσουν τη μοιρολατρία μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, από τη συμμετοχή στα σωματεία τους, στους αγροτικούς συλλόγους, από επιτροπές αγώνα και από οποιαδήποτε άλλη λαϊκή μορφή οργάνωσης.

Και καταλήγοντας τόνισαν ότι οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Μπορούν να παλέψουν για τα δικαιώματά τους σήμερα, αλλά και για βαθύτερες ριζικές αλλαγές, με στόχο ο εργαζόμενος άνθρωπος να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει γιατί μόνο τότε θα επιτευχθεί η πραγματική ισοτιμία και χειραφέτηση.

Ετοιμασίες και για τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια

«Διαφωνείς με τα μέτρα, βγαίνεις στο δρόμο του αγώνα και διεκδικείς. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει». Αυτό το σύνθημα κάνουν πράξη οι συνταξιούχοι, που, μετά τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους με πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που διοργανώνουν στις 3, 4 και 5 Μάρτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές τους Οργανώσεις.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 3 Μάρτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Την ίδια μέρα θα γίνει πανθεσσαλική συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη Θεσσαλονίκη, περιφερειακή συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων την Παρασκευή 5 Μάρτη στις 11 το πρωί, στο ΕΚΘ.


ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ανυπομονούν για την εφαρμογή της Μπολκεστάιν

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ασυζητητί υπέρ της περίφημης «οδηγίας Μπολκεστάιν» (οδηγία 2006/213 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), που υπονομεύει εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, τάχθηκαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε διακομματική διαβούλευση για το θέμα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αμφότεροι έκαναν λόγο για Οδηγία ενίσχυσης της οικονομίας, ενώ αυταπάτες επιχείρησε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τη δυνατότητα ...προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων. Κατηγορηματικά αντίθετο δήλωσε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για μια ακόμη «απελευθέρωση» που στοχεύει ξεκάθαρα στα εργασιακά δικαιώματα.

«Οτιδήποτε θυμόμαστε για εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις θα αποτελεί παρελθόν» με την εφαρμογή της Οδηγίας, τόνισε ενδεικτικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού, όπως είπε, θα «επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν το Δίκαιο που αυτές τις συμφέρει». Μάλιστα, τόνισε ότι σύμμαχος των μονοπωλίων σε αυτό θα είναι οι «δεκάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», το οποίο θεωρεί πως «ό,τι παρεμποδίζει την ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου είναι παράνομο». Με το σκεπτικό αυτό - σημείωσε - έχουν ήδη κηρυχθεί παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και δικαιώνονται οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν επιλεκτικά το Εργατικό Δίκαιο των χωρών που τις συμφέρει, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα επιχείρησης στη Σουηδία όπου εφαρμόζεται το Εργατικό Δίκαιο της Λετονίας σε συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν αντισταθμιστικές ρυθμίσεις στα όρια της ΕΕ», τονίζοντας πως «ζητάμε απειθαρχία από την ελληνική κυβέρνηση, να μην εφαρμόσει την συγκεκριμένη Οδηγία».

«Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι «δεν ισχύει μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρχή της χώρας καταγωγής, η οποία δημιούργησε αντιδράσεις και φόβους». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Εμ. Στρατάκης, ανέφερε ότι «ως λαός θα ωφεληθούμε και βεβαίως θα ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις. Ολα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον».

Παράπονα για την ...καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας, είχε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, αν και δήλωσε ότι καταψηφίζει την Οδηγία, προσπάθησε να καλλιεργήσει αυταπάτες για τη στόχευση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Πρέπει «να ψαχθούν τα σημεία που η Οδηγία υιοθετεί αόριστες διατυπώσεις, γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», ζητώντας «ρήτρες προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων» και σημειώνοντας πως «σε άλλα κράτη υπάρχουν παραλλαγές» στον τρόπο ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Τη χαρακτήρισε ασαφή, λέγοντας ότι «αυτές οι ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο στην εφαρμογή του να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό ντάμπινγκ», ενώ «το να μειωθεί το κόστος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι καλό για την αγορά και τις επιχειρήσεις». Υπέρ της υιοθέτησης της Οδηγίας τάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Ηλ. Πολλατίδης.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοι στη μάχη των εκλογών

Βροντερό μήνυμα αγωνιστικής προοπτικής και πάλης έστειλαν προχτές μέρα 24ωρης απεργίας εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που συμμετείχαν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (φωτ.) του κλαδικού τους συνδικάτου η οποία έγινε το πρωί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Την τιμητική της είχε η νεολαία. Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό δράσης, και εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή. Ομόφωνα η συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να κλιμακώσει και να οργανώσει τους αγώνες του κλάδου μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των υπηρετών του, κυβέρνηση και ΕΕ στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Οι απεργοί σύσσωμοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια όπου ενώθηκαν με τους χιλιάδες απεργούς στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Τέλος, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα διεξαχθούν από τις 9 έως και τις 18 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ