Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ανυπομονούν για την εφαρμογή της Μπολκεστάιν

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ασυζητητί υπέρ της περίφημης «οδηγίας Μπολκεστάιν» (οδηγία 2006/213 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), που υπονομεύει εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, τάχθηκαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε διακομματική διαβούλευση για το θέμα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αμφότεροι έκαναν λόγο για Οδηγία ενίσχυσης της οικονομίας, ενώ αυταπάτες επιχείρησε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τη δυνατότητα ...προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων. Κατηγορηματικά αντίθετο δήλωσε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για μια ακόμη «απελευθέρωση» που στοχεύει ξεκάθαρα στα εργασιακά δικαιώματα.

«Οτιδήποτε θυμόμαστε για εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις θα αποτελεί παρελθόν» με την εφαρμογή της Οδηγίας, τόνισε ενδεικτικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού, όπως είπε, θα «επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν το Δίκαιο που αυτές τις συμφέρει». Μάλιστα, τόνισε ότι σύμμαχος των μονοπωλίων σε αυτό θα είναι οι «δεκάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», το οποίο θεωρεί πως «ό,τι παρεμποδίζει την ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου είναι παράνομο». Με το σκεπτικό αυτό - σημείωσε - έχουν ήδη κηρυχθεί παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και δικαιώνονται οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν επιλεκτικά το Εργατικό Δίκαιο των χωρών που τις συμφέρει, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα επιχείρησης στη Σουηδία όπου εφαρμόζεται το Εργατικό Δίκαιο της Λετονίας σε συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν αντισταθμιστικές ρυθμίσεις στα όρια της ΕΕ», τονίζοντας πως «ζητάμε απειθαρχία από την ελληνική κυβέρνηση, να μην εφαρμόσει την συγκεκριμένη Οδηγία».

«Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι «δεν ισχύει μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρχή της χώρας καταγωγής, η οποία δημιούργησε αντιδράσεις και φόβους». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Εμ. Στρατάκης, ανέφερε ότι «ως λαός θα ωφεληθούμε και βεβαίως θα ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις. Ολα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον».

Παράπονα για την ...καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας, είχε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, αν και δήλωσε ότι καταψηφίζει την Οδηγία, προσπάθησε να καλλιεργήσει αυταπάτες για τη στόχευση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Πρέπει «να ψαχθούν τα σημεία που η Οδηγία υιοθετεί αόριστες διατυπώσεις, γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», ζητώντας «ρήτρες προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων» και σημειώνοντας πως «σε άλλα κράτη υπάρχουν παραλλαγές» στον τρόπο ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Τη χαρακτήρισε ασαφή, λέγοντας ότι «αυτές οι ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο στην εφαρμογή του να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό ντάμπινγκ», ενώ «το να μειωθεί το κόστος θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι καλό για την αγορά και τις επιχειρήσεις». Υπέρ της υιοθέτησης της Οδηγίας τάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Ηλ. Πολλατίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ