Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
ΑΘΗΝΑ
«Βούλιαξε» όλο το κέντρο της πόλης

Η πορεία «κύκλωσε» το κέντρο, αφού όταν η κεφαλή της έφτανε στην Ομόνοια η ουρά βρισκόταν ακόμα στα Χαυτεία

Η κεφαλή της πορείας φτάνει στην Ομόνοια

*

Η κεφαλή της πορείας φτάνει στην Ομόνοια
Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου με τις οικογένειές τους, μετανάστες, νεολαίοι, συνταξιούχοι, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έσμιξαν προχτές το μεσημέρι στην Ομόνοια κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, πίσω από τα πανό των ταξικών συνδικάτων, σε μια από τις μαζικότερες και μαχητικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, η πλατεία της Ομόνοιας άρχιζε να γεμίζει από εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και κάθε μεριά της Αθήνας που έφταναν συγκροτημένα από τα σημεία των πέντε προσυγκεντρώσεων. Μαζί τους συναντήθηκαν τα μπλοκ της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και άλλων μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος. Συντεταγμένα και φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα για την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών, παρατάχθηκαν στον τόπο της συγκέντρωσης.

Μέσα σε χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα μηνυμάτων αλληλεγγύης από Τούρκους απεργούς που την ίδια ώρα διαδήλωναν στην Αγκυρα, αλλά και από την Πακιστανική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, την NBTUFC (εργαζόμενοι στο Εμπόριο στις περιοχές του Νείλου), τη Διεθνή Οργάνωση Οικοδόμων.

Σύντομο χαιρετισμό απευθύνει ο Ηλίας Σαλντατζόγλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία έτοιμου σκυροδέματος «ΕΡΓΑΝΗΣ», που συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα τους απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες: «Το ΠΑΜΕ είναι μαζί μας. Μαζί μας, στο δικαίωμα για εργασία... Δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε, να αγωνιζόμαστε», διεμήνυσε.

Την πείρα που αντλεί η νέα βάρδια της εργατικής τάξης ανέδειξε η Ελένη Μητικάρη, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. «Το προηγούμενο διάστημα αποτελεί σοβαρό μάθημα για το πώς θα οργανώνουμε την πάλη μας, μάθημα για τις αξίες της συλλογικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί μας, εργαζόμενοι σπουδαστές που απολύθηκαν στις 17/12 και στις 10/2 και δε λύγισαν μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, μπροστά στο φόβο της ανεργίας και είναι εδώ και σήμερα, πιο ατσαλωμένοι».

Σε πλήρη ανάπτυξη, η πορεία ξεπέρασε τα 2 χιλιόμετρα
Σε πλήρη ανάπτυξη, η πορεία ξεπέρασε τα 2 χιλιόμετρα
Με θέρμη έγινε δεκτός στο βήμα ο Αλόμ Γκιρ Οσέν, εργάτης από το Μπαγκλαντές, που σε σπαστά ελληνικά υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε τους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση! Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι! Είμαστε με το ΠΑΜΕ, είμαστε στον αγώνα!»...

Την κεντρική ομιλία παρουσιάζει ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου.

Οργή για τους εργατοπατέρες

Αμέσως μετά τις ομιλίες, ξεκινά η πορεία και οι διαδηλωτές αποκαλύπτουν το μεγαλείο της χτεσινής απεργιακής αναμέτρησης. «Απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», γράφει το πανό στην κεφαλή. Οι πικέτες αποτυπώνουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων: «1.400 βασικό μισθό», «Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους» κτλ. Αποκαλύπτουν ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα είναι ζήτημα ταξικής επιλογής: «250.000 εργαζόμενοι παίρνουν 740 ευρώ μισθό. Την ίδια ώρα 700 δισ. ευρώ είναι στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων». «Δεν υπάρχει σάλιο στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους. Από την άλλη 28 δισ. ευρώ δίνει στους εργοδότες χάρισμα». Οι πικέτες «οδηγούν» τη μεγάλη διαδήλωση και της δίνουν πραγματικά σύγχρονο από τη σκοπιά των εργαζομένων περιεχόμενο.

Κυρίαρχη είναι και η αγανάκτηση απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να σύρει τους εργαζόμενους πίσω από τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών και να παρουσιάσει τα συμφέροντά τους ως «εθνικά συμφέροντα». Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ που διαδηλώνουν και απεργούν με το ΠΑΜΕ παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) για 4ωρη στάση εργασίας. «Συνήθως - από τις μεταφορές - βάζουν το ΜΕΤΡΟ να σπάει την απεργία, αυτή τη φορά ήμασταν δυστυχώς εμείς. Ομως, παρ' όλα αυτά, πολλά λεωφορεία έμειναν στο αμαξοστάσιο», τονίζουν στον «Ριζοσπάστη». «Γενική συνέλευση των εργαζομένων έχει να γίνει εδώ και ένα χρόνο, κι αυτή έγινε μετά από δικές μας υπογραφές», συμπληρώνουν. Οπως και απολυμένοι της «Ολυμπιακής», καταγγέλλουν τους ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Ενότητα» (ΣΥΝ) ότι προσπαθούν να τους καθησυχάσουν για τις «προθέσεις της κυβέρνησης», ενώ αυτοί βρίσκονται από τις 15 Δεκέμβρη «στον αέρα» και απλήρωτοι.

Τα συνθήματα «πέφτουν» βροχή, ενώ οι περαστικοί σταματούν για να δουν και να ακούσουν το πλήθος: «Οχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική». Το συλλαλητήριο είναι μεγαλειώδες. Η πορεία καλύπτει Σταδίου - πλατεία Συντάγματος και Πανεπιστημίου. Οταν η κεφαλή φτάνει στην Ομόνοια κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, συναντά την ουρά που ξεκινά ακόμη από το χώρο της συγκέντρωσης, την Ομόνοια. Ναι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί.

Παραβρέθηκαν

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης παραβρέθηκαν η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, καθώς και το Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία με τον πρόεδρό του, Μανώλη Μηλιαριάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ