Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
Αναμέτρηση από το ξημέρωμα

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη μάχη της περιφρούρησης

Απεργιακή φρουρά στο «Olympic Royal»
Απεργιακή φρουρά στο «Olympic Royal»
Η αναμέτρηση ξεκίνησε πριν ακόμα χαράξει, έξω από τις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων όπου στήθηκαν απεργιακές αλυσίδες. Κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, χιλιάδες απεργοί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης σε ακόμα περισσότερους χώρους εργασίας, συσπειρωμένοι στα κλαδικά συνδικάτα τους.

  • Στιγμιότυπο ξεχωριστό, όπως αυτά που μόνο η εργατική τάξη ξέρει να δημιουργεί, ήταν τα όσα καταγράφηκαν με τη μάχη της περιφρούρησης στο τεράστιο πολυκατάστημα ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ που βρίσκεται στην «καρδιά» του Πειραιά. Από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις συμμετείχαν με αποφασιστικότητα στη μάχη της περιφρούρησης στις εισόδους του κτιρίου. Τη δική τους ευθύνη ανέλαβαν παλικαρίσια και οι υπάλληλοι του πολυκαταστήματος, νέες γυναίκες. Τσακίζοντας την τρομοκρατία της πολυεθνικής, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε προϊστάμενους και ανθρώπους της εργοδοσίας, δήλωσαν απεργοί, κατέβασαν οι ίδιες τα ρολά και πήραν τη θέση τους στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ.
  • Αποφασιστική απάντηση δόθηκε στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην αλλαντοποιία «Υφαντής», στο Κρυονέρι της Αττικής, όπου η διοίκηση προσπάθησε να φοβίσει τους εργαζόμενους με διάφορους τρόπους και να σπάσει τις φρουρές της περιφρούρησης. Δεν τα κατάφερε όμως, αφού συνάντησε την αποφασιστικότητα των ταξικών συνδικάτων που πρωτοστάτησαν στη μάχη, με μπροστάρη το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας.
  • Τολμηρά δόθηκε η μάχη και στη Ζάκυνθο, στο λιμάνι και αλλού, όπου η κυβέρνηση προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα εκφοβισμού με την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
  • Στο ξενοδοχείο «Olympic Royal», οι πύλες «έκλεισαν» από τις 6 το ξημέρωμα, με το ταξικό συνδικάτο του κλάδου να πρωτοστατεί στη μάχη με αποφασιστικότητα, όπως και την προηγούμενη μέρα είχε δώσει απάντηση στην απόπειρα της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο μέλος της σωματειακής επιτροπής. Παρέμβαση που οδήγησε στην ανάκληση της απόλυσης. Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη και σε νέους χώρους, όπως το ξενοδοχείο «Holiday Inn», κόντρα στο ξάφνιασμα της εργοδοσίας που αναζήτησε - μάταια - τρόπους να εμποδίσει την περιφρούρηση.
  • Η μάχη της περιφρούρησης ήταν μάχη που ακόμα μια φορά ξεμπρόστιασε και το ρόλο των υποταγμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Οπως στο Ρέθυμνο, όπου την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις έδιναν με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης έξω από το δημαρχείο της πόλης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων (στελέχη της ΠΑΣΚΕ) έβγαιναν και υπερασπίζονταν το «δικαίωμα» - όπως έλεγαν - ...όσων ήθελαν να μπουν για δουλειά. Στον Πειραιά, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στο πλευρό των ναυτιλιακών υπαλλήλων, για να αποκαλύψουν μεταξύ άλλων και τον απεργοσπαστικό ρόλο των εργατοπατέρων, όπως έγινε στα γραφεία της εταιρείας ΑΝΕΚ, όπου στελέχη της ΠΑΣΚΕ εντοπίστηκαν κανονικοί απεργοσπάστες, όπως έγινε και στο «Χίλτον».
  • Σημαντικό βάρος δόθηκε στις Βιομηχανικές Ζώνες, όπως στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και τα μεγάλα έργα, όπως τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Πελοποννήσου που «νέκρωσαν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ