ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προέχει το βάρος στην πρόληψη

Μετά τη χρόνια εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, η «Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών» ανακάλυψε την ...Αμερική. Ο λόγος για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε χτες από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, όπου καλούνται «οι χαράσσοντες πολιτική να δώσουν βάρος στην πρόληψη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες δράσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της κρίσης, περικόπτει ακόμη και αυτά τα πενιχρά κονδύλια που δίνονται στο χώρο της πρόληψης (υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι από την ίδρυση των Κέντρων Πρόληψης μέχρι και πρόσφατα έμειναν πολλά 6μηνα απλήρωτοι, τα Κέντρα απαξιώθηκαν με υποχρηματοδότηση, εργασιακή ομηρία, υποστελέχωση, ενώ το θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ παραμένει ως έχει, δημιουργώντας προβλήματα στη βιωσιμότητα των Κέντρων), θεραπείας και επανένταξης.

«Δε γίνεται στη μια πόλη να βάζω Κέντρο Πρόληψης, στην άλλη θεραπεία και στην άλλη κάτι άλλο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Για μας, πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη πρέπει να είναι ενιαία, να υπάρχει ένας δημόσιος οργανισμός που θα τα εποπτεύει και θα προχωρούν προς τα κάτω, προς την κοινωνία», υπογράμμισε η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος για τα Ναρκωτικά, της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ σχολιάζοντας την απουσία εθνικού σχεδίου δράσης, τόνισε ότι παρά την απουσία του υπάρχουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και όλα αυτά τα χρόνια προωθείται η υποκατάσταση και η ιδιωτικοποίηση, θυμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε για να δοθεί η συνταγογράφηση υποκαταστάτων σε ιδιώτες γιατρούς. Είδαμε το δείγμα γραφής των 100 ημερών. Ο προϋπολογισμός όχι απλά δε μιλάει για ανάπτυξη, αλλά κόβει ακόμη και κονδύλια που υπήρχαν».

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την Εκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το 2009, την οποία παρουσίασε ο Μπ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, προκύπτουν τα εξής:

  • Το 2008 η μεθαδόνη θεωρήθηκε υπεύθυνη για περίπου το 30% των θανάτων από ναρκωτικά στον πληθυσμό ηλικίας 16-24 χρόνων του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Η ανάγκη ελέγχου της εκτροπής ουσιών που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα υποκατάστασης και ιδιαίτερα βουπρενορφίνης. Τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνεται η νόμιμη παραγωγή και χρήση της βουπρενορφίνης στη θεραπεία υποκατάστασης, έχει αυξηθεί και η εκτροπή και παράνομη χρήση της. Σε μερικές χώρες η βουπρενορφίνη είναι η βασική ουσία που χρησιμοποιείται παράνομα από τους εθισμένους. Στη Γαλλία η ευρεία διακίνηση στη μαύρη αγορά μεθαδόνης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο η παράνομη ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η κάνναβη. Ακολουθούν τα διεγερτικά και η κοκαΐνη. Στην Αφρική το 64% των χρηστών ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη. Περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί ζήτησαν απεξάρτηση από την κοκαΐνη. Στη Βρετανία, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της κάνναβης, τα αδικήματα που συνδέονται με αυτή αντιμετωπίζονται με αυστηρότερες ποινές. Σε Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία το 10%-18% των μαθητών κάνει χρήση κατασταλτικών και ηρεμιστικών.
  • Το Αφγανιστάν παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ηρωίνης και άλλων οπιούχων στον κόσμο, ενώ εξελίσσεται και σε βασικό παραγωγό παράνομα καλλιεργούμενης κάνναβης.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών είναι σε Βόρεια Αμερική, Ωκεανία και τη Δυτική Ευρώπη.
  • Η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιας επικράτησης της κάνναβης, αλλά συγκαταλέγεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ηρωίνης. Στη Ρωσία, κάθε χρόνο πεθαίνουν 10.000 άνθρωποι από υπερβολική δόση ηρωίνης.
  • Η ανάγκη για επείγουσα δράση κατά του προβλήματος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε χώρες των ΗΠΑ και της Ευρώπης γίνεται κατάχρηση συνταγογραφούμενων αναλγητικών, αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και υπνωτικών που συχνά υπερβαίνουν το σύνολο των χρηστών όλων των παράνομων ουσιών. 15,2 εκατομμύρια Αμερικανοί 16 ετών και πάνω κάνουν χρήση τέτοιων σκευασμάτων.
  • Ο κίνδυνος διακίνησης και χρήσης ουσιών για οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, από κατασταλτικές ουσίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, οι οποίες δε καταγράφονται στη μνήμη.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενισχύουν τη συνεργασία με στόχο την καταστολή
  • Την παραπέρα ενιαιοποίηση της ευρωπαϊκής καταστολής αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στις Βρυξέλλες. Στο συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκρίθηκε η νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ όπως είχε παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα από την ισπανική προεδρία στο Τολέδο.

Οι χτεσινές αποφάσεις θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με στόχο την ισχυροποίηση και με αυτό τον τρόπο του αστικού πολιτικού συστήματος και την κυριαρχία των μονοπωλίων στην ΕΕ. Εντάσσονται στη δημιουργία του λεγόμενου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Το σχετικό κείμενο είναι σε άμεση συνάρτηση με το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης» το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας για την επόμενη 5ετία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενισχύεται ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα Eurosur, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια) με πρώτο στόχο την καταστολή σε βάρος των μεταναστών. Ακόμα, ενδυναμώνονται ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ γιγαντώνεται το φακέλωμα με τη σύσταση «ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών».

Η νέα αυτή στρατηγική ορίζει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ασφάλειας το οποίο συνίσταται στη χρήση «κοινών εργαλείων-μηχανισμών» για την επιβολή της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας στα κράτη-μέλη, την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και τη μεγαλύτερη «αλληλεξάρτηση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας». Σημαντικό «εργαλείο» για την επιβολή αυτής της πολιτικής είναι η Europol, αλλά και οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των «αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών». Σημαντική συμβολή σε αυτήν την πολιτική θα έχουν επίσης η Eurojust, ο Frontex και ο Ευρωπαίος συντονιστής για την τρομοκρατία για τη «διευκόλυνση των ερευνών» και την «ανάληψη κοινών επιχειρήσεων».

Το συμβούλιο εκτός της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, πρόκειται να υιοθετήσει απόφαση για τη λειτουργία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής επιχειρησιακής συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια (επιτροπή COSI). Σύμφωνα με πληροφορίες στην COSI θα εκπροσωπούνται οι Eurojust, Europol και Frontex. Θα αποφασίζει πώς οι αστυνομικές, συνοριακές και δικαστικές αρχές θα αντιμετωπίζουν διασυνοριακά ζητήματα, θέτοντας τις βάσεις για τη λειτουργία ενός «υπουργείου Εσωτερικών» της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι «το σημαντικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο συμβούλιο ήταν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης». Αναφέρθηκε δε στην εγκατάσταση του επιχειρησιακού βραχίονα του Frontex στον Πειραιά. Στο εξής ο επιχειρησιακός βραχίονας της υπηρεσίας αυτής, με διπλασιασμό σε προσωπικό και μέσα, θα εντείνει την κατασταλτική του δράση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της από τη λεγόμενη παράνομη μετανάστευση.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για τις γυναίκες

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας και τα 100 χρόνια από την καθιέρωσή της την Τετάρτη 3 Μάρτη και ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Αθανασίου Διάκου και Μπουμπουλίνας). Θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα «Το βάθος της καρδιάς» της Δόμνας Κατσαμάκη (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

«Εφυγε» ο Δ. Γκλαβάς

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημήτρης (Μίμης) Γκλαβάς. Ο Δ. Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή». Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο. Η κηδεία του Δ. Γκλαβά θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μάρτη 2010, στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Δ. Γκλαβάς εργάστηκε και στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και, μετά τη μεταπολίτευση, στην «ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ», απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας. Εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το 1978 και έκτοτε εκλεγόταν διαρκώς μέλος των Διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται Α' αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Επίσης υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καθώς και επίτιμος πρόεδρός της.

Ανακοινώσεις για το θάνατό του εξέδωσαν η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ