Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενισχύουν τη συνεργασία με στόχο την καταστολή
  • Την παραπέρα ενιαιοποίηση της ευρωπαϊκής καταστολής αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στις Βρυξέλλες. Στο συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκρίθηκε η νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ όπως είχε παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα από την ισπανική προεδρία στο Τολέδο.

Οι χτεσινές αποφάσεις θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με στόχο την ισχυροποίηση και με αυτό τον τρόπο του αστικού πολιτικού συστήματος και την κυριαρχία των μονοπωλίων στην ΕΕ. Εντάσσονται στη δημιουργία του λεγόμενου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Το σχετικό κείμενο είναι σε άμεση συνάρτηση με το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης» το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας για την επόμενη 5ετία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενισχύεται ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα Eurosur, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια) με πρώτο στόχο την καταστολή σε βάρος των μεταναστών. Ακόμα, ενδυναμώνονται ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ γιγαντώνεται το φακέλωμα με τη σύσταση «ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών».

Η νέα αυτή στρατηγική ορίζει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ασφάλειας το οποίο συνίσταται στη χρήση «κοινών εργαλείων-μηχανισμών» για την επιβολή της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας στα κράτη-μέλη, την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και τη μεγαλύτερη «αλληλεξάρτηση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας». Σημαντικό «εργαλείο» για την επιβολή αυτής της πολιτικής είναι η Europol, αλλά και οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των «αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών». Σημαντική συμβολή σε αυτήν την πολιτική θα έχουν επίσης η Eurojust, ο Frontex και ο Ευρωπαίος συντονιστής για την τρομοκρατία για τη «διευκόλυνση των ερευνών» και την «ανάληψη κοινών επιχειρήσεων».

Το συμβούλιο εκτός της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, πρόκειται να υιοθετήσει απόφαση για τη λειτουργία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής επιχειρησιακής συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια (επιτροπή COSI). Σύμφωνα με πληροφορίες στην COSI θα εκπροσωπούνται οι Eurojust, Europol και Frontex. Θα αποφασίζει πώς οι αστυνομικές, συνοριακές και δικαστικές αρχές θα αντιμετωπίζουν διασυνοριακά ζητήματα, θέτοντας τις βάσεις για τη λειτουργία ενός «υπουργείου Εσωτερικών» της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι «το σημαντικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο συμβούλιο ήταν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης». Αναφέρθηκε δε στην εγκατάσταση του επιχειρησιακού βραχίονα του Frontex στον Πειραιά. Στο εξής ο επιχειρησιακός βραχίονας της υπηρεσίας αυτής, με διπλασιασμό σε προσωπικό και μέσα, θα εντείνει την κατασταλτική του δράση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της από τη λεγόμενη παράνομη μετανάστευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι χέρι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με το χτύπημα του λαού (2020-01-18 00:00:00.0)
Το εφιαλτικό «οπλοστάσιο» της ΕΕ, συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της (2019-04-05 00:00:00.0)
Τι είναι ο μηχανισμός Frontex (2015-12-06 00:00:00.0)
Ποια δημοκρατία; (2013-07-19 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν την περαιτέρω ένταση της αστυνομοκρατίας (2005-04-07 00:00:00.0)
Ενισχύεται η καταστολή (2003-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ