ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚΙΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΚΛΩ
Απότοκο της ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο

Τα προβλήματα των εργαζομένων δε θα λυθούν από μια πολιτική που βάζει τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά του κόστους, σημειώνει η Ομοσπονδία

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ), καθώς η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε, όπως φαίνεται, να επενδύσει αλλού τα κεφάλαιά της και με τη στήριξη ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους πετά στο δρόμο. Χτες έγινε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Ομιλο "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία" δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενίσχυσής τους με κρατικό χρήμα». Με αυτά τα λόγια η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) δίνει το στίγμα των εξελίξεων στον όμιλο Λαναρά, που, αφού «μπούκωσε» από τις «επιδοτήσεις», τώρα ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, στέλνοντας εκατοντάδες εργάτες κι εργάτριες στην ανεργία.

Η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η ανάλογη «κινητοποίηση» των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κατέγραψε μια οδυνηρή για τους εργαζόμενους πορεία στον Ομιλο. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ:

Αφού ο Ομιλος το 1996 πήρε 4,7 δισ. δραχμές, για να μεταφέρει την παραγωγή ρούχου σε χώρες της Βαλκανικής κι αφού το 1999-2000 γιγάντωσε τα κέρδη από το Χρηματιστήριο, το 2004 παίρνει νέα «επιδότηση» 22 εκατ. ευρώ από το κράτος. Αμέσως μετά κλείνει η ΤΡΙΚΟΛΑΝ. Το 2006 κλείνουν τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β' και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ακολουθούν 100 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ κι άλλες 50 στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ. Το 2008, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας και ζητά νέα «επιδότηση» 35 εκατ. ευρώ με κρατική χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, κλείνουν άλλα τέσσερα εργοστάσια (GALLOP - ΔΟΥΔΟΣ - ΒΑΦΕΙΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ). Απολύονται 250 εργαζόμενοι και άλλοι 150 φεύγουν.

«Η ΟΕΚΙΔΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αγωνιζόμαστε και σήμερα να μην κλείσουν τα εργοστάσια του Ομίλου, να πάρει γι' αυτό την ευθύνη η κυβέρνηση, να ανοίξουν όλα τα εργοστάσια που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα και να γυρίσουν πίσω όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους του Ομίλου. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Λαναρά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις ξεπουλημένες στην εργοδοσία πλειοψηφίες των σωματείων».

«Μέσα από σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυμα, με την αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, έξω από τα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα βρουν διέξοδο τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους μας. Αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η παραγωγή θα ικανοποιεί τις ανάγκες του πληθυσμού για ποιοτική φθηνή ένδυση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΙΔΕ.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

«Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου αυτό κρίνει ότι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιώνεται επίσης η θέση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία, όσο και να "μπουκώσει" από "επιδοτήσεις", πάντα θα διψά για περισσότερα κέρδη. Κέρδη που πάντα βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης». Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα, με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο.

ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ WIND
Δυναμική αντίδραση από τους εργαζόμενους

Προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου. Στο πλευρό τους και το ΣΕΤΗΠ

Μαζική συγκέντρωση και αποκλεισμό του κτιρίου της «WIND» στη Λεωφόρο Αθηνών πραγματοποίησαν χτες το πρωί, σχεδόν για τέσσερις ώρες, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, Θ. Γραμμόζη, που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Επίσης προχτές, Δευτέρα, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του εργαζόμενου και δήλωσαν ότι θα παλέψουν για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Μετά την παράσταση, με πρωτοβουλία και πρόταση των ταξικών δυνάμεων αποφασίστηκε η χτεσινή κινητοποίηση, στην οποία παραβρέθηκε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την απόλυση είναι ότι ο εργαζόμενος έχει χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκής» στην «αξιολόγηση» που κάνει η εταιρεία. Ομως το ίδιο «ανεπαρκείς» έχουν χαρακτηριστεί οι 14 από τους 16 συναδέλφους του που εργάζονται στην ίδια ομάδα. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν έως 15 χρόνια στην ίδια εταιρεία και αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που πρόσφατα είχε ανακοινώσει η εταιρεία.

Απόλυση και στο «Πλαίσιο»

Στην απόλυση της εργαζόμενης Γεωργίας Λώλου προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης «Πλαίσιο». Η εργαζόμενη δούλευε 2,5 περίπου μήνες (με σύμβαση αορίστου χρόνου) σε κατάστημα της επιχείρησης εντός του «Δε Μολ» στο Μαρούσι, όταν προχτές το βράδυ την κάλεσε ο διευθυντής του καταστήματος στο σχόλασμα για να της ανακοινώσει ότι επειδή έχει «παραγγείλει» (η ακριβής λέξη σύμφωνα με την εργαζόμενη) δυο εργαζόμενους για το χαρτοπωλείο εκείνη περισσεύει και ως εκ τούτου απολύεται. Χτες το πρωί μέλη και στελέχη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο πλαίσιο μαζικής εξόρμησης στο «Δε Μολ», ενόψει των αυριανών συλλαλητηρίων, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο «Πλαίσιο» και απαίτησαν να ανακληθεί η απόλυση της εργαζόμενης.

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Υποχρεώνει σε διήμερη άδεια

Για την ανάγκη να εφαρμοστούν τα αντεργατικά σχέδια, ανέλαβε να ενημερώσει η ...πλειοψηφία του σωματείου!

Σε υποχρεωτική άδεια για δύο μέρες, από αύριο Πέμπτη, βγάζει τους εργαζόμενους στην παραγωγή η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», δηλαδή η ιδιοκτήτρια αμερικάνικη πολυεθνική «ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ», διακόπτοντας ταυτόχρονα την παραγωγική διαδικασία κατά τις μέρες αυτές. Πρόκειται για την έναρξη σειράς αντεργατικών μέτρων, που προετοιμάζει η πολυεθνική - με καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 72 εκατ. ευρώ το 2008 και καθαρό τζίρο 300 εκατ. ευρώ - προκειμένου να φορτώσει την οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι η διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου, με ευθύνη της υποταγμένης πλειοψηφίας και του προέδρου Αλεβιζόπουλου της «Αυτόνομης Παρέμβασης», όχι μόνο δεν έφερε καμία αντίσταση στα αντεργατικά μέτρα της πολυεθνικής, αλλά ανέλαβε αυτή να ενημερώσει σχετικά τους εργαζόμενους για τις ...θυσίες που πρέπει να κάνουν για το ...«καλό» της εταιρείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, η εταιρεία αναφέρει, μεταξύ άλλων προκλητικών, ότι «η απόφαση αυτή κρίθηκε, δυστυχώς, αναγκαία λόγω των μειωμένων παραγωγικών αναγκών που έχει προκαλέσει η πτώση της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα» και προαναγγέλλοντας παραπέρα αντεργατικά μέτρα προσθέτει: «Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η μείωση που αντιμετωπίζει η αγορά των τσιγάρων το πρώτο δίμηνο του 2010, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές οι επιπτώσεις των πρόσφατων αυξήσεων στη φορολογία των τσιγάρων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα με τις νέες, αυξημένες τιμές».

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Ξεκίνησε η δίκη κατά των συνδικαλιστών

Την ποινικοποίηση των αγώνων κατήγγειλαν εργαζόμενοι και συνδικάτα που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους συνδικαλιστές της ΠΟΕΕΠ πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Χτες ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο η δίκη 13 συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβίαση, με βάση καταγγελία που έκανε εναντίον τους εργοδότης. Η δίκη διακόπηκε χτες λόγω παρέλευσης της ώρας και συνεχίζεται σήμερα το πρωί. Η δίκη εκκρεμεί επί σχεδόν 8 χρόνια και οι 13 συνδικαλιστές υποχρεούνταν να παρουσιάζονται στην αστυνομία κάθε πρώτη του μηνός.

Ο ιδιοκτήτης της «Ποτοεμπορικής Χαλκιδικής» Γ. Καπούλας κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις έξω από την επιχείρησή του με στόχο να τον εκβιάσουν να τους δώσει χρήματα.

Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών, με καθοδηγητή την ΠΟΕΕΠ και τα στελέχη της, πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις προκειμένου να εμποδίσουν το συγκεκριμένο επιχειρηματία να λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός των μεγάλων εργοδοτών του κλάδου.

Στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών, βρέθηκε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου, στελέχη του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Είναι συνένοχοι

Την προώθηση των οδυνηρών για τους εργαζόμενους σχεδίων, που κάθε φορά έβαζε σε εφαρμογή ο Λαναράς, εξυπηρετούν σταθερά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στις διοικήσεις των σωματείων του Ομίλου. Ακόμη και τώρα που αποδείχθηκε περίτρανα ότι το τάισμα του Λαναρά και της ΕΝΚΛΩ δεν ήταν η λύση που θα εξασφάλιζε δουλειά και εισόδημα στους εργαζόμενους, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) εξακολουθούν να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν στην περιφερειάρχη ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων διεκδικούν χρηματοδότηση του ομίλου. Τα ίδια δηλαδή για τα οποία την περασμένη βδομάδα είχαν κάνει παρέμβαση και στην Αθήνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ