Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚΙΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΚΛΩ
Απότοκο της ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο

Τα προβλήματα των εργαζομένων δε θα λυθούν από μια πολιτική που βάζει τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά του κόστους, σημειώνει η Ομοσπονδία

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ), καθώς η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε, όπως φαίνεται, να επενδύσει αλλού τα κεφάλαιά της και με τη στήριξη ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους πετά στο δρόμο. Χτες έγινε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Ομιλο "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία" δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενίσχυσής τους με κρατικό χρήμα». Με αυτά τα λόγια η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) δίνει το στίγμα των εξελίξεων στον όμιλο Λαναρά, που, αφού «μπούκωσε» από τις «επιδοτήσεις», τώρα ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, στέλνοντας εκατοντάδες εργάτες κι εργάτριες στην ανεργία.

Η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η ανάλογη «κινητοποίηση» των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κατέγραψε μια οδυνηρή για τους εργαζόμενους πορεία στον Ομιλο. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ:

Αφού ο Ομιλος το 1996 πήρε 4,7 δισ. δραχμές, για να μεταφέρει την παραγωγή ρούχου σε χώρες της Βαλκανικής κι αφού το 1999-2000 γιγάντωσε τα κέρδη από το Χρηματιστήριο, το 2004 παίρνει νέα «επιδότηση» 22 εκατ. ευρώ από το κράτος. Αμέσως μετά κλείνει η ΤΡΙΚΟΛΑΝ. Το 2006 κλείνουν τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β' και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ακολουθούν 100 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ κι άλλες 50 στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ. Το 2008, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας και ζητά νέα «επιδότηση» 35 εκατ. ευρώ με κρατική χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, κλείνουν άλλα τέσσερα εργοστάσια (GALLOP - ΔΟΥΔΟΣ - ΒΑΦΕΙΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ). Απολύονται 250 εργαζόμενοι και άλλοι 150 φεύγουν.

«Η ΟΕΚΙΔΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αγωνιζόμαστε και σήμερα να μην κλείσουν τα εργοστάσια του Ομίλου, να πάρει γι' αυτό την ευθύνη η κυβέρνηση, να ανοίξουν όλα τα εργοστάσια που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα και να γυρίσουν πίσω όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους του Ομίλου. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Λαναρά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις ξεπουλημένες στην εργοδοσία πλειοψηφίες των σωματείων».

«Μέσα από σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυμα, με την αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, έξω από τα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα βρουν διέξοδο τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους μας. Αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η παραγωγή θα ικανοποιεί τις ανάγκες του πληθυσμού για ποιοτική φθηνή ένδυση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΙΔΕ.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

«Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου αυτό κρίνει ότι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιώνεται επίσης η θέση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία, όσο και να "μπουκώσει" από "επιδοτήσεις", πάντα θα διψά για περισσότερα κέρδη. Κέρδη που πάντα βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης». Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα, με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα (2009-11-05 00:00:00.0)
Πρώτη αγωνιστική απάντηση χτες (2009-10-14 00:00:00.0)
Πέφτουν οι μάσκες των καλοθελητών (2008-07-11 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός στη Νάουσα (2008-05-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση (2005-11-17 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης σε εργοδοσία και κυβέρνηση (2005-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ