Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μήνυμα αντίστασης σε εργοδοσία και κυβέρνηση

Καθολική η απεργία στα εργοστάσια του Λαναρά και μαχητικές συγκεντρώσεις σε Νάουσα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Νάουσα
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Νάουσα
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία». Αυτή η απαίτηση των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, εκφράστηκε μαζικά και μαχητικά χτες, μέσα από τη συμμετοχή στην απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ αλλά και από τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Το δρόμο του αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα έδειξαν οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά, σε Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις που κάνει η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης και της πολιτικής της ΕΕ.

Στο πόδι η Νάουσα

Οι απολυμένοι εργάτες των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας» του Λαναρά, μαζί με τους συναδέλφους τους από το εργοστάσιο «Γ», αλλά και από άλλους χώρους δουλιάς, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και με μια φωνή προειδοποίησαν πως δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλιά, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων που θα τους διασφαλίσουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, στην ασφάλιση και τη σύνταξη, το δικαίωμα να μορφώσουν τα παιδιά τους.

Μέσα από την απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι της Νάουσας ύψωσαν ξανά τη γροθιά του αγώνα, που αντιπαρατίθεται με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη συγκέντρωση, ο Γιώργος Σμέρνος, πρόεδρος του εργοστασιακού Σωματείου «Β», σημείωσε πως ο κύκλος των απολύσεων που άνοιξε με την ΤΡΙΚΟΛΑΝ, και συνεχίζεται σήμερα με το κλείσιμο των εργοστασίων «Β» και της «Ολυμπιακής», δε θα κλείσει. «Να μην έχουμε αυταπάτες ότι η επίθεση θα σταματήσει εδώ. Αν οι "ηγέτες" ορισμένων σωματείων καθησυχάζουν τους εργάτες, κάνουν μεγάλο λάθος. Θα έρθει και η σειρά τους, η σειρά όλων μας, αν δε δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής, κατήγγειλε ως υπουργείο της εργοδοσίας, το υπουργείο Απασχόλησης, αναφέροντας πως δύο μέρες πριν κοινοποιηθούν οι απολύσεις, οι εκπρόσωποι της εταιρίας πήγαν στο υπουργείο για να πάρουν το πράσινο φως για τις απολύσεις. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στην αντεργατική λαίλαπα, στην πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», σημείωσε και προειδοποίησε: «Δε θα πάμε άκλαυτοι. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν ακριβά όλοι όσοι υπηρετούν ή συναινούν σ' αυτή την πολιτική».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει όλος ο λαός: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», βροντοφώναξαν και δήλωσαν πως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί».

Σήμερα στις 8 το βράδυ, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη και καλεί όλους τους φορείς της πόλης και του Νομού Ημαθίας, να συμμετέχουν για να συναποφασίσουν τη διοργάνωση Πανναουσαϊκής κινητοποίησης την επόμενη Τετάρτη 26 Οκτώβρη.

Νέκρωσαν ΦΑΝΚΟ και «ΟΤΤΟ Εβρος»

Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά στη Θράκη και ειδικότερα στη ΦΑΝΚΟ (FANCO) στην Κομοτηνή - παρά την εργοδοτική τρομοκρατία - και στα «Κλωστήρια Νάουσας» (πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος») στον Εβρο. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στην «ΟΤΤΟ Εβρος» που εδώ και 4 μήνες είναι χωρίς δουλιά λόγω έλλειψης πρώτων υλών, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου και πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης η οποία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία.

Μετά τη νοθεία, η απεργοσπασία

Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στην «ΕΡΓΟ ΤΕΞΤΙΛ» και «ΕΡΓΟ ΗΛΙΟΦΙΝ» που εδώ κι ένα μήνα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΕΡΓΟ ΗΛΙΟΦΙΝ», καταγγέλλει την ανοιχτή απεργοσπασία της πλειοψηφίας του Συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Πλεκτικής (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΣΥΝ). Οπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, «Ούτε την ελάχιστη ενημέρωση των εργαζομένων δεν "πρόλαβαν" να κάνουν. Επαναπαύθηκαν στις "δάφνες" της νοθείας που οργάνωσαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και σαμποτάρισαν ανοιχτά την πανελλαδική απεργία του κλάδου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που φλόμωσαν στα προνόμια τους βιομηχάνους και στη φτώχεια τους εργαζόμενους και μαζί με τον ΣΥΝ λιβανίζουν την πολιτική της ΕΕ και ψευτοκλαίνε στα κανάλια για τα κλειστά εργοστάσια». Και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και στα «πλοκάμια» τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριό του, στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ