Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Με μπροστάρισσες τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»

Καθολική η συμμετοχή στο εργοστάσιο, όπου για οχτώ βδομάδες καίει η φλόγα του αγώνα

Ακούραστες οι εργάτριες, για μια ακόμη μέρα στο δρόμο του αγώνα
Ακούραστες οι εργάτριες, για μια ακόμη μέρα στο δρόμο του αγώνα
Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, έξω από εργοστάσια, βιοτεχνίες και τσαγκαράδικα, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», η εργοδοσία δεν τόλμησε να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιστράτευε για τη διάσπαση του ενωμένου αγώνα των εργατριών. Ούτε ένας δεν πέρασε την πύλη, όπου οι εργάτριες βρέθηκαν από τις 6 τα χαράματα.

Η επιτυχία της χτεσινής απεργίας ήταν κρίσιμη για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε μικρό και μεγάλο μέτωπο: «Πρέπει να πετύχει η απεργία, να σταματήσει πια το χάλι που υπάρχει... Θα επιδράσει θετικά και στο δικό μας αγώνα...», τόνισαν στο «Ρ» η Ελευθερία και η Βάσω, δυο από τις εργάτριες που εδώ κι 8 ολόκληρες βδομάδες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε κι η απεργιακή συγκέντρωση, στις 9.00 π.μ. στην πλατεία Βάθης. «Πρέπει να παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Μια ζωή πλούσια τ' αφεντικά κι εμείς στο ξερό το μεροκάματο. Στο χέρι μας είναι ν' αποτρέψουμε κάποιες καταστάσεις», υπογράμμισε η Ελένη, απ' το πλεκτήριο της «ΜΠΑΡΚΟ».

Ηχηρό ήταν και το μήνυμα για την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, της συντονισμένης δράσης: «Καταλαβαίνουμε ότι στο μέλλον θα 'μαστε εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων. Γι' αυτό είμαστε εδώ», επισήμανε η Εφη Ανδριανοπούλου, από τους σπουδαστές στο ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας του Πειραιά, που συμμετείχαν χτες στην κινητοποίηση. Με απόφαση του σπουδαστικού συλλόγου, το ΤΕΙ χτες έμεινε κλειστό. Ηταν κι αυτός ένας τρόπος να διαδηλώσουν οι αυριανοί εργαζόμενοι ότι συντάσσονται με τους εργάτες, ενάντια στον κοινό αντίπαλο: «Τα συμφέροντά μας είναι συνδεδεμένα». Οταν μάλιστα στο συγκεκριμένο ΤΕΙ πέρυσι οργανώθηκε ακόμα και ειδική εκδήλωση με εκπροσώπους βιομηχάνων για να πειστούν οι σπουδαστές ότι εύκολα θα βρουν δουλιά κι ότι ο κλάδος δεν περνά κρίση...

Να αποκρούσουμε την αντεργατική επίθεση

Στην κεφαλή της πορείας, μετά από οχτώ βδομάδες κινητοποιήσεων
Στην κεφαλή της πορείας, μετά από οχτώ βδομάδες κινητοποιήσεων
Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση και καταγγέλλοντας την αντεργατική επίθεση που κεφάλαιο, ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν, εξαπολύουν ενάντια όχι μόνο στον κλάδο αλλά σε όλους τους εργαζόμενους, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, αναφέρθηκε με καθαρά λόγια στη μόνη διέξοδο: «Μπροστά σ' αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, οι εργάτες κι οι εργάτριες δεν πρέπει να μένουμε απαθείς θεατές. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκρούσουμε την αντεργατική επίθεση. Να κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αιτήματα που να ανταποκρίνονται και να καλύπτουν όλες τις σημερινές σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Και συνέχισε: «Σ' αυτό το δρόμο μοναδικός μπροστάρης και γνήσιος στην πράξη υπερασπιστής των πραγματικών μας συμφερόντων είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης με τα συνθήματα «Αγώνας διαρκείας, αγώνας ταξικός, θα 'ναι η απάντηση από δω κι εμπρός» και «Αυτή η πολιτική, η αντεργατική, των εργοδοτών είναι εντολή» να κυριαρχούν.

Η κυβέρνηση βεβαίωσε και πάλι ότι τάσσεται με την πλευρά των βιομηχάνων. Σε συνάντηση που έγινε με την ηγεσία του υπουργείου, ο Γ. Γιακουμάτος απέρριψε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων (μεταξύ των οποίων η προστασία των ανέργων και η αποτροπή του κλεισίματος των εργοστασίων), επαναλαμβάνοντας τα ...γνωστά περί «προγραμμάτων ολοκληρωμένης παρέμβασης».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Γυναικών του Μετώπου. Ακόμα, εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων Μπανγκλαντές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ