Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ «ΜΠΙΝΙΑΚΟΣ ΕΠΕ» - ΒΟΙΩΤΙΑ
Εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης

Η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, που θρέφει την εργοδοτική ασυδοσία, είναι ο αυτουργός της δολοφονίας του 48χρονου που πολτοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο μεικτήρα της επιχείρησης

(Του ανταποκριτή μας Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Η αθλιότητα των κυβερνητικών αντεργατικών πολιτικών, της ΝΔ σήμερα και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ και η εργοδοτική ασυδοσία, που εκτρέφει και διογκώνει αυτή η πολιτική, είναι οι αυτουργοί του εργοδοτικού εγκλήματος που έστειλε στο θάνατο, με τον πιο τραγικό τρόπο, κατακρεουργημένο τον 48χρονο εργάτη Σωτήρη Καρακύρη, την προηγούμενη Τετάρτη στο εργοστάσιο έτοιμου σκυροδέματος «Μπινιάκος ΕΠΕ», με έδρα τα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Το εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε στο μεικτήρα (μίξερ) του εργοστασίου την ώρα που ο εργαζόμενος βρισκόταν μέσα για καθαρισμό και πολτοποιήθηκε όταν το μηχάνημα μπήκε σε λειτουργία. Το γεγονός αποκαλύφθηκε με τον πιο μακάβριο τρόπο, όταν το σκυρόδεμα που παρασκεύαζε έφτασε με μπετονιέρα στον τελικό προορισμό του, σε οικοδομή, στον Αυλώνα Αττικής.

Ηταν το δεύτερο έγκλημα που καταγράφηκε στην ίδια επιχείρηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, πριν από περίπου δυο χρόνια, ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του όταν έσκασε η ενισχυμένη με σύρμα μάνικα του μπετόν, την ώρα της εκφόρτωσης σε οικοδομή στη Μαλακάσα και χτύπησε στο πρόσωπο τον χειριστή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Και σε εκείνη την περίπτωση δεν υπήρχε βοηθός χειριστή της μάνικας και χρέη βοηθού εκτελούσε εργάτης του εργολάβου.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι άγνωστο πράγμα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι συνάδελφοι του νεκρού εργάτη, όσο και ο αδελφός του, ο οποίος δούλευε παλιότερα στην ίδια επιχείρηση, στις καταθέσεις τους αποκλείουν κάθε περίπτωση «ανθρώπινου λάθους» από την πλευρά του Σωτήρη Καρακύρη και κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες δουλιάς και ελλιπή μέτρα προστασίας στην επιχείρηση.

Δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Καρακύρης είχε προσληφθεί σαν εργάτης στην επιχείρηση και απασχολούνταν σε κάθε δουλιά, ακόμα και σαν χειριστής, πόστο που απαιτεί εξειδίκευση και ειδική άδεια. Ακόμα και ο καθαρισμός του μίξερ που του ανέθεσαν - έτσι λέγεται ότι βρέθηκε μέσα στο μεικτήρα - δεν ήταν δική του δουλιά. Εκτός απ' αυτό - σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας - όταν γίνεται καθαρισμός του μίξερ πρέπει να υπάρχει κλειδί ασφαλείας της πόρτας, το οποίο έχει μόνο ο εργάτης καθαρισμού και κανείς άλλος, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι δε θα λειτουργήσει το μηχάνημα. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται δεν έγινε. Επίσης, πρέπει να ειδοποιούνται όλοι οι εργαζόμενοι ότι στο μεικτήρα υπάρχει άνθρωπος.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς, η ένταση της εκμετάλλευσης, το ελάχιστο προσωπικό και το κυνήγι του κέρδους είναι οι αιτίες, θα πει στο «Ρ» εργαζόμενος - οδηγός σε άλλη, παρόμοια, επιχείρηση, που γνωρίζει καλά την κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό του χώρο.

Στην περιοχή της Βοιωτίας, σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν έξω από Συλλογικές Συμβάσεις, σε απευθείας συνεννόηση με τον εργοδότη, με αποτέλεσμα να καταπατούνται και τα στοιχειώδη δικαιώματα. Μεροκάματα χαμηλά και μισθοί των 600, 700 και 800 ευρώ, ακόμα και σε ειδικότητες με πολυετή προϋπηρεσία. Σ' όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η τεράστια έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ