Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Νέο αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Σήμερα, στη 1 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας

Στην οργάνωση της πάλης για το δικαίωμα των εργαζομένων στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» στη σταθερή εργασία, κόντρα στις εργοδοτικές πιέσεις και τις μεθοδεύσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργατών, πρωτοστατεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), με συνεχείς πρωτοβουλίες, όπως είναι η κινητοποίηση που διοργανώνει σήμερα μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στην Αθήνα, στη 1 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας. Διαδήλωση με αιτήματα να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους απολυμένους - άνεργους. Εκτακτο επίδομα ενίσχυσης για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς 1.500 ευρώ.

Την ώρα που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έχουν αναλάβει το ρόλο κυματοθραύστη της οργής των εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι οκτώ ολόκληρους μήνες, οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν από την πρώτη στιγμή ότι μόνο η πάλη σε γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα» γεννά ελπίδες για τους ανέργους και τους εργάτες του ομίλου. Κάθε φορά που κυριάρχησαν οι συμβουλές για «υπομονή», κάθε φορά που οι εργαζόμενοι έσφιξαν το ζωνάρι για να προστατευθούν - όπως ισχυρίζονταν οι καλοθελητές της εργοδοσίας - μόνο τα χειρότερα δεν απέφυγαν. Αντιθέτως. Η εργοδοσία έβρισκε ευκαιρία να τους χτυπήσει ακόμα πιο άγρια. Ετσι έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια που η ΕΝΚΛΩ εξασφάλιζε εκατομμύρια και μετά μοίραζε «λουκέτα» και απολύσεις.

Προκαλούν οι εργατοπατέρες

Στο μεταξύ, με χτεσινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο στα «Κλωστήρια Γ'» αναδεικνύοντας συνολικά τον επικίνδυνο ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Απαντώντας στις συκοφαντικές καταγγελίες της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου ότι το ΕΚΝ δήθεν «υπονομεύει το δίκαιο αγώνα τους», σημειώνει ότι κανένας από αυτές τις δυνάμεις δεν αμφισβήτησε τους «αγώνες» που έδωσαν μαζί με τους διευθυντές τους και τη ΓΣΕΕ και τους οποίους χρηματοδότησε η εργοδοσία, για την επαναχρηματοδότηση του Λαναρά και των τραπεζιτών με 34 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ΕΚΝ θυμίζει και τα συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα που έφεραν αυτοί οι «αγώνες»: Εκλεισε η ΓΚΑΛΟΠ στην Εύβοια, τα βαφεία στη Βοιωτία, ο «Δούδος» στη Θεσσαλονίκη, κλείνει το ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ, ανακοινώθηκαν απολύσεις σε Νάουσα - Κομοτηνή - Πέλλα, κανένα εργοστάσιο στην περιοχή μας δε δουλεύει και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη. Το ΕΚΝ ξεκαθαρίζει: «Οι καταγγελίες της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ΄ σε βάρος του ΕΚΝ εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα σχέδια της εργοδοσίας στην προσπάθεια να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στην αδράνεια και την απογοήτευση. Η σημερινή πραγματικότητα είναι πως:

Η ΕΝΚΛΩ με επιστολή της, προς τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, απαιτεί επιπρόσθετα άλλα 6 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και στα εργοστάσια της Νάουσας ήδη ανακοίνωσε ο διευθυντής 100 απολύσεις. Ο δε Η. Χαρίσης, πρόεδρος του σωματείου στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ΄, δηλώνει στις τοπικές εφημερίδες πως οι εξελίξεις είναι θετικές...! Τους φταίει το ΕΚΝ, που εξ αρχής διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση του: Λαναράς και τραπεζίτες θέλουν και άλλες χρηματοδοτήσεις, για να κλείσουν εργοστάσια, να κάνουν νέες απολύσεις. Με ευθύνη της κυβέρνησης, να πληρώσει ο Λαναράς, από τα κέρδη που αποκόμισε από την επιχείρηση και το χρηματιστήριο. Να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια, να μη γίνουν απολύσεις, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Να παρθούν μέτρα προστασίας όλων των απολυμένων ανέργων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΕΚΝ, μαζί με την ΟΕΚΙΔΕ και το ΠΑΜΕ, οργάνωσε πληθώρα πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συνεχίζει να οργανώνει τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, στη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ