Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δίνουν και «πανωπροίκι» στην «Thyssen Κrupp»

Η πολυεθνική αποχωρεί με τις τσέπες γεμάτες και αναγορεύεται σε ρυθμιστή για το μέλλον των Ναυπηγείων

Η διασφάλιση των συμφερόντων της γερμανικής πολυεθνικής «Thyssen Κrupp» και η αποχώρησή της από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με «πανωπροίκι», στο όνομα της ολοκλήρωσης του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων, αλλά και η αναγόρευσή της σε βασικό παράγοντα και για την από δω και πέρα πορεία των Ναυπηγείων, αναδεικνύονται σε κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαίωσε η συνάντηση που έγινε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα σε κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλο, και Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της «Thyssen Krupp», Ηans Cristof Atzpodien.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση «διαμορφώθηκε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχήμα που έχει συμφωνηθεί για τα υποβρύχια και να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Αυτό σημαίνει υποχώρηση στους εκβιασμούς της γερμανικής εταιρείας, η οποία, παρά την αποχώρησή της, θα συνεχίζει να ξεζουμίζει κρατικό χρήμα στο όνομα της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Μάλιστα, η «Thyssen Krupp» αναλαμβάνει εν λευκώ να αναζητήσει «λύση» για το μετά την αποχώρησή της καθεστώς. «Η γερμανική πλευρά, είπε ο υπουργός Αμυνας, αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναζητήσει και να προτείνει υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις για τα Ναυπηγεία, λύσεις με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος. Θα καταρτιστεί έτσι μία λίστα προτάσεων που θα αξιολογηθεί από διεθνή οίκο ο οποίος θα επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο μεταξύ χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των Ναυπηγείων και θα αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι εν πλω δοκιμές των 3 νέων υποβρυχίων». Αυτό πρακτικά σημαίνει άμεση εκταμίευση και άλλων εκατομμυρίων ευρώ με προορισμό τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται κουβέντα για το μέλλον των εργαζομένων και για την εξασφάλιση των μισθών τους, την ώρα που ήδη 160 από αυτούς που δούλευαν στο τμήμα τροχαίου υλικού παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και για το μέλλον του ίδιου του ναυπηγείου.

Ολα αυτά στο όνομα του στόχου της κυβέρνησης, που «είναι να ολοκληρωθούν ομαλά και το ταχύτερο δυνατόν τα προγράμματα των υποβρυχίων και να βρεθεί η πιο αξιόπιστη και φερέγγυα λύση για το μέλλον των ναυπηγείων», πάντα στον ντορό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, την οποία πιστά και διαχρονικά υπηρετεί και η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας έκλεισε τη δήλωσή του με τη διαβεβαίωση ότι «τόσο η "Thyssen Krupp" όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργούν με καλή πίστη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός που είναι κοινός».

Μεσάζοντας σε επιχειρηματικές δοσοληψίες

Είχε προηγηθεί το πρωί η συνέντευξη Τύπου του Ε. Βενιζέλου, όπου μίλησε για «πολιτική λύση» που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει καινούρια υποβρύχια, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «η λύση ως προς τα Ναυπηγεία πρέπει να είναι μία λύση η οποία είναι νόμιμη, συμβατική στο πλαίσιο της σύμβασης αποκρατικοποίησης των Ναυπηγείων». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων με δέλεαρ τα κρατικά προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp» φέρεται να έχει υπογράψει προσύμφωνο με την εταιρεία «Verdil», η οποία ανήκει στον γνωστό Σ. Eμμανουήλ, για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Σ. Εμμανουήλ, που έχει γνωστό παρελθόν στο χώρο, είχε τοποθετηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας και είναι αυτός που παρέδωσε τα κλειδιά των ναυπηγείων στον Περατικό, τα οποία στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια του Ν. Ταβουλάρη.

Το 1999, επίσης, ως διευθύνων σύμβουλος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είχε καθοριστική συμβολή για να περάσουν στα χέρια της γερμανικής πολυεθνικής HDW, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Thyssen Krupp». Τώρα εμφανίζεται να επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος», αυτή τη φορά ως επιχειρηματίας και επίδοξος αγοραστής, προφανώς για να συνεχίσει το διαλυτικό του έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ