Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το πάγωμα των συντάξεων προδιαγράφει και τη σκληρότητα του νέου συστήματος

Στο φόντο της κυβερνητικής απόφασης για πάγωμα των συντάξεων και το 2010 συνεδρίασε χτες για τελευταία φορά η Επιτροπή των Ειδικών για το Ασφαλιστικό, στο διάλογο - απάτη που έστησε η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το πόρισμα της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 16 Μάρτη, αν και το σχέδιο των ανατροπών είναι αποκλειστική υπόθεση της κυβέρνησης.

Ομως το πάγωμα των συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά το αντίστοιχο πάγωμα που επιβλήθηκε το 2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργεί μια νέα βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Ταυτόχρονα προδιαγράφει ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι σκληρή και θα υποθηκεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και των γενεών που βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Συντάξεις πείνας...

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξέλιξη της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση γίνεται στο έδαφος μιας ήδη δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι συνταξιούχοι αφού το 2008 το ύψος των συντάξεων διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Η μέση γενική κύρια σύνταξη στα 655 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος 752 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας 535 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου στα 498 ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ για το 2008 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι (πλην ΟΓΑ) επιβίωναν με τα εξής ποσά:

  • Μέχρι 450 ευρώ το 31,4%.
  • Από 450 μέχρι 600 ευρώ το 29,3%.
  • Από 600 έως 750 ευρώ το 11,7%.

Δηλαδή, τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.

Εξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ και

Μόνο δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ.

Στον πάτο του βαρελιού οι συνταξιούχοι αγρότες καθώς:

Μέχρι 400 ευρώ λαμβάνει το 60%, ενώ μέχρι 500 ευρώ το 88%.

...ακόμα χειρότερες αύριο

Αυτές τις συντάξεις σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση, αυτούς τους συνταξιούχους στοχοποιεί σήμερα και επιδιώκει οι συνταξιούχοι που θα εξέλθουν από την εργασία τους τα επόμενα χρόνια να ζούνε χειρότερα.

Το νέο σύστημα με τη λεγόμενη «βασική σύνταξη» και το «αναλογικό τμήμα» είναι φανερό ότι οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις από τις σημερινές και συνολικά στην υποβάθμιση των υφιστάμενων παροχών. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση των κατώτερων ορίων που ισχύουν σήμερα, τη μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης, αλλά και τη συρρίκνωση του συντάξιμου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αναπλήρωσης από 2% για κάθε έτος ασφάλισης που είναι σήμερα (70% στην 35ετία ή 80% για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων πριν το 1993) θα αντικατασταθεί από ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης που θα κυμαίνεται από 1% έως 2% και κάτι... Σε κάθε περίπτωση στην 35ετία το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης θα υπολείπεται του 70%. Ο συντάξιμος μισθός από το μέσο όρο της καλύτερης πενταετίας (της τελευταίας δεκαετίας π.χ. ΙΚΑ) θα διαμορφώνεται αρχικά από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας ή δεκαπενταετίας και σταδιακά θα καταλήξει να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Βασική σταθερά του νέου συστήματος η κρατική χρηματοδότηση του συστήματος να μην ξεπερνάει τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή περί το 4,5% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ