ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Εκδηλώσεις για την ταξική πάλη και την επανάσταση

Ο ρόλος της ταξικής πάλης και της επανάστασης στην κοινωνική ανάπτυξη είναι η θεματική στην οποία αφιερώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» το μήνα Μάρτη, που μέσα από διάφορες μορφές τέχνης και αναφορές σε διάφορες ιστορικές περιόδους, φιλοδοξούν να φωτίσουν αυτό που αναφέρουν στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς, ότι: «Η ιστορία των έως τώρα κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις αυτού του μήνα ξεχωρίζουν:

  • Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, τα αίτιά της, το ρόλο της στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.
  • Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Οστρόφσκι, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», που έχει επιμεληθεί η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από τη δολοφονία του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, οι ΤΟ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή του, αλλά και στο έργο του «Οι ρίζες της νεοελληνικής λογοτεχνίας», που έγραψε στην απομόνωση, στη φυλακή.
  • Αφιέρωμα στον ποιητή Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, τον ποιητή που έκανε την ποίηση εμβατήριο εφόδου της επανάστασης.
  • Στο κινηματογραφικό μέρος θα προβληθεί η ταινία «1900» για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες στην Ιταλία το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα και η ταινία «Οκτώβρης» του Αϊζενστάιν για τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.
  • Θα ανέβει επίσης η θεατρική παράσταση «Πάλη Νέγρου με σκύλους» του Bernard Marie Koltes, από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «Δρυός τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οπως κάθε μήνα, οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μέσα στο μήνα, με συναυλίες, συναντήσεις Οργανώσεων για γλέντι και χορό και βραδιά κλασικής μουσικής, ενώ κατά τη διάρκεια όλου του μήνα θα υπάρχει στο «Συρμό» μικρή έκθεση βιβλίου.

«Η γνώση, η μόρφωση, ο πολιτισμός μπορεί να είναι όπλο στον αγώνα μας», σημειώνει η ομάδα που επιμελείται τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» και καλεί τους νέους και τις νέες να ανταποκριθούν με θέρμη, όπως κάθε μήνα, σ' αυτές τις ξεχωριστές πολιτιστικές συναντήσεις που οργανώνει η ΚΝΕ. Θυμίζουμε ότι ο «Συρμός» είναι στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη).

Το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες

Αύριο Πέμπτη: Προβολή της ταινίας «1900» (α' μέρος). Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 5/3: Γλέντι Τομεακών Οργανώσεων ΤΕΙ.

Σάββατο 6/3: Ροκ συναυλία με τους «ΕΣΕΛΟΝ». Ωρα 10 μ.μ.

Κυριακή 7/3: Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Επανάστασης Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι.

Δευτέρα 8/3: Παράσταση θεάτρου «Πάλη Νέγρου με σκύλους» του Bernard Marie Koltes από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «Δρυός τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωρα 9 μ.μ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να μπει στο επίκεντρο η οργάνωση του κινήματος

Κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις Επιτροπές Αγώνα για πρωτοβουλίες και δράση μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν

«Είναι ανάγκη σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα, σε κάθε έτος και εξάμηνο να ενισχυθεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), να ισχυροποιηθούν οι Επιτροπές Αγώνα. Υπάρχει σημαντική παρακαταθήκη από τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει ως τώρα το ΜΑΣ και οι Επιτροπές Αγώνα μέσα και έξω απ' τις σχολές. Οι επικείμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές πρέπει να είναι ένας ακόμη σταθμός για την καταξίωση του ΜΑΣ στις σχολές και ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιηθεί». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και «καλεί τις Επιτροπές Αγώνα σε κάθε σχολή να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για το ποιο θα είναι το ψηφοδέλτιο εκείνο που θα αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος».

Το ΜΑΣ σημειώνει ότι «κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, η ανάγκη να μπει τέρμα στη διάλυση, η συγκρότηση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Παράλληλα πρέπει οι εκλογές να αποτελέσουν βήμα για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ομως σήμερα είναι καθοριστικό το ότι υπάρχει το ΜΑΣ, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, που δείχνουν ότι μπορούν να οργανώσουν την πάλη των σπουδαστών, είτε συγκροτηθούν ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, είτε όχι».

Οι υπεύθυνοι για τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τονίζει, είναι «οι κυβερνητικές παρατάξεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που σταθερά σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος, ενώ πρόσφατα τον Οκτώβρη αθέτησαν τις δικές τους δεσμεύσεις για διεξαγωγή πανσπουδαστικών συνεδρίων σε ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Από κοντά και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, αναμασούν τα ψέματα ότι για την αντιλαϊκή επίθεση φταίνε οι ξένοι, οι κερδοσκόποι γενικά, αθωώνοντας έτσι την πολιτική του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται ότι είναι ουρές του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενάντια στην οργάνωση του κινήματος και στο συντονισμό του με το ταξικό εργατικό κίνημα, θέλουν το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα κλακαδόρο των απεργοσπαστικών εργοδοτικών συνδικαλιστών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τις Επιτροπές Αγώνα στις σχολές να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις «για να εκφραστεί από τους σπουδαστές που προέρχονται από εργατικά λαϊκά στρώματα ότι»:

  • Δε συναινούν στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.
  • Δεν υιοθετούν κανέναν «εθνικό» στόχο αφού ξέρουν ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι ίδιοι και οικογένειές τους.
  • Παλεύουν για δωρεάν σπουδές, για στήριξη των εργαζόμενων σπουδαστών και των οικογενειών τους.
  • Παλεύουν για πτυχία με αξία, μοναδικά αποδεικτικά για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών.
  • Διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Στα πλαίσια να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή.
  • Απαιτούν την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ.
  • Λένε όχι στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων.
  • Προασπίζονται το άσυλο, που σήμερα είναι στο στόχαστρο.
  • Η ανάγκη για συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κόντρα στο μαύρο μπλοκ του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Γονείς και δάσκαλοι για την Παιδεία

«Η Παιδεία στη σκιά της οικονομικής κρίσης και του Καλλικράτη», είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν σήμερα Τετάρτη η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη». Η εκδήλωση γίνεται στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

«Κάθε οικογένεια μόνη της αδυνατεί να στηρίξει τα παιδιά της... Ο κάθε εκπαιδευτικός μόνος του δεν μπορεί να γίνει νησίδα... Ολοι μαζί εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές μπορούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για μια Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζουν οι διοργανωτές, δίνοντας το στίγμα του περιεχομένου της εκδήλωσης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές, από τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών. Με την υπογραφή της δαπάνης (απόφαση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για αποκατάσταση της πρόσβασης.

19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δικαιώνονται οι αγώνες για την ανέγερσή του

Μια συμβολική εκδήλωση, για τη δικαίωση των αγώνων του Δήμου Νίκαιας και την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου, έγινε χτες το πρωί με τη θεμελίωση της κατασκευής που αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβρη.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος αναφέρθηκε στους αγώνες που δόθηκαν από το 2003, αλλά και στους σκοπέλους που έμπαιναν σ' αυτή την προσπάθεια: Παραστάσεις στο υπουργείο Παιδείας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, συζητήσεις με παράγοντες και παρά τις δυσκολίες αποδέχτηκαν το αίτημα γιατί ήταν στόχος μιας ολόκληρης περιοχής, ώστε να σταματήσει το σχολείο να είναι διπλοβάρδια. Ο δήμος το 2007 ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην κατασκευή, αλλά όπως εξήγησε ο δήμαρχος, τότε μπήκαν νέα εμπόδια: «Ο κ. Λογοθέτης (σ.σ. πρώην δήμαρχος) ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη μη κατασκευή του σχολείου που δεν ξέρουμε τι υποκρύπτει, με δικαστικές προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δικαιωθήκαμε γιατί ανταποκριθήκαμε σ' αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και δεν κάναμε πίσω», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ