Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Εκδηλώσεις για την ταξική πάλη και την επανάσταση

Ο ρόλος της ταξικής πάλης και της επανάστασης στην κοινωνική ανάπτυξη είναι η θεματική στην οποία αφιερώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» το μήνα Μάρτη, που μέσα από διάφορες μορφές τέχνης και αναφορές σε διάφορες ιστορικές περιόδους, φιλοδοξούν να φωτίσουν αυτό που αναφέρουν στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς, ότι: «Η ιστορία των έως τώρα κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις αυτού του μήνα ξεχωρίζουν:

  • Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, τα αίτιά της, το ρόλο της στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.
  • Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Οστρόφσκι, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», που έχει επιμεληθεί η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από τη δολοφονία του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, οι ΤΟ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή του, αλλά και στο έργο του «Οι ρίζες της νεοελληνικής λογοτεχνίας», που έγραψε στην απομόνωση, στη φυλακή.
  • Αφιέρωμα στον ποιητή Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, τον ποιητή που έκανε την ποίηση εμβατήριο εφόδου της επανάστασης.
  • Στο κινηματογραφικό μέρος θα προβληθεί η ταινία «1900» για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες στην Ιταλία το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα και η ταινία «Οκτώβρης» του Αϊζενστάιν για τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.
  • Θα ανέβει επίσης η θεατρική παράσταση «Πάλη Νέγρου με σκύλους» του Bernard Marie Koltes, από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «Δρυός τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οπως κάθε μήνα, οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μέσα στο μήνα, με συναυλίες, συναντήσεις Οργανώσεων για γλέντι και χορό και βραδιά κλασικής μουσικής, ενώ κατά τη διάρκεια όλου του μήνα θα υπάρχει στο «Συρμό» μικρή έκθεση βιβλίου.

«Η γνώση, η μόρφωση, ο πολιτισμός μπορεί να είναι όπλο στον αγώνα μας», σημειώνει η ομάδα που επιμελείται τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» και καλεί τους νέους και τις νέες να ανταποκριθούν με θέρμη, όπως κάθε μήνα, σ' αυτές τις ξεχωριστές πολιτιστικές συναντήσεις που οργανώνει η ΚΝΕ. Θυμίζουμε ότι ο «Συρμός» είναι στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη).

Το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες

Αύριο Πέμπτη: Προβολή της ταινίας «1900» (α' μέρος). Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 5/3: Γλέντι Τομεακών Οργανώσεων ΤΕΙ.

Σάββατο 6/3: Ροκ συναυλία με τους «ΕΣΕΛΟΝ». Ωρα 10 μ.μ.

Κυριακή 7/3: Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Επανάστασης Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι.

Δευτέρα 8/3: Παράσταση θεάτρου «Πάλη Νέγρου με σκύλους» του Bernard Marie Koltes από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «Δρυός τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωρα 9 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΚΝΕ στο «Συρμό» (2010-03-05 00:00:00.0)
Η ΚΝΕ στο «Συρμό» (2008-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ