ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανησυχία και απειλές για λογαριασμό της αστικής τάξης

Σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, απαίτησε από το ΚΚΕ να «μην παίζει με τη φωτιά» και να «ζήσει στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας»

Τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα προκαλέσει η όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, ανέδειξε ο Κ. Μητσοτάκης ως βασικό στόχο του μαύρου μετώπου της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Γι' αυτό, μιλώντας χτες στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο ΚΚΕ, η πρωτοπόρα και συνεπής δράση του οποίου, όπως ο ίδιος άφησε με σαφήνεια να διαφανεί, ενοχλεί και φοβίζει τα επιτελεία της πλουτοκρατίας.

Μιλώντας εκ μέρους της αστικής τάξης, την οποία με συνέπεια υπηρέτησε και υπηρετεί, ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε την ταξική συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας και ζήτησε από τον ΚΚΕ «να μην παίζει με τη φωτιά», καλώντας το να κινηθεί στο πλαίσιο της «δημοκρατικής νομιμότητας». «Πρέπει να αποφασίσουν να ζήσουν μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας», είπε χαρακτηριστικά, δίχως να διστάσει ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει ανιστόρητους ισχυρισμούς, εμπλέκοντας σ' αυτούς και τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, είναι «εθνική ομοψυχία» προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό αξίωσε από το ΚΚΕ «να είναι νομιμόφρον»(!) και «να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα», εννοώντας σαφώς να σκύψει το κεφάλι στο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Για το σκοπό αυτό, επικαλέστηκε με νόημα ακόμα και τον εμφύλιο πόλεμο, για να ενεργοποιήσει φοβικά αντανακλαστικά απέναντι σε οποιονδήποτε αντιδρά, αμφισβητεί και αντιπαλεύει τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Από την άλλη, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή «ο πρωθυπουργός πήρε επιτέλους τις αποφάσεις του και διέβη τον Ρουβίκωνα», επικροτώντας πλήρως όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Καλά τα είπε, με ωμότητα και ειλικρίνεια», διαπίστωσε, επισημαίνοντας ότι «είπε αυτά που λέω είκοσι χρόνια». Ταυτόχρονα, αποδοκίμασε την φραστική επίθεση κατά της ΝΔ λέγοντας ότι πρόκειται για μεγάλο λάθος που τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία. Στο ίδιο πνεύμα, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμοστούν ταχύτατα», ενώ φρόντισε να επισημάνει ότι δεν αρκούν.

Ζήτησε γι' αυτό νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Συνέστησε ακόμα «να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αναταραχή που θα επέλθει», καθώς δε φάνηκε να εφησυχάζει, επειδή μέχρι τώρα «οι αντιδράσεις είναι συγκρατημένες». Κατά τα λοιπά, δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε νουθεσίες προς τον πρωθυπουργό, συνιστώντας του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, προκειμένου να πετύχει πειθαρχία και αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυλώνας της αντιλαϊκής εφόδου

Αβαντάρει το σύνολο των μέτρων και δίνει απλόχερη στήριξη στις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Ξεκάθαρη στήριξη στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως επιχειρεί ταυτόχρονα να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, με δημαγωγικές κορόνες περί χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Πανηγυρική επιβεβαίωση της στήριξης που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ είναι η χτεσινή δήλωση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δεν ψέλλισε ούτε μία λέξη για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται. Αντ' αυτού προτίμησε να επιδοθεί σε μια φραστική κοκορομαχία γύρω από την αναβολή της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, με προφανή στόχο να διασώσει τα «αντιπολιτευτικά» προσχήματα.

Ανεβάζοντας τεχνητά τους τόνους, μίλησε για «αλαζονική εμφάνιση» του Γ. Παπανδρέου και για συκοφαντίες σε βάρος της ΝΔ που «κατεδαφίζουν το εσωτερικό μέτωπο». Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «εξωφρενική» την άποψη του πρωθυπουργού ότι «εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή» ή ότι «μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση, για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε»(!).

Το κλίμα της συναίνεσης κυριάρχησε και στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Εργασίας στη Ρηγίλλης, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ενθαρρύνει τον Α. Λοβέρδο να προχωρήσει στις «τομές» που έχει εξαγγείλει για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πήρε το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο της ΝΔ για τις «βασικές αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεννόησης, που είναι απολύτως απαραίτητο για να λύσουμε τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος.

Τη συναινετική διάθεση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτσης, λέγοντας ότι «η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα συμμετέχει στο διάλογο για το κρίσιμο ζήτημα, που είναι το Ασφαλιστικό», ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στηρίξει τις προτάσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συστήματος». Θετικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, ως γνωστόν, η ΝΔ θεωρεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, το τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κ.ά.

ΕΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Στηρίζουν την κυβέρνηση, εκβιάζουν το λαό

«Φόβοι» για γενικευμένη κρίση στην Ευρωζώνη μέσω Ιταλίας και Ισπανίας

Ικανοποιημένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα εμφανίζεται ο Ολι Ρεν, επίτροπος για οικονομικά θέματα, όπως μετέφερε χτες ο εκπρόσωπός του, Αμαντέου Αλφατάζ. Την ίδια ώρα, ο Οτμαρ Ισινγκ, πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας χτες στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «ZDF», επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιέζοντας για την επιβολή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Guido Westerwelle, δήλωσε χτες ότι «πριν γίνουν συζητήσεις για βοήθεια, αναμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την πολιτική σταθερότητας». Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ανάγκη εφαρμογής προγράμματος λιτότητας θα συζητηθεί και στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «αυτή τη στιγμή η Γερμανία δε συζητά ούτε για "λευκές" επιταγές και ούτε για "απλές" επιταγές» και ισχυρίστηκε πως «αναμένουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, θα βρουν τη στήριξη του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Βαυαρίας, εκτίμησε μιλώντας στη «Deutsche Welle» ότι «το ευρώ αντέχει. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, εάν προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις στην Ισπανία και την Ιταλία. Αλλά δε νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα αποβληθεί από την ευρωζώνη (...) Θα μπορέσει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει φθηνή και ελκυστική για τους τουρίστες, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν και οι εξαγωγές της».

Το κουβάρι των ανταγωνισμών περιπλέκει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Suddeutsche Zeitung», με τον τίτλο «Οι κερδοσκόποι επιτίθενται στη στερλίνα»: «Αυξάνεται η ανησυχία για τα ελλείμματα στην Ευρώπη - γράφει η εφημερίδα - μετά την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας και τώρα κατά της Βρετανίας. Χθες η στερλίνα δέχθηκε σοβαρές πιέσεις στις αγορές και οι επενδυτές φοβούνται ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα λόγω του νέου δανεισμού. Η Κομισιόν υπολογίζει μάλιστα ότι φέτος το έλλειμμα της Βρετανίας θα αγγίξει το 12,9% της συνολικής της οικονομικής απόδοσης. Θα είναι δηλαδή υψηλότερο ακόμη και από το έλλειμμα της Ελλάδας που αναμένεται για φέτος στο 12,7%».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με το ΚΚΕ

Για τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχετικά με το ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η νομιμότητα στην οποία πειθαρχεί το ΚΚΕ είναι το σύνθημα: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Δεν πειθαρχεί στη βαρβαρότητα των μέτρων της κυβέρνησης που χειροκροτεί ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Και μόνο από αυτή τη συμπαράταξη μπορεί ο λαός να καταλάβει την ανάγκη να ξεσηκωθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ