ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική

Νέκρωσαν χτες από την απεργία οι δημόσιες υπηρεσίες

Από την απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων στη Λισαβόνα
Από την απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη χτεσινή απεργία στην Πορτογαλία, όπου έμειναν κλειστές δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, σχολεία, δικαστήρια, νοσοκομεία, και στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η απεργία αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αποφάσισαν να απεργήσουν και νέκρωσαν τις υπηρεσίες για να δείξουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει και στην Πορτογαλία η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση. Εχουν ήδη προηγηθεί περικοπές σε διάφορες παροχές, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις. Ανάμεσα στα νέα μέτρα ξεχωρίζει κανείς το «πάγωμα» των μισθών τα επόμενα τρία χρόνια (ενώ εξετάζεται να παραταθεί για ακόμα δύο), η «μεταρρύθμιση» των συντάξεων, η δραστική περικοπή των εξόδων, η ιδιωτικοποίηση των εναπομεινασών κρατικών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» το οποίο κατατίθεται στο Κοινοβούλιο για συζήτηση και έγκριση στις 12 Μάρτη.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από το σχέδιο λιτότητας, απαιτώντας ουσιαστικά από τους εργαζόμενους και το λαό να πληρώσει τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για ελιγμούς. Πρέπει να διατηρήσουμε τα επίπεδα των μισθών και των επιδομάτων στα επίπεδα του 2009», δήλωσε κυνικά ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γκονσάλο Καστίλο ντος Σάντος. Μάλιστα, υποστήριξε πως «οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στηρίζουν το μήνυμά μας για υπευθυνότητα και ρεαλισμό». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας στα μέσα του Μάρτη, υποστηρίζοντας όμως πως δε θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας. Τα συνδικάτα από τη μεριά τους βρίσκονται σε ετοιμότητα για παραπέρα εργατικές κινητοποιήσεις.

  • Αντίστοιχες κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και τα μέτρα λιτότητας, που προχωράει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ισπανίας του Χοσέ Λ. Θαπατέρο, πραγματοποιήθηκαν από τους Ισπανούς εργαζόμενους στην Ανδαλουσία και το Τολέδο.
ΓΑΛΛΙΑ
Εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 10%

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αύξηση παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία (σε μητρόπολη και υπερπόντιες κτήσεις) το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γαλλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Insee), η ανεργία ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 10%, με άλλα λόγια περίπου 3.000.000 μέλη του ενεργού πληθυσμού της χώρας βρίσκονται χωρίς δουλειά.

Αυτά τα ποσοστά ανεργίας είναι παρόμοια με του 1999. Αντίθετα, από τα τέλη του 2008, η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 1,8%. Η ποιοτική διαφορά, όμως, που επισημαίνεται και από την στατιστική υπηρεσία, είναι ότι πλέον η ανεργία πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους άνδρες η ανεργία έφτασε το 9,6% αγγίζοντας τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών.

Επιπλέον, στην ηλικία μεταξύ 15 - 24 χρόνων, η ανεργία έφτασε το 24%, αυξανόμενη κατά 3,4%. Το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στις ηλικίες μεταξύ 15 - 64 χρόνων κυμάνθηκε, στα τέλη του 2009, στο 63,7%.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι «τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η «η αγορά εργασίας της Γαλλίας, εδώ και δύο χρόνια, ανθίσταται καλύτερα από αυτές των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων στην κρίση και τελικά θα τα καταφέρει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των Πορτογάλων εργατών

Χαιρετιστήριο μήνυμα στο Πορτογαλικό ΚΚ

Χαιρετιστήριο μήνυμα για τους αγώνες των εργατών της Πορτογαλίας απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ στην ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, με αφορμή και την χτεσινή απεργία στο δημόσιο τομέα. Στο μήνυμα σημειώνεται:

«Αγαπητοί σ/φοι, τo KKE χαιρετίζει κι εκφράζει την αγωνιστική του στήριξη και αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Πορτογαλίας, στους δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που συμμετείχαν στην απεργία της 4ης Μάρτη ενάντια στα μέτρα λιτότητας, τη μείωση των συντάξεων και το πάγωμα των μισθών. Αυτά τα μέτρα όπως και στην Ελλάδα προωθούνται από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια γραμμή που ακολουθούν και οι φιλελεύθεροι, όντας όλοι μαζί υπηρέτες του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Τα αντιδραστικά μέτρα δεν είναι προνόμιο μόνο μιας χώρας, προωθούνται μεθοδικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αποδεικνύουν την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου απέναντι στους εργάτες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η πλουτοκρατία αυτά τα μέτρα τα έχει προαποφασισμένα, και τώρα τα προωθεί πιο αποφασιστικά επικαλούμενη την καπιταλιστική κρίση που προήλθε από την ίδια την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αγαπητοί σ/φοι, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το Πορτογαλικό ΚΚ που πρωτοστατεί σταθερά σε αυτές τις κινητοποιήσεις όπως και σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα των εργατών της Πορτογαλίας. Η συμβολή των κομμουνιστών αποτελεί όρο για να εξασφαλιστεί ο ταξικός προσανατολισμός των αγώνων, η συνέχεια, η αντοχή και η προοπτική της εργατικής λαϊκής πάλης.

Η πάλη του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα όλες αυτές τις μέρες έχει κοινό βηματισμό με τον αγώνα σας, και κοινό αντίπαλο την εξουσία των μονοπωλίων, εμπνέεται από την ίδια αναγκαιότητα: οι εργάτες που παράγουν το πλούτο αυτοί και να τον καρπώνονται.

Με σ/φικούς χαιρετισμούς

Η ΚΕ του ΚΚΕ».

ΡΩΣΙΑ
Κατηγορίες κατά Πούτιν

Ενώ τα πολιτικά επιτελεία της Ρωσίας, ιδίως της αστικής τάξης, ήδη ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2012, μια παλιά «ιστορία» διαφθοράς κατά του σημερινού πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου, Βλ. Πούτιν, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, η Μαρίνα Σαλιέ, πρώην βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ και δημοτική σύμβουλος στο Λένινγκραντ, κατηγόρησε τον Β. Πούτιν πως όταν ήταν αντιδήμαρχος στο Λένινγκραντ το 1992 (επί δημαρχίας Ανατόλι Σαπτσάκ), με την άδειά του είχαν εξαχθεί από τη Ρωσία σπάνια μέταλλα και πετρέλαιο αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μαρίνα Σαλιέ, που τα τελευταία 10 χρόνια είχε αποσυρθεί σε ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Πσκοφ, έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σαπτσάκ. Δηλώσεις, που αμέσως αναπαράχθηκαν από το «Ράδιο Ελευθερία», γνωστό για τον αντισοβιετικό κι αντικομμουνιστικό ρόλο που έπαιζε την περίοδο της ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

Να σημειωθεί πως εκείνη τη περίοδο ο Β. Πούτιν ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της δημαρχίας του Λένινγκραντ και είχε κλείσει τις συγκεκριμένες συμφωνίες με αντάλλαγμα εισαγωγές κρέατος, πατάτας και πουλερικών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες της Σαλιέ, δεν έφτασαν ποτέ στο Λένινγκραντ.

Ασχετα από τη φερεγγυότητα αυτών των κατηγοριών, στο προσκήνιο επανέρχονται δύο ζητήματα. Πρώτον, ένας από τους τρόπους εμφάνισης των σύγχρονων καπιταλιστών της Ρωσίας, και συγκεκριμένα της «γέννησής» τους μέσα από την καταλήστευση της περιουσίας του σοβιετικού λαού. Δεύτερον, πως η προσεχής προεκλογική μάχη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, με την άμεση παρέμβαση και κύκλων του «εξωτερικού».

Τόσο ο Β. Πούτιν, όσο κι ο νυν Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντιεφ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2012.


Ι.Π.

ΕΕΔΔΑ
Κάλεσμα σε γενική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην τακτική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 11 Μαρτίου του 2010 στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΠΟΛ, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Απεργούν οι λιμενεργάτες

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν χτες το πρωί οι Φινλανδοί λιμενεργάτες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για τη νέα συλλογική σύμβαση, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και της διαφωνίας σχετικά με τις αποζημιώσεις προς τους απολυμένους. Οι συνδικαλιστές απαιτούν οι απολυμένοι να λάβουν αποζημιώσεις ίσες με τους μισθούς ενός έτους, κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν χαρακτηρίζοντας το αίτημα «παράλογο». Ρίχνοντας τις ευθύνες στους λιμενεργάτες, ο σύνδεσμος των φινλανδικών βιομηχανιών ΕΚ με ανακοίνωσή του προς το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «YLE» υποστήριξε πως η απεργία θα στοιχίσει ημερησίως στη χώρα περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ σε χαμένες εξαγωγές. Επιπλέον, θέλοντας να ασκήσουν πίεση στους λιμενεργάτες, οι εταιρείες παραγωγής χαρτιού «UPM-Kymmene» και «Stora Enso» ανακοίνωσαν πως εξαιτίας της απεργίας έκλεισαν ήδη μία μονάδα χαρτοποιίας στη Φινλανδία και πως θα προχωρήσουν και στο κλείσιμο άλλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία.

Πάντως, την Τετάρτη το συνδικάτο προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τα μισθολογικά με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στις οδικές συγκοινωνίες, μία ημέρα μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις οδικές συγκοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ