ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιχείρηση «αθώωσης» της «Μπλακγουότερ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησαν να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε σοβαρή διερεύνηση της δολοφονίας εν ψυχρώ 17 Ιρακινών αμάχων στην πλατεία Νισούρ το 2007, για την οποία κατηγορούνται υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Μπλακγουότερ» («Blackwater Worldwide» - νυν «Xe Services»), όπως κατέθεσε ενώπιον των ομοσπονδιακών διωκτικών αρχών ο Ντέιβιντ Φάρινγκτον, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τοποθετημένος στην πρεσβεία της Βαγδάτης τότε.

Κατά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του Φάρινγκτον, όπως δηλώνει ο επικεφαλής εισαγγελέας Κένεθ Κολ, ορισμένοι από τους συναδέλφους του χειρίστηκαν αποδείξεις με τρόπο που θα βοηθούσε τους φρουρούς της «Μπλακγουότερ» να αποφύγουν την τιμωρία για το έγκλημα. Διευκρίνισε, δε, ότι διπλωματικοί πράκτορες πήγαν στη σκηνή του εγκλήματος και μάζεψαν κελύφη καλύκων και άλλα στοιχεία, «είπαν ότι τώρα είχαν αρκετά για να τους απαλλάξουν». Τον περασμένο Δεκέμβρη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής απάλλαξε πέντε πρώην υπαλλήλους της πρώην «Blackwater» και νυν «Xe Services» από τις κατηγορίες για το μακελειό της πλατείας Nisour.

Το Πεντάγωνο ανέθεσε νέα συμβόλαια ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για επιμελητειακή υποστήριξη των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ στην εταιρεία KBR, θυγατρική της «Χαλιμπάρτον», παρά τις καταγγελίες για διαφθορά, ομαδικούς βιασμούς, έκθεση των στρατιωτών σε καρκινογόνα χημικά κ.ά. Η KBR είναι ο μεγαλύτερος υπεργολάβος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΧΙΛΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αργεί η - υπό το βλέμμα του στρατού - βοήθεια

Συντρίμμια που άφησε το τουνάμι στην πόλη Ντιτσάτο
Συντρίμμια που άφησε το τουνάμι στην πόλη Ντιτσάτο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης του Φλεβάρη ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 802. Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για τους αγνοούμενους κυρίως από τα τσουνάμι που επακολούθησαν κι έπληξαν τις παράκτιες περιοχές, αλλά ούτε και για τους τραυματίες που κατά πληροφορίες ανέρχονται σε χιλιάδες και με τα περισσότερα νοσοκομεία στην κεντρική Χιλή να έχουν υποστεί σχεδόν ολικές καταστροφές.

Ενα σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η ανακούφιση των αστέγων και των πληγέντων, που ανέρχονται σε περίπου 2.000.000 καθώς η βοήθεια ακόμη δεν έχει φτάσει σε περιοχές που επλήγησαν δριμύτατα, όπως Κονστιτουσιόν, Μάουλε και Μπίο Μπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Τετάρτη στην περιοχή γύρω από την Κονσεπσιόν, που αποτελεί αγροτική ζώνη, ακόμη και οι πιο βασικές υπηρεσίες ήταν ανύπαρκτες. Ακόμη και η επικοινωνία με την πόλη Κονσεπσιόν είναι αδύνατη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Santiago Times». Η απερχόμενη Πρόεδρος, Μισέλ Μπατσελέτ, συνεχίζει τις εκκλήσεις για «ηρεμία» στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κονσεπσιόν, όπου εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. - βέβαια, χάος προκλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ μετά δύο «δίδυμους» μετασεισμούς και την προειδοποίηση για τσουνάμι - ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Clarin» κατά την προσπάθεια «επιβολής της τάξης» τη Δευτέρα οι Ενοπλες Δυνάμεις σκότωσαν έναν άνθρωπο. Οι μνήμες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, που στοιχειώνουν τους Χιλιανούς, τους καταδιώκουν εκ νέου...

Παράλληλα, χτες, η Πρόεδρος Μπατσελέτ δήλωσε ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης θα πάρει τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια και ότι η χώρα μάλλον θα χρειαστεί δάνεια και είναι πιθανό να στραφεί σε διεθνείς πιστωτές. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαρέν - θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις 11 του Μάρτη οπότε θα αναλάβει και επισήμως ο εκλεγμένος αντιδραστικός Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα - δήλωσε ότι μελετά διαφορετικές εκδοχές για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των υποδομών της χώρας ενώ πηγή της θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού. Αναλυτές πιστεύουν ότι το κράτος θα καταφύγει στο ταμείο αποταμιεύσεων από τις εξαγωγές χαλκού και θα εκδώσει ομόλογα.

Η Γαλλία έστειλε «ένα αεροπλάνο βοήθειας για τη Χιλή με 7 σεισμολόγους και 1,3 τόνους υλικών», όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας ότι «αυτή η βοήθεια στέλνεται έπειτα από αίτημα της Χιλής» και υπενθυμίζοντας ότι 20.000 Γάλλοι ζουν στη χώρα, πολλοί από τους οποίους στην κατεστραμμένη πόλη Κονσεπσιόν.

ΑΪΤΗ
Συνεχίζονται οι ελλείψεις

ΓΕΝΕΥΗ-ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου ισοπέδωσε τα υπολείμματα των υποδομών της Αϊτής, υπολείμματα των 200 χρόνων εκμετάλλευσης, εισβολών και φτώχειας. Σχεδόν δύο μήνες μετά και με τον ανεπίσημο αριθμό των νεκρών να πλησιάζει στις 300.000, οι ανησυχίες και οι φόβοι των αρχών ενισχύονται συνεχώς καθώς η εαρινή περίοδος των βροχών που πλησιάζει θα σημάνει μία ακόμη καταστροφή καθώς 240.000 οικογένειες παραμένουν άστεγες σε πρόχειρα καταλύματα δίχως υποδομές ακόμη και πόσιμο νερό.

Ο αγώνας δρόμου που δίνουν οι αρχές της Αϊτής είναι άδηλος καθώς ουκ ολίγες φορές οι ανάγκες της αρωγής των πληγέντων υποβαθμίζονται ενώπιον των προγραμμάτων ανοικοδόμησης, ειδικά υπό το πρίσμα των διαγκωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά και άλλων για το σχέδιο ανοικοδόμησης με στόχο φυσικά την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Οσο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαγκωνίζονται, κοινό σχέδιο ανοικοδόμησης του συστήματος Υγείας της Αϊτής, που δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα από το σεισμό, παρουσίασαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA) και η κυβέρνηση της Αϊτής, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε χτες η Ενωση των χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) καθ' οδόν για την Αϊτή βρίσκεται η αποστολή της Ενωσης - όπως αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο του UNASUR στο Κίτο στις 9 Φλεβάρη και επικυρώθηκε από τη Σύνοδο Ενότητας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις 23 Φλεβάρη στο Κανκούν του Μεξικό - για τη στήριξη της κυβέρνησης στο συντονισμό των προσπαθειών αρωγής και ανοικοδόμησης. Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», η αποστολή του UNASUR από τις 5 έως τις 15 Μάρτη θα εργαστεί με την κυβέρνηση της Αϊτής για το συντονισμό ζητημάτων διακυβέρνησης (δημόσια διοίκηση, δημοκρατία, ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα) και την οργάνωση τόσο των καταυλισμών για την επείγουσα στέγαση των πληγέντων και της χρήση γης όσο και της παραγωγής (εμπόριο, γεωργία, βιομηχανία, τουρισμό). Επίσης, θα υπάρξουν και οι αναγκαίες συνομιλίες για τη στήριξη του σχεδίου ανοικοδόμησης (μεταφορές, πρόγραμμα στέγασης, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες) και των δημόσιων υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ύδρευση, διατροφική ασφάλεια) σχέδιο που θα εγκριθεί κατόπιν από τη Σύνοδο του UNASUR.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει ενορχηστρωμένη διεθνή επίθεση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αγαπητέ Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δεν έχω κάτι να εξηγήσω, τίποτα. Αν θες εξηγήσεις, ρώτα αυτόν τον ανεύθυνο δικαστή στη χώρα σου ή τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής σου», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα διαψεύδοντας κατηγορηματικά για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις». Αυτή η δήλωση ήρθε μετά τη διατύπωση από Ισπανό δικαστή κατηγοριών περί δεσμών ανάμεσα στη Βενεζουέλα, στη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Η τοποθέτηση του προέδρου Τσάβες απευθύνεται μάλιστα προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, που ζήτησε από τη Βενεζουέλα «εξηγήσεις» και απείλησε ότι «θα κινηθούμε αναλόγως των εξηγήσεων»... Εξηγήσεις για τις κατηγορίες του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Ελόι Βελάσκο, που ανέφερε ότι οι συναντήσεις, περιλαμβανομένης μιας που έγινε το 2007, είχαν σκοπό οι FARC να ζητήσουν επιμελητειακή υποστήριξη από την ETA στην περίπτωση που διεξήγαγαν απόπειρες να δολοφονήσουν Κολομβιανούς αξιωματούχους που επισκέπτονταν την Ισπανία - συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατηγορίες του Βελάσκο βασίζονται σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από ένα φορητό υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, ανώτατου στελέχους των FARC, που κατέσχεσαν Κολομβιανοί κομάντος μετά την εισβολή τους στο έδαφος του Ισημερινού (Εκουαδόρ) το 2008, κατά την οποία δολοφόνησαν τον Ραούλ Ρέγιες και 24 ακόμη ανθρώπους.

«Είμαστε θύματα μιας εντατικής, ενορχηστρωμένης διεθνούς επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας», σημείωσε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ΥΠΕΞ για το θέμα, ενώ συνέδεσε και τις κατηγορίες με την πρόσφατη έκθεση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βενεζουέλα την οποία κατηγορεί για παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου και πολιτικές διώξεις. Εκθεση που έγινε δεκτή από την Επιτροπή με τις ψήφους των ΗΠΑ, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ και του Μεξικού, ενώ ενάντια τάχθηκαν τα τρία μέλη της...

Μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την προχθεσινή της επίσκεψη στη Βραζιλία στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας της στη Νότια Αμερική, έκανε λόγο περί «σοβαρής υπονόμευσης της ελευθερίας και της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα. Δηλώσεις τις οποίες κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», κάνοντας λόγο για «εκστρατεία παρέμβασης των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ