ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ
Πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη από χιλιάδες διαδηλωτές

MotionTeam

«Δεν το βάζουμε κάτω. Καμία απογοήτευση. Αντίθετα. Πεισμώνουμε. Ατσαλώνουμε την αποφασιστικότητά μας. Δείχνουμε τη δύναμή μας, οργανώνουμε τον πανεργατικό αγώνα για να ακυρώσουμε τα όποια μέτρα πάρει η κυβέρνηση».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στους χιλιάδες απεργούς που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αλλά και σε όλο τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης.

Σ' αυτή την προοπτική άλλωστε αντάμωσαν οι χιλιάδες απεργοί εργάτες και υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, που διαδήλωσαν μαζί με το ΠΑΜΕ, και δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με ταξική συσπείρωση και αγώνα, για να επιστρέψουν το λογαριασμό της κρίσης σε αυτούς που την προκάλεσαν. Θα κάνουν την αγανάκτηση αγώνα οργανωμένο, και θα πλημμυρίσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, θα «βουλιάξουν» την πόλη, την ερχόμενη Πέμπτη, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας. Για να βουλιάξει η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, για να πτωχεύσει το κεφάλαιο.

Η μάχη της περιφρούρησης

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρούρηση σε εργοστάσια τροφίμων της βιομηχανικής περιοχής, σε εργοτάξια του Μετρό, στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ και σε τρία καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης». Από τα χαράματα μέχρι και την ώρα της συγκέντρωσης το προσκλητήριο αντίστασης μεταφέρθηκε σε δεκάδες ακόμη χώρους δουλειάς: «Ολοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός. Να μην πτωχεύσει ο λαός».

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου χιλιάδες δήλωσαν το «παρών» και την απόφασή τους να μη σκύψουν το κεφάλι. Το είπαν δυνατά και με το σύνθημα: «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι Ιρλανδία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

Χαιρέτισαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προγραμματισμένη περιφερειακή συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, η οποία μετατράπηκε σε μαζική προσυγκέντρωση της απεργιακής κινητοποίησης, και ο Αρης Μερκενίδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών που αυτή την περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη δικαστική δίωξη συνδικαλιστών του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που προέτρεψε: «Καμία ανοχή στις κυβερνήσεις και στα κόμματα του κεφαλαίου. Καμία ανοχή στα συνδικαλιστικά τσιράκια τους, σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μπαίνουν μέσα στα σπίτια των εργαζομένων και τους κατακλέβουν. Να τους πετάξουμε έξω. Είναι αίτημα ζωής ή θανάτου για την εργατική τάξη». Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που σε όλη τη διαδρομή καλούσε τον εργαζόμενο λαό σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Ανησύχησαν επειδή ακούστηκε το δίκιο των εργατών

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ έβγαλε νέα κατάπτυστη ανακοίνωση για να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ για την παρέμβαση που πραγματοποίησε, προχτές, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 προκειμένου να βγάλει στον αέρα «απεργιακό δελτίο». Μάλιστα, εγκαλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ3 που δεν πήρε κατασταλτικά μέτρα για να εμποδίσει αυτή την παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας «ύποπτη» αυτή την πρακτική και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί «οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν το δελτίο ειδήσεων και τη ροή του προγράμματος δεν διέκοψαν αμέσως για να αποφύγουν τον διασυρμό»...!

Απάντηση στις καταγγελίες της ΕΣΗΕΜΘ αλλά και της διοίκησης της ΕΤ3, που καταδίκασε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ δηλώνοντας ότι «προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και την ακώλυτη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης», δίνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα βρίσκονται σε συναγερμό, στα πλαίσια της διατεταγμένης υπηρεσίας που έχουν αναλάβει για την υπεράσπιση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και όλο το λαό (...) Οι καταγγελίες της διοίκησης της ΕΤ3 προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκρύψουν αυτή την αλήθεια».

Επίσης σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στα Μέσα δεν κινδυνεύουν από το ΠΑΜΕ. Κινδυνεύουν από την τρομοκρατία των εργοδοτών και τις απολύσεις αλλά και από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που αποδέχονται αυτή την κατάσταση. Η κατηγορία της ΕΣΗΕΜΘ κατά της ΕΤ3 επειδή δεν κάλεσε την Αστυνομία για να χτυπήσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μόνο μια απάντηση μπορεί να έχει: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. Το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την κατάσταση της μονόπλευρης και κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας που επιβάλλουν οι εργοδότες των ΜΜΕ και επιβλέπει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαδήλωναν στον κάμπο ως το απόγευμα

Η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση εργατών - αγροτών αναδείχτηκε και χτες

ΛΑΡΙΣΑ

*

ΛΑΡΙΣΑ
Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της μεγάλης απεργίας του ΠΑΜΕ, χτες, στη Θεσσαλία. Οι χιλιάδες απεργοί, που διαδήλωσαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, έδωσαν μαχητική αγωνιστική απάντηση στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Η απεργία περιφρουρήθηκε με την ισχυρή και οργανωμένη παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που από τα ξημερώματα βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων στις βιομηχανικές περιοχές στη Λάρισα, στο Βόλο και σε άλλους χώρους δουλειάς.

Το σύνθημα «Πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών» ήχησε δυνατά στις μεγάλες σε όγκο και συγκλονιστικές σε παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Στη Λάρισα οι χιλιάδες απεργοί «πλημμύρισαν» τους δρόμους της πόλης, συμμετέχοντας δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στην πορεία που ακολούθησε. Μεγάλη ήταν, δε, η συμμετοχή των αγωνιζόμενων νεολαίων που πορεύτηκαν μαζί τους, με τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Οι μαθητές έσπασαν την τρομοκρατία που υπήρχε σε πολλά σχολεία και πήραν μέρος στην κινητοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο Γυμνάσιο, ο διευθυντής κλείδωσε τους μαθητές στην τάξη για να μη συμμετάσχουν στην απεργία, όπως είχε αποφασιστεί.

Στη συγκέντρωση αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυναν οι Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η Αντωνία Σιούλα, εκπρόσωπος του ΜΑΣ και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Τζιμούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Μεγάλη ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας και η πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους απεργούς να βροντοφωνάζουν συνθήματα διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια έγινε πορεία. Νωρίτερα οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, που επισκεπτόταν η περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στην Καρδίτσα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου είχε οριστεί το ραντεβού και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Φάρσαλα, Σκόπελο, αλλά και Ελασσόνα, όπου μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών σχολείων της πόλης.

Η δράση συνεχίστηκε και το απόγευμα, με πικετοφορίες σε διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Κομοτηνή

*

Κομοτηνή
Με καταλήψεις, μαχητικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι ταξικές δυνάμεις με χιλιάδες εργαζόμενους να συσπειρώνονται δίπλα τους απάντησαν στην αντιλαϊκή λαίλαπα που χτες επικυρώθηκε στη Βουλή.

Στην Κατερίνη, η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ολοκληρώθηκε με κατάληψη των γραφείων της Επιθεώρησης Εργασίας. Στις Σέρρες εκατοντάδες απεργοί στάθηκαν δίπλα στα ταξικά συνδικάτα και κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ.

Στην Κοζάνη από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κατάληψη στο Δημαρχείο και στη συνέχεια μαζί με εργαζόμενους όλων των κλάδων διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία με μαζική τη συμμετοχή των εργαζομένων από τον κλάδο της Ενέργειας έγινε και στην Πτολεμαΐδα.

Σε κατάληψη της Νομαρχίας από τις 7 μέχρι τις 10.30 το πρωί προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Ξάνθη ενώ ακολούθησε μαχητική συγκέντρωση και πορεία υπό βροχή. Στην Κομοτηνή, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αποκλεισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ενώ στην Αλεξανδρούπολη απέκλεισαν το δημαρχείο.

Αντίστοιχα μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν χτες επίσης σε Δράμα, Καβάλα, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Φλώρινα, Νάουσα, Γρεβενά, Καστοριά και Μουδανιά Χαλκιδικής.

Κατερίνη - Κατάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας
Κατερίνη - Κατάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Αγωνιστικός κατακλυσμός

ΠΑΤΡΑ

*

ΠΑΤΡΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, για τρίτη συνεχή μέρα - αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων άγριων αντιλαϊκών μέτρων - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και κατέκλυσαν τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους στις πρωτεύουσες των νομών.

Στην Πάτρα, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στην πλ. Γεωργίου, αφού νωρίτερα περιφρούρησε εργασιακούς χώρους και δεκάδες μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της πόλης. Εκεί, καθηγητές και εργαζόμενοι γονείς έδωσαν αγωνιστικό μάθημα στους απεργοσπάστες καθηγητές, που κατά κύριο λόγο είχαν οργανωθεί από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ αλλά συμμετείχε και η ΝΔ. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή πολλών μαθητών που λίγο πριν είχαν κλείσει τα σχολεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής του 13ου Λυκείου Πάτρας, κ. Λυκουριώτης, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, προπηλάκισε τμήμα της απεργιακής φρουράς. Στη συνέχεια, κάλεσε την αστυνομία η οποία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις. Μετά την άμεση παρέμβαση στελεχών της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι. Μάλιστα, ο εν λόγω διευθυντής εθεάθη λίγες ώρες αργότερα να φιγουράρει πίσω από το πανό της ΕΛΜΕ Αχαΐας, εκτελώντας με αυτό τον τρόπο και τα ...συνδικαλιστικά του καθήκοντα.

Στην Καλαμάτα, οι απεργοί διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Μεσσηνίας και απεργιακή περιφρούρηση στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Καλαμάτας στα Γιαννιτσάνικα, παρά την προσπάθεια του απεργοσπαστικού μηχανισμού που στήθηκε με πρωταγωνιστή τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σταματόπουλο (ΝΔ) που απείλησε εργαζόμενους γονείς και καθηγητές που περιφρουρούσαν την απεργία. Στην Πύλο, διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά την Εφορία.

Στη Ζάκυνθο, οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας και της Εφορίας. Στη μαζική πορεία που ακολούθησε συμμετείχε πλήθος μαθητών από το ΕΠΑΛ Ζακύνθου που δε λειτούργησε.

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Πύργο, Τρίπολη, Αργος, Σπάρτη, Κόρινθο, Αίγιο και Κεφαλονιά.

Στον αντίποδα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έδειξε για μια ακόμη φορά την πλήρη ανυποληψία στην οποία βρίσκεται. Σε καμία πόλη της Πελοποννήσου, πλην της Πάτρας, δεν κατάφεραν να διοργανώσουν συγκέντρωση. Τις μερικές δεκάδες των εργατοπατέρων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που συγκεντρώθηκαν στην πλ. Εθνικής Αντίστασης, πλαισίωσαν και τους ...έστησαν συγκέντρωση λίγες εκατοντάδες από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ , τα ΕΑΑΚ, το ΣΕΑΜ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη

Λίγο μετά τη μεγάλη συγκέντρωση του οργανωμένου ταξικού κινήματος, στην πλατεία Συντάγματος, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ανυποληψία στην οποία έχουν περιέλθει οι εργατοπατέρες της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ισχνή η συγκέντρωση που διοργάνωσαν. Οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Την ίδια ώρα που έδιναν τη μάχη για να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία, όπως για παράδειγμα στον «Ευαγγελισμό», όπου συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ «προειδοποιούσαν» τους εργαζόμενους ότι είναι παράνομη η συμμετοχή τους στην απεργία που κήρυξε το σωματείο τους, είχαν το θράσος να εμφανιστούν με τάχα αγωνιστική διάθεση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, στο Καζίνο της Πάρνηθας, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, κατά την προσφιλή τους μέθοδο, μια μέρα πριν από την απεργία, με ανακοίνωσή τους, καλούσαν τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν σ' αυτή. Ελεγαν στους εργαζόμενους ότι ο ρόλος του σωματείου είναι να λύνει τα προβλήματα του οίκου του και ότι για τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας (..!) υπάρχουν τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Απάντηση τους έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που απήργησαν ακόμα πιο μαζικά με το πλαίσιο του ταξικού τους συνδικάτου.

Τη γύμνια τους όμως ήρθε να σκεπάσει το σκηνικό «συγκρούσεων», που στήθηκε στην πλατεία, και έγινε τροφή για τα αστικά ΜΜΕ, που εξαφάνισαν τις μεγάλες κινητοποιήσεις, οι οποίες δείχνουν την πραγματική διέξοδο για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Η αρχή έγινε, όταν κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, χτυπώντας τον και πετώντας του γιαούρτια και νερά. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί στο ιατρείο της Βουλής και αργότερα στον «Ευαγγελισμό», όπου νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Η συνέχεια δόθηκε, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν και πήραν θέση μπροστά στο μνημείο και εκτόξευσαν χημικά, τάχα «εμποδίζοντας» συγκεντρωμένους να κινηθούν προς τη Βουλή.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν πάνω από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση». Οταν δίπλωσαν το πανό και κατέβαιναν προς την πλατεία, ο Μ. Γλέζος δέχτηκε από αστυνομικούς, σχεδόν εξ επαφής, χημικά στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί και αυτός στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται.

ΚΚΕ
Για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα επεισόδια στο Σύνταγμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δράση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και τη χρήση χημικών κατά του Μ. Γλέζου.

Εκφράζει τη διαφωνία του με όσα διαδραματίστηκαν στο Σύνταγμα σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η καταδίκη των θέσεων και του ρόλου της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πρέπει να είναι με πολιτικά μέσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ