ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κοινός στόχος το χαντάκωμα του λαού

Δηλώσεις στήριξης της αντεργατικής επίθεσης στην Ελλάδα και συμφωνία για την ανάγκη θωράκισης της αντιδραστικής ΕΕ

Την πλήρη σύμπνοιά τους ως προς την αντιλαϊκή επέλαση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ελληνικού λαού, επιβεβαίωσαν χτες στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αν. Μέρκελ, θέτοντας από κοινού την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων σαν το «εχέγγυο» απέναντι στις καπιταλιστικές «αγορές» για την εξασφάλιση φτηνού δανεισμού. Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το «καλό κλίμα» που διαπιστώθηκε εκατέρωθεν, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης - που διήρκεσε 55 λεπτά - στηρίχθηκε αφ' ενός στην αντιλαϊκή «αποφασιστικότητα» που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επιβολή των σκληρών μέτρων, τα οποία εξήρε η Αν. Μέρκελ και αφ' ετέρου στις «μπίζνες» που κλείστηκαν προς όφελος του γερμανικού και ελληνικού κεφαλαίου.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο η Αν. Μέρκελ υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε αίτημα της Ελλάδας για «οικονομική στήριξη» και από κοινού συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων. Των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δηλαδή που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο για να διασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητά» του και τις επενδύσεις του. Η «Ελλάδα δε ζήτησε την οικονομική στήριξη της Γερμανίας» τόνισε η Αν. Μέρκελ και έσπευσε να προσθέσει ότι δεν «τίθεται ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης και από τη Γερμανία».

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα «δείχνοντας την αλληλεγγύη», ενώ στάθηκε στις «δυσκολίες που περνάνε όλα τα κράτη και στις θυσίες που υποβάλλονται όλοι οι λαοί» (απαρίθμησε Ιρλανδία, Ουγγαρία και Λετονία), αναφέροντας συγχρόνως ότι «η Γερμανία με έλλειμμα 5% αποφάσισε να παγώσει για φέτος τις συντάξεις». Μια τοποθέτηση που δείχνει και το ενιαίο μέτωπο της «λυκοσυμμαχίας» απέναντι στα δικαιώματα των λαών.

Τους βολεύουν οι «αγορές»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα - το ρόλο εξάλλου αυτό έχουν αναλάβει οι γερμανικές τράπεζες, με το κόστος μόνιμα να καταλήγει στον ελληνικό λαό - ζήτησε τη «γρήγορη εφαρμογή των μέτρων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Φανερώνοντας μάλιστα ότι η αντιλαϊκή επιδρομή που εξαπολύει η ελληνική κυβέρνηση δε θα έχει ημερομηνία λήξης, σημείωσε: «Οι αγορές δεν κοιτούν μόνο τη σημερινή μέρα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε βάθος χρόνου. Η προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σήμερα»!

Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι «χρειάζεται δύναμη και υπομονή από τους Ελληνες πολίτες», πρότεινε «στενή συνεργασία» ανάμεσα στις δυο χώρες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία για τις διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού χαιρέτισε την υποστήριξη της Μέρκελ για το αντιλαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε «δύσκολες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα». Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων τους θα «πιάσουν τόπο», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «τα βάρη και θυσίες θα επιμεριστούν δίκαια»!

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά και της ΕΕ απέναντι στα παιχνίδια των «κερδοσκόπων», κρύβοντας ότι οι αγορές τις οποίες τώρα κατακρίνει είναι ο ρυθμιστής του καπιταλιστικού παιχνιδιού, στο οποίο η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της συμμετέχουν με τα μπούνια.

Η Αν. Μέρκελ σημείωσε ότι η «κερδοσκοπία» αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ανέφερε ότι «όταν κάποιος προσπαθεί να καταστρέψει το σπίτι του γείτονα πρέπει να το αποτρέψεις», χωρίς να πει κάτι περισσότερο, όπως θα ήθελε ή επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια σημείωσε ότι «η Γερμανία θέλει τη σταθερότητα του ευρώ» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει».

Θωράκιση της ΕΕ και μπίζνες

Αγωνιώδης ήταν η επιδίωξη και των δυο ηγετών να παρουσιάσουν τα «οφέλη» από την ύπαρξη της ευρωζώνης ειδικά στην περίοδο της κρίσης, σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τα δεινά που του έχει επιφέρει σε συνδυασμό με όλες τις ευρωενωσιακές συνθήκες.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος, οξύνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να «συμβάλει στην προσπάθεια» για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, στέλνοντας επί της ουσίας ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην υπονομεύει τη λειτουργία της ευρωζώνης. Η δήλωση της Μέρκελ έχει να κάνει και με τις τελευταίες αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα καταφύγει στο ΔΝΤ (βλέπε αμερικανικά συμφέροντα) για δανεισμό, επειδή βάλλεται από τους «κερδοσκόπους».

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Αν. Μέρκελ έθεσαν το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, την εγκαθίδρυση δηλαδή ενός συστήματος «πολιτικού συντονισμού», ο οποίος θα πηγαίνει πολύ πιο μακριά από την απλή τήρηση των «ορίων για τα ελλείμματα», που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη και απρόσκοπτη επιβολή των ευρωενωσιακών αποφάσεων και πολιτικών, έτσι όπως καθορίζονται στα πλαίσια της ΕΕ και επιζητά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση ουσιαστικά αποτελεί ένα «πακέτο» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις δυο χώρες με ωφελημένους τους πολυεθνικούς ομίλους.

Ο Γ. Παπανδρέου και η Αν. Μέρκελ συμφώνησαν για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων». Συμφωνήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, νέων τεχνολογιών και του εμπορίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας» και την «ανταλλαγή εμπειριών για την εισαγωγή ανανεώσιμων ενεργειών στην αγορά», τομέα στον οποίο οι γερμανικές βιομηχανίες έχουν τεράστιες επενδύσεις και η ελληνική κυβέρνηση μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» επιδιώκει να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης συμφωνήθηκε η ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με την «εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας προστασίας συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

Συνάντηση με Γιούνκερ

Τα εύσημα για τα «σκληρά και ισχυρά μέτρα» που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε και ο πρόεδρος του «Γιουρογκρούπ» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο με τον Γ. Παπανδρέου. «Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», δήλωσε ο Γιούνκερ.

O επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ υποστήριξε ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας αφορά αποκλειστικά την Ευρωζώνη και απέρριψε την ιδέα για περαιτέρω εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ωστόσο σημείωσε ότι «είναι αποδεκτό να παράσχει το ΔΝΤ βοήθεια τεχνικού χαρακτήρα», φανερώνοντας ότι στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού της αντιλαϊκής επέλασης υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διαμαρτυρία στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές απαγόρευσαν την εξόρμηση στους υπάλληλους της πρεσβείας και του προξενείου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ελληνική πρεσβεία και στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και στην απεργία που κήρυξαν οι ταξικές δυνάμεις στην Ελλάδα ενάντια στα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή και την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Γερμανία.

Τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ υποδέχτηκαν οι δυνάμεις καταστολής της γερμανικής αστυνομίας που τους απαγόρευσαν την είσοδο στην πρεσβεία και την εξόρμηση στους εργαζόμενους, ενώ στο προξενείο, στο οποίο είχαν παραταχτεί αστυνομικές δυνάμεις εκτός από την είσοδο και σε κάθε όροφο, επιτράπηκε η είσοδος με συνοδεία της γερμανικής αστυνομίας σε αντιπροσωπεία μόνο για συνάντηση με τον πρόξενο.

Ο πρόξενος επανέλαβε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών κόμματων ότι «όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», και ότι για «την κατάσταση της Ελλάδας φταίει και η νοοτροπία του Ελληνα» ενώ με την σειρά του αρνήθηκε να κάνει το ΚΚΕ εξόρμηση στους εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ, με ευθύνη τόσο της ελληνικής πρεσβείας και του προξενείου στο Βερολίνο, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μια ακόμα απόδειξη της ενότητας της αστικής τάξης απέναντι στον κοινό εχθρό, που είναι η εργατική τάξη και η πρωτοπορία της το ΚΚΕ. Δείχνει ότι η αστική νομιμότητα είναι κενό γράμμα ακόμα και για τους ίδιους, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στην εργατική τάξη, καθώς αρνήθηκαν το νόμιμο δικαίωμα που είχαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ να εισέλθουν σε δημόσια υπηρεσία του ελληνικού κράτους.

Μόνη απάντηση στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές, στην εργατική τάξη των χωρών - μελών της ΕΕ, είναι η πάλη κάθε εργαζόμενου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στην χώρα που ζει και εργάζεται για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεσηκωμός για την αντεπίθεση

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου, αποτελούν πρόσθετη επιβεβαίωση για το χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, ότι είναι βάρβαρα για το λαό και ευεργετικά για το κεφάλαιο. Ακόμα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν συνέχεια.

Ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο. Ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά. Ξεσηκωμός, για να αποκρουστούν αυτά και τα χειρότερα, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση».

Μπορεί και να πούλαγε;

Γερμανοί ευρωβουλευτές και ο γερμανικός Τύπος κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να «πουλήσει» τα νησιά της χώρας για να καλύψει τα κρατικά χρέη. Χτες ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα και έδωσε την εξής απάντηση: «Τολμώ να πω ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητα τα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε. Οπότε το να τα πουλήσουμε, ή να τα ξεπουλήσουμε, είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε καν. Αλλά δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα, ξέρετε, θα ήταν απλά μια κίνηση την οποία θα κάναμε, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε μια οικονομία η οποία να λειτουργεί». Αν «βοηθούσε» δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί και να τα πούλαγε; (!!!)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ