Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κοινός στόχος το χαντάκωμα του λαού

Δηλώσεις στήριξης της αντεργατικής επίθεσης στην Ελλάδα και συμφωνία για την ανάγκη θωράκισης της αντιδραστικής ΕΕ

Την πλήρη σύμπνοιά τους ως προς την αντιλαϊκή επέλαση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ελληνικού λαού, επιβεβαίωσαν χτες στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αν. Μέρκελ, θέτοντας από κοινού την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων σαν το «εχέγγυο» απέναντι στις καπιταλιστικές «αγορές» για την εξασφάλιση φτηνού δανεισμού. Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το «καλό κλίμα» που διαπιστώθηκε εκατέρωθεν, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης - που διήρκεσε 55 λεπτά - στηρίχθηκε αφ' ενός στην αντιλαϊκή «αποφασιστικότητα» που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επιβολή των σκληρών μέτρων, τα οποία εξήρε η Αν. Μέρκελ και αφ' ετέρου στις «μπίζνες» που κλείστηκαν προς όφελος του γερμανικού και ελληνικού κεφαλαίου.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο η Αν. Μέρκελ υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε αίτημα της Ελλάδας για «οικονομική στήριξη» και από κοινού συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων. Των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δηλαδή που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο για να διασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητά» του και τις επενδύσεις του. Η «Ελλάδα δε ζήτησε την οικονομική στήριξη της Γερμανίας» τόνισε η Αν. Μέρκελ και έσπευσε να προσθέσει ότι δεν «τίθεται ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης και από τη Γερμανία».

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα «δείχνοντας την αλληλεγγύη», ενώ στάθηκε στις «δυσκολίες που περνάνε όλα τα κράτη και στις θυσίες που υποβάλλονται όλοι οι λαοί» (απαρίθμησε Ιρλανδία, Ουγγαρία και Λετονία), αναφέροντας συγχρόνως ότι «η Γερμανία με έλλειμμα 5% αποφάσισε να παγώσει για φέτος τις συντάξεις». Μια τοποθέτηση που δείχνει και το ενιαίο μέτωπο της «λυκοσυμμαχίας» απέναντι στα δικαιώματα των λαών.

Τους βολεύουν οι «αγορές»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα - το ρόλο εξάλλου αυτό έχουν αναλάβει οι γερμανικές τράπεζες, με το κόστος μόνιμα να καταλήγει στον ελληνικό λαό - ζήτησε τη «γρήγορη εφαρμογή των μέτρων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Φανερώνοντας μάλιστα ότι η αντιλαϊκή επιδρομή που εξαπολύει η ελληνική κυβέρνηση δε θα έχει ημερομηνία λήξης, σημείωσε: «Οι αγορές δεν κοιτούν μόνο τη σημερινή μέρα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε βάθος χρόνου. Η προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σήμερα»!

Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι «χρειάζεται δύναμη και υπομονή από τους Ελληνες πολίτες», πρότεινε «στενή συνεργασία» ανάμεσα στις δυο χώρες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία για τις διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού χαιρέτισε την υποστήριξη της Μέρκελ για το αντιλαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε «δύσκολες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα». Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων τους θα «πιάσουν τόπο», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «τα βάρη και θυσίες θα επιμεριστούν δίκαια»!

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά και της ΕΕ απέναντι στα παιχνίδια των «κερδοσκόπων», κρύβοντας ότι οι αγορές τις οποίες τώρα κατακρίνει είναι ο ρυθμιστής του καπιταλιστικού παιχνιδιού, στο οποίο η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της συμμετέχουν με τα μπούνια.

Η Αν. Μέρκελ σημείωσε ότι η «κερδοσκοπία» αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ανέφερε ότι «όταν κάποιος προσπαθεί να καταστρέψει το σπίτι του γείτονα πρέπει να το αποτρέψεις», χωρίς να πει κάτι περισσότερο, όπως θα ήθελε ή επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια σημείωσε ότι «η Γερμανία θέλει τη σταθερότητα του ευρώ» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει».

Θωράκιση της ΕΕ και μπίζνες

Αγωνιώδης ήταν η επιδίωξη και των δυο ηγετών να παρουσιάσουν τα «οφέλη» από την ύπαρξη της ευρωζώνης ειδικά στην περίοδο της κρίσης, σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τα δεινά που του έχει επιφέρει σε συνδυασμό με όλες τις ευρωενωσιακές συνθήκες.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος, οξύνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να «συμβάλει στην προσπάθεια» για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, στέλνοντας επί της ουσίας ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην υπονομεύει τη λειτουργία της ευρωζώνης. Η δήλωση της Μέρκελ έχει να κάνει και με τις τελευταίες αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα καταφύγει στο ΔΝΤ (βλέπε αμερικανικά συμφέροντα) για δανεισμό, επειδή βάλλεται από τους «κερδοσκόπους».

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Αν. Μέρκελ έθεσαν το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, την εγκαθίδρυση δηλαδή ενός συστήματος «πολιτικού συντονισμού», ο οποίος θα πηγαίνει πολύ πιο μακριά από την απλή τήρηση των «ορίων για τα ελλείμματα», που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη και απρόσκοπτη επιβολή των ευρωενωσιακών αποφάσεων και πολιτικών, έτσι όπως καθορίζονται στα πλαίσια της ΕΕ και επιζητά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση ουσιαστικά αποτελεί ένα «πακέτο» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις δυο χώρες με ωφελημένους τους πολυεθνικούς ομίλους.

Ο Γ. Παπανδρέου και η Αν. Μέρκελ συμφώνησαν για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων». Συμφωνήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, νέων τεχνολογιών και του εμπορίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας» και την «ανταλλαγή εμπειριών για την εισαγωγή ανανεώσιμων ενεργειών στην αγορά», τομέα στον οποίο οι γερμανικές βιομηχανίες έχουν τεράστιες επενδύσεις και η ελληνική κυβέρνηση μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» επιδιώκει να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης συμφωνήθηκε η ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με την «εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας προστασίας συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

Συνάντηση με Γιούνκερ

Τα εύσημα για τα «σκληρά και ισχυρά μέτρα» που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε και ο πρόεδρος του «Γιουρογκρούπ» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο με τον Γ. Παπανδρέου. «Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», δήλωσε ο Γιούνκερ.

O επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ υποστήριξε ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας αφορά αποκλειστικά την Ευρωζώνη και απέρριψε την ιδέα για περαιτέρω εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ωστόσο σημείωσε ότι «είναι αποδεκτό να παράσχει το ΔΝΤ βοήθεια τεχνικού χαρακτήρα», φανερώνοντας ότι στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού της αντιλαϊκής επέλασης υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ