ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
Μια ζωή ΠΑΣΟΚίες...

Υποδείξεις «σοσιαλιστικού» καθήκοντος στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδη, έκανε χτες από του βήματος της Βουλής ο κ. Παπουτσής.

*

Η παράσταση ήταν - ομολογουμένως - πολύ ωραία.

Τόσο πολύ, που θύμιζε

*

Α) τον βασικό της «σκηνοθέτη», τον Αντρέα Παπανδρέου, ο οποίος όταν το 1985 επέβαλε και εκείνος το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, ερωτηθείς για το «θέατρο» που παιζόταν - ανέκαθεν - από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «διαμαρτυρόταν» για τα μέτρα, εξηγούσε ότι, στο πλαίσιο της δημαγωγίας και της κατανομής ρόλων, «η κυβέρνηση θα εκφράζει το εφικτό και το ΠΑΣΟΚ το επιθυμητό»...

και

Β) την πιο πρόσφατη εποχή, το 2003, οπότε, από τη μια ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών διαφήμιζε ανά τον κόσμο πόσο «πειστικά» ήταν τα (ανύπαρκτα) στοιχεία των ΗΠΑ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και συμφωνούσε με την έναρξη της επίθεσης ενάντια στη Βαγδάτη, αλλά, από την άλλη, την ίδια στιγμή, ο Κ. Λαλιώτης δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά (!) του πολέμου...

Μάχη με προοπτική

Τα λαϊκά στρώματα,

σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης,

αφενός υφίστανται τη λοβοτομή της προπαγάνδας περί «πατριωτισμού» και «εθνικού χρέους»

- ένα χρέος που καλείται να το πληρώσει ο απολυμένος με το ανεξόφλητο στεγαστικό δάνειο ώστε να διασωθεί ο τραπεζίτης με τις φούσκες της Γουόλ Στριτ -

αφετέρου βομβαρδίζονται από την ιδεολογική τρομοκρατία που απειλεί τον εργαζόμενο ότι ή θα αποδεχτεί «να χάσει τα μισά» από τα λίγα που του έχουν απομείνει, ή αν τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, τότε «θα τα χάσει όλα».

Και όλα αυτά υπό τη μόνιμη επωδό ότι «άλλος δρόμος δεν υπάρχει», ότι «τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει», ότι «μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση».

*

Με άλλα λόγια, ο καπιταλισμός επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς και όλα τα όπλα που διαθέτει,

τόσο για την επί πτωμάτων υπέρβαση της οικονομικής κρίσης του,

όσο και για την πολιτική εκ μέρους του διαχείριση της κρίσης,

κάτι που, όμως, προϋποθέτει την υποταγή, την παθητικοποίηση, την αποδοχή της θυσίας από τα ίδια τα θύματα σαν «κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα».

*

Αυτή είναι η τακτική του καπιταλισμού σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Στόχος, η αναπαραγωγή ενός συστήματος, όπου παγκοσμίως στέλνει κάθε μέρα πάνω από 30.000 παιδιά στο θάνατο από την πείνα,

όταν τα «γκόλντεν μπόις» του χρηματοπιστωτικού τομέα

- πρόκειται για τα «χρυσά παιδιά», για την «πάταξη» των οποίων έχουν «δεσμευτεί» από τον Ομπάμα μέχρι τον... Παπανδρέου -

μόνο στις ΗΠΑ και μόνο από «μπόνους», μοιράστηκαν το 2009 ποσό άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δείγμα των υπηρεσιών τους για τα πολλαπλάσια κέρδη που απέσπασαν το πολυεθνικό και χρηματιστικό κεφάλαιο.

*

Στόχος,

μέσα από την εξουθένωση εκατομμυρίων Ελλήνων εργατών, μισθωτών, υπαλλήλων, ανέργων,

η διασφάλιση του «δικαιώματος» μιας χούφτας οικογενειών της ελληνικής πλουτοκρατίας να συμμετέχουν στα κονκλάβια, στους ανταγωνισμούς και, τελικά, στη μοιρασιά μεταξύ του διεθνούς κεφαλαίου της υπεραξίας δισεκατομμυρίων δεσμωτών της εκμετάλλευσης.

*

Η σαπίλα, η απανθρωπιά και ο κανιβαλισμός είναι ό,τι λιγότερο αναδίνουν όλα τα παραπάνω.

Ομως, ένα σύστημα δε φτάνει να σαπίσει για να καταρρεύσει.

Η δουλοκτητική κοινωνία είχε ξεπεραστεί πολύ πριν «εξαφανιστεί».

Η φεουδαρχία είχε σαπίσει πολύ πριν «ξεψυχήσει».

Που σημαίνει ότι πέρα από τις αναγκαίες συνθήκες που πρέπει να ωριμάσουν, απαιτείται η ταυτόχρονη ικανοποίηση μιας ακόμα συνθήκης, της μόνης ικανής να φέρει αποτέλεσμα:

Να υπάρξει, δηλαδή, και εκείνος ο παράγοντας, η αποφασιστική δύναμη, που θα «σπρώξει» το σάπιο οικοδόμημα για να «πέσει».

Πρέπει, με άλλα λόγια, να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας εκείνη η κοινωνική δύναμη, που, λειτουργώντας με πολιτικό σχέδιο, θα ανατρέψει το σύστημα της σαπίλας, της απανθρωπιάς, του κανιβαλισμού, με μια κουβέντα, το σύστημα της εκμετάλλευσης.

*

Γι' αυτό η μάχη που δίνεται σήμερα,

όπου από τη μια βρίσκονται οι δυνάμεις της καταπίεσης, του εκβιασμού, του συμβιβασμού και της δημιουργίας αυταπατών στις μάζες,

κι από την άλλη η δύναμη της χειραφέτησης, με προοπτική την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών,

είναι εξαιρετικής σημασίας, από τη στιγμή που

«στην πολιτική σκηνή προβαίνει δραστήριος αγωνιστής η μάζα που έστεκε πάντα στη σκιά και που γι' αυτό το λόγο την αγνοούν ή ακόμα και την περιφρονούν οι παρατηρητές που κοιτάζουν μόνο την επιφάνεια» (Λένιν, Απαντα, τόμος 9ος, σελ. 210).

1910 Ξεσηκώνονται οι αγρότες. Το πρώτο αίμα χύνεται στο Κιλελέρ, που μένει στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της αγροτιάς.

1933 Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον Πλαστήρα. Το ΚΚΕ καταδίκασε την πραξικοπηματική ενέργεια και κάλεσε το λαό να παλέψει για τη ματαίωσή της.

1944 Ξεκινά η Μάχη της Κοκκινιάς που κράτησε τρεις ημέρες και έγινε σύμβολο αντίστασης του Κοκκινιώτικου λαού ενάντια στους κατακτητές. Ηταν ο προπομπός για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του ίδιου χρόνου όπου οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργοί τους πότισαν με το αίμα εκατοντάδων παλικαριών τη Μάνδρα του Μπλόκου και δεκάδες άλλα σημεία της πόλης.

1968 Αψηφώντας την παγκόσμια κατακραυγή, η ρατσιστική κυβέρνηση του Ιαν Σμιθ, στη Ροδεσία, απαγχονίζει τρεις μαύρους αγωνιστές της παράνομης οργάνωσης «Λεοπάρδαλη».

1974 Ο ηγέτης των Εργατικών, Χάρολντ Ουίλσον, σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας στο Λονδίνο. Λήγει η απεργία διαρκείας των ανθρακωρύχων, καθώς η νέα κυβέρνηση ικανοποιεί σχεδόν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του κλάδου.

1981 Τροποποιήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο επιφέρει η κυβέρνηση, εν είδει μονομερούς χειρονομίας καλής θέλησης προς την Τουρκία.

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F-16» και 40 «Μιράζ 2000». Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή.

1994 Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.

«Και γδαρμένοι και... »

Στιγμιότυπο 1ο: Ανυπόκριτα ήταν τα χτεσινά ευχαριστήρια του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι - όπως είπε - η Μέρκελ «υποστηρίζει» τα μέτρα τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Δηλαδή, φαίνεται ότι υπήρχε σοβαρός... κίνδυνος,

τη στιγμή που η Μέρκελ συνάντησε τον Παπανδρέου να γύριζε και να του έλεγε «γιατί Γιώργο έκοψες τους μισθούς και τα δώρα των Ελλήνων εργατών;»,

αλλά ο πρωθυπουργός τον απέτρεψε!

*

Στιγμιότυπο 2ο: «Τολμώ (!) να πω ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητα τα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε», ήταν το σχόλιο του Παπανδρέου στις σαχλαμάρες περί πώλησης ελληνικών νησιών, για την οποία πρόσθεσε, η (πώληση) «δεν θα έλυνε το πρόβλημα»!!! Από την εποχή του Ρούπελ έχει να επιδειχθεί τέτοια «τόλμη» (!), ε;...

*

Στιγμιότυπο 3ο: «Καλά καταλάβατε», σχολίασε η Μέρκελ στη διαπίστωση Γερμανού δημοσιογράφου ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να κουνήσει το δαχτυλάκι της όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

*

Στιγμιότυπο 4ο: Πριν ένα μήνα, όταν ο Παπανδρέου εξήγγειλε μέσω διαγγέλματος τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα «εξευμενισμού» των αγορών, το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα ήταν 6,2%. Χτες, την επομένη των νέων ακόμα πιο εξοντωτικών για το λαό μέτρων, η Ελλάδα δανείστηκε με 6,3%, δηλαδή με ακόμα μεγαλύτερο επιτόκιο, που σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια, για τα 5 δισ. που δανειστήκαμε, θα πληρώσουμε τόκους 3,15 δισ., δηλαδή επιπλέον ποσό κατά 63% του ποσού που δανειστήκαμε!

*

Γενικό συμπέρασμα: «Και γδαρμένοι και... δανεισμένοι»!

Μερκελομαρκάλεμα

Οι Ελληνες ενδιαφέρονται περισσότερο να βλέπουν «τσόντες» και πολύ λιγότερο αν η κυβέρνηση τους κόβει μισθούς! Το ισχυρίστηκε χτες ο Καρατζαφέρης, που για να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα μέχρι και ως... έγκυρος καταμετρητής των πωλήσεων που κάνουν οι «τσόντες» στα περίπτερα εμφανίστηκε στη Βουλή. Με τέτοιο «φοβερό επίπεδο» που διαθέτει ο άνθρωπος, ίσως αυτή να είναι μια δουλειά που του ταιριάζει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ