Ενα στολίδι μέσα στην καρδιά της Αθήνας είναι το κινηματοθέατρο «Ιρις» για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους κινηματογραφόφιλους γενικότερα και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, που με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα», που επιβουλεύονται το χαρακτήρα του κινηματοθεάτρου και ζητά την άμεση επαναλειτουργία του.
«Ταινιοθήκη της Ελλάδας, "Ιρις", Αίθουσα Προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τρεις μικρές αίθουσες στο κέντρο της πόλης. Ολοι οι Ελληνες κινηματογραφιστές έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μ' αυτές τις αίθουσες. Ηταν οι μόνες αίθουσες που πρόβαλαν και ξαναπρόβαλαν ανεξαιρέτως όλες τις ταινίες των Ελλήνων δημιουργών. Ηταν οι μόνες αίθουσες που έφεραν και ξανάφεραν σε προβολή ό,τι αξιόλογο είχε να δείξει ο παγκόσμιος κινηματογράφος, όταν η παγκοσμιοποίηση ήταν μια άγνωστη λέξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΣ, στην οποία αναφέρεται η συμβολή τους στη «δημιουργική επικοινωνία με το κοινό», στο «σεβασμό προς τον Ελληνα σκηνοθέτη», στη «δυνατότητα κοινού και δημιουργών σε διάλογο με το παγκόσμιο βλέμμα, στη μοναδική χώρα του κόσμου, ίσως, χωρίς πανεπιστημιακή σχολή κινηματογράφου». Το εισιτήριο «δωρεάν ή συμβολικό» και «όλα αυτά σε μια πόλη με 6.000.000 ανθρώπους που ασφυκτιά για ένα καλύτερο αύριο - σε μια περίοδο παρακμής».
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την πυρκαγιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, της οποίας «τα αποκαϊδια μυρίζουν οργανωμένα συμφέροντα» και τονίζεται: «Τώρα ήρθε η σειρά της "Ιριδας", του κινηματογράφου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι μόνο. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1999, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξίνες - φτυάρια και βαριοπούλες - χωρίς καμιά προειδοποίηση στη φοιτητική κοινότητα άρχισαν να ξηλώνουν τα καθίσματα του ιστορικού και χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, κινηματοθεάτρου της "Ιριδας", στη γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Το πρόσχημα των πρυτανικών αρχών είναι το "στεγαστικό πρόβλημα" της Νομικής, που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς στο κεντρικό κτίριο της Νομικής. Οι φοιτητές μιλούν για ένα κοινό μυστικό στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και αλλού υπάρχει πληθώρα ικανοποιητικών χώρων για αίθουσες. Οι καθηγητές της Νομικής αρνούνται για λόγους που έχουν να κάνουν με την απόσταση της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου από τα δικηγορικά γραφεία στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων».
«Μετά τη φωτιά της Ταινιοθήκης οι βαριοπούλες και οι κασμάδες στην "Ιριδα". Και στις δυο περιπτώσεις το ίδιο χέρι. "Τα οργανωμένα συμφέροντα"», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΕΕΣ «υποστηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και ενώσεις της τέχνης για τη δημιουργία μετώπου συμπαράστασης που θα απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία αυτού του πολιτιστικού κέντρου». Ζητά από όλα τα μέλη της την υπογραφή τους είτε μέσω φαξ στο: 8211390 είτε στο e-mail ΕΕΣ στο ees@ath.forthnet.gr, για τη συμπαράσταση των φοιτητών. Παράλληλα, ελπίζει στην άμεση παρέμβαση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την επίλυση του προβλήματος.
Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο συνθέτης αναφέρθηκε στο έργο και την εποχή που το γέννησε, σημειώνοντας πως μέσα απ' αυτό μπορούμε να καταλάβουμε «τι είμαστε, από πού ξεκινήσαμε και τι κάνουμε τώρα». Μίλησε για τη λογοκρισία εκείνης της περιόδου ('62), που έφτασε ακόμη και στο σημείο να κόψει τον ήχο της καμπάνας που υπήρχε σε ένα από τα τραγούδια του έργου, εκλαμβάνοντάς τον ως επαναστατικό. Και μπορεί εκείνη η λογοκρισία να ήταν «πρωτόγονη», όπως είπε ο Μ. Θεοδωράκης, όμως για τον συνθέτη η σημερινή, «δημοκρατική» λογοκρισία είναι «χειρότερη γιατί δε φαίνεται. Οποιος έχει στα χέρια του τα ΜΜΕ, μπορεί να λογοκρίνει και να προβάλλει ό,τι θέλει». Ο Μ. Θεοδωράκης έκανε έκκληση για να βρεθούν τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ομορφη Πόλη» (είχε ανέβει το '62, στο «Μετροπόλ» και τα κείμενα έχουν χαθεί). Οπως είπε, «αν δε γνωρίζεις το παρελθόν, δεν μπορείς να διδάξεις το μέλλον».
Το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» πρωτοανέβηκε το 1962, στο θέατρο «Καλουτά» από το «Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και την Βέρα Ζαβιτσιάνου. Το έργο ξαναπαρουσιάστηκε το 1980 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Ζαφειρίου, Νότη Περγιάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννη Κούτρα. Μετά το Λυκαβηττό, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Ηράκλειο (7/8), Ρόδο (25 και 26/8), Λάρισα (29/8), Γιάννενα (4/9), Ανοιξη (16/9).
Στο Σύγχρονο Χορό Συνόλων βραβεύτηκαν τα Γυμνάσια: Εκπαιδευτήρια Δούκα (Α` Βραβείο), Γυμνάσιο Κέρκυρας Μουσικό, 1ο και 4ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς (Β` Βραβείο), Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 4ο Ενιαίο Λύκειο Ευόσμου, 1ο Γυμνάσιο Συκεών «Οδ. Φωκάς», 1ο και 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης (Γ` Βραβείο), Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, 6ο Γυμνάσιο Χανίων (Γ` Βραβείο) και έπαινο στο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας. Στην κατηγορία αυτή βραβεύτηκαν τα Λύκεια: 3ο, 2ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο Βέροιας (Α` Βραβείο), 3ο Ενιαίο Λύκειο Χαλκίδας (Β` Βραβείο) και Εκπαιδευτήρια Δούκα, 4ο και 1ο Ενιαίο Λύκειο Καρδίτσας (Γ` Βραβείο). Στον Κλασικό Χορό Συνόλων απέσπασαν το Α` και Γ` Βραβείο, αντίστοιχα, τα Γυμνάσια: 3ο, 14ο, 10ο, 5ο Λάρισας και 1ο Σταυρούπολης, 1ο Συκεών, Ωραιοκάστρου, 3ο Σταυρούπολης, 4ο Ευόσμου. Δημοτικός Χορός Συνόλων: 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού (Α` Βραβείο), Γυμνάσιο Ιλίου Μουσικό (Β` Βραβείο) και 5ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, Γυμνάσιο Ανέζας Αρτας (Γ` Βραβείο). Επαινοι δόθηκαν στα Γυμνάσια: Σιταγρών Δράμας, Λάρυμνας, Γλώσσας Σκοπέλου, Κύθνου Κυκλάδων. Από τις συμμετοχές των Λυκείων: 4ο Ενιαίο Λύκειο Κατερίνης, 1ο ΤΕΕ Χίου (Α` Βραβείο), 1ο ΤΕΕ Καρπενησίου, Ενιαίο Λύκειο Πλατύκαμπου (Β` Βραβείο), 1ο Ενιαίο Λύκειο Νάουσας (Γ` Βραβείο). Ειδικές διακρίσεις: 1ο Ενιαίο Λύκειο Γλυφάδας, 3ο Ενιαίο Λύκειο Κατασταρίου Ζακύνθου ΤΕΕ Ζακύνθου. Επαινοι: 7ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου, Μουσικό Λύκειο Ιλίου, 1ο ΤΕΕ Καβάλας.
Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τους Χ. και Π. Κατσιμίχα και τους «Πυξ Λαξ» σε μια μεγάλη κοινή διαδρομή ανά την Ελλάδα. Ενα μελωδικό «ταξίδι», που ξεκίνησε από το Λυκαβηττό και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις στους φίλους των αληθινών τραγουδιών. Μετά την αποψινή συναυλία, οι Χ. και Π. Κατσιμίχας και οι «Πυξ Λαξ» θα εμφανιστούν: Φεστιβάλ Κασσάνδρας - Χαλκιδική (22/7), Κατερίνη (23/7), Σέρρες (24/7), Κομοτηνή (25/7), Ορεστιάδα (26/7), Κιάτο (29/7), Πόρτο Χέλι (30/7), Ωρωπός (31/7), Ζάκυνθος (2/8), Αμαλιάδα (3/8), Κέρκυρα 5/8), Στούπα Μεσσηνίας (7/8), Κρήτη (20-26/8), Ρόδος (28/8), Κως (29/8), Αθήνα - Λυκαβηττός (9,10,11/9), Θεσσαλονίκη (12,13/9), Κόρινθος (15/9), Πάτρα (16/9), Κύπρος (20-24/9), Περιστέρι (30/9).
Τα εισιτήρια της σημερινής συναυλίας (6.000 δρχ.) προπωλούνται στο «Τίκετ χάουζ» (Πανεπιστημίου 42) και στο ταμείο του πάρκου.