Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τραγούδι» μνήμης και συνείδησης

«Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» ανεβαίνει την Πέμπτη, στο Λυκαβηττό
«Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» ανεβαίνει την Πέμπτη, στο Λυκαβηττό
«Απρίλης», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Προδομένη μου αγάπη», «Στα περιβόλια». Τραγούδια - κομμάτια της συλλογικής μνήμης του λαού μας, διαχρονικές λαϊκές δημιουργίες, που μαζί με άλλα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα πλημμυρίσουν την Πέμπτη, το βράδυ, το Θέατρο του Λυκαβηττού, όπου θα παρουσιαστεί «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού». Η λαϊκή όπερα του Μ. Θεοδωράκη, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, παρουσιάζεται και φέτος σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Τότας Πρίτσα και χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Στη φετινή παραγωγή, στο ρόλο του λαϊκού δε θα βρίσκεται ο Δημήτρης Μητροπάνος, αλλά ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ την τραγική Μάνα υποδύεται και πάλι η Λήδα Πρωτοψάλτη. Στο μπουζούκι θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των έργων του συνθέτη, ο Λάκης Καρνέζης, που θα συμπράξει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο συνθέτης αναφέρθηκε στο έργο και την εποχή που το γέννησε, σημειώνοντας πως μέσα απ' αυτό μπορούμε να καταλάβουμε «τι είμαστε, από πού ξεκινήσαμε και τι κάνουμε τώρα». Μίλησε για τη λογοκρισία εκείνης της περιόδου ('62), που έφτασε ακόμη και στο σημείο να κόψει τον ήχο της καμπάνας που υπήρχε σε ένα από τα τραγούδια του έργου, εκλαμβάνοντάς τον ως επαναστατικό. Και μπορεί εκείνη η λογοκρισία να ήταν «πρωτόγονη», όπως είπε ο Μ. Θεοδωράκης, όμως για τον συνθέτη η σημερινή, «δημοκρατική» λογοκρισία είναι «χειρότερη γιατί δε φαίνεται. Οποιος έχει στα χέρια του τα ΜΜΕ, μπορεί να λογοκρίνει και να προβάλλει ό,τι θέλει». Ο Μ. Θεοδωράκης έκανε έκκληση για να βρεθούν τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ομορφη Πόλη» (είχε ανέβει το '62, στο «Μετροπόλ» και τα κείμενα έχουν χαθεί). Οπως είπε, «αν δε γνωρίζεις το παρελθόν, δεν μπορείς να διδάξεις το μέλλον».

Το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» πρωτοανέβηκε το 1962, στο θέατρο «Καλουτά» από το «Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και την Βέρα Ζαβιτσιάνου. Το έργο ξαναπαρουσιάστηκε το 1980 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Ζαφειρίου, Νότη Περγιάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννη Κούτρα. Μετά το Λυκαβηττό, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Ηράκλειο (7/8), Ρόδο (25 και 26/8), Λάρισα (29/8), Γιάννενα (4/9), Ανοιξη (16/9).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ