ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και δημαγωγία

Ζητάει μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητα»

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της πλουτοκρατίας ζητάει η ΝΔ, την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν δυσθεώρητα ακόμα και σε συνθήκες κρίσης

Eurokinissi

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της πλουτοκρατίας ζητάει η ΝΔ, την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν δυσθεώρητα ακόμα και σε συνθήκες κρίσης
Μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου ζητά επιτακτικά ο Αντ. Σαμαράς, τα οποία προβάλλει ως «μόνη διέξοδο από την κρίση» και αναγκαία προϋπόθεση για να «αποδώσουν» τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή αγανάκτηση, ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής «διαφωνίας» με τα επιμέρους κυβερνητικά μέτρα, παραμένοντας όμως σκόπιμα σε γενικόλογο και αόριστο επίπεδο. Ενισχύει έτσι τα άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δείξει ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να είναι πιο άξιος διαχειριστής των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Οι κούφιοι «αντιπολιτευτικοί» τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα στη χτεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματός του. Από τη μια χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για «το σύστημα που σήμερα καταρρέει», επικαλούμενος ότι η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων και η χρεοκοπία της εκπαίδευσης έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και από την άλλη εμφάνισε το κόμμα του ως φορέα αλλαγής της «νέας μεταπολίτευσης». «Εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο κύκλο, εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και το οικονομικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα χρεοκόπησαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πίσω όμως από τις δημαγωγικές διαφωνίες και καταγγελίες των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, φάνηκε καθαρά η συστράτευση με την κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. «Αυτά τα μέτρα είναι πολύ πέρα από τις αντοχές της κοινωνίας», αποφάνθηκε ο Αντ. Σαμαράς, διακηρύσσοντας ότι «διαφωνεί όχι μόνο με τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες μέρες, αλλά και με το συνολικό μείγμα πολιτικής που ακολουθείται».

Αμέσως μετά όμως αυτοαναιρέθηκε λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν τα μέτρα για το έλλειμμα με μέτρα - ανάσες για την τόνωση της αγοράς»!

Νέα προνόμια στα μονοπώλια

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων σε συνέντευξή του στην «Ημερησία». Πρώτο μέτρο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων στα όρια των γειτονικών βαλκανικών χωρών: «Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές μας χώρες που έχουν φορολογικούς συντελεστές τους μισούς σχεδόν από τους δικούς μας;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Το δεύτερο μέτρο είναι «η μείωση των εργοδοτικών εισφορών», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα «εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία»! Ζήτησε επίσης αλλαγή του τρόπου φορολόγησης «με πιο αντικειμενικά κριτήρια», καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Το επόμενο βήμα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο Αντ. Σαμαράς, είναι οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση αν συμφωνεί με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με συμβάσεις ανά εργασιακό χώρο και μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, απλά δεν απάντησε. Αντίθετα, επανέλαβε «τα 23 μέτρα - ανάσες», αναρωτώμενος «αν δεν πάρουμε τώρα τέτοια μέτρα, πότε θα τα πάρουμε;»...

Η πυροδότηση της δικομματικής κοκορομαχίας πάντως δεν είναι άσχετη από την εκτίμηση που έκανε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ πως «ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής είναι μεγάλος«. Οπως εξήγησε «υπάρχουν χονδροειδείς και έκδηλες αδικίες και αυτές θα προκαλέσουν δικαιολογημένη οργή». Στο πλαίσιο αυτό θέλει το κόμμα του να παρέμβει ώστε «η οργή να μη γίνει καταστροφική» και να διοχετευτεί σε «λύσεις γόνιμες και ελπιδοφόρες», υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν το μπορεί».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό και διαπραγματεύεται για την Ελλάδα είμαστε όλοι στο πλευρό του», υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δική του συμβολή «στη διαπραγμάτευσή με την ΕΕ» με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

ΠΑΣΟΚ
Παιχνίδια εντυπώσεων για τον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας

Στελέχη εμφανίζονται να διαφοροποιούνται δήθεν από τα αντιλαϊκά μέτρα, για να καταθέσουν αμέσως μετά την πλήρη στήριξή τους στην κυβερνητική στρατηγική

Τις πιέσεις που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα, προερχόμενη και από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να την εκτονώσει και να την εγκλωβίσει στο εσωκομματικό παιχνίδι του «καλού» και του «κακού», αντανακλούν οι φραστικές κορόνες Παπουτσή - Σκανδαλίδη για το κυβερνητικό έργο, αλλά και η επιβεβαίωση από τους ίδιους ότι δεν αμφισβητούν, αντίθετα στηρίζουν στο σύνολό της, την κυβερνητική στρατηγική.

Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να θίξουν τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, επιδόθηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε επικοινωνιακές «διαφωνίες» με ορισμένα από τα μέτρα. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής επιτέθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών τη μέρα που ψηφιζόταν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο, καλώντας τον να «αναλογιστεί σε ποια θέση κάθεται».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στη «Real News», υποστήριξε πως τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα αποτελούν «γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας», πως «η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας δεν έχουν και πολλή σχέση με το ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «να λειτουργήσει και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα».

Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε εξηγήσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός από το Παρίσι επικοινώνησε με τον Χρ. Παπουτσή. Διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο έκαναν λόγο ακόμα και για σκέψεις να υποστούν κυρώσεις τα δύο στελέχη (αποπομπή του Κ. Σκανδαλίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα και καθαίρεση του Χρ. Παπουτσή από τη θέση του γραμματέα της ΚΟ).

Μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση, υπήρξαν άμεσα διευκρινιστικές δηλώσεις. Ο Χρ. Παπουτσής εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «AΝΤ 1» την Κυριακή, όπου δήλωσε τη στήριξή του στα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον υφυπουργό Οικονομικών».

Ο Κ. Σκανδαλίδης στη διευκρινιστική του δήλωση σημείωσε: «Είμαι στρατιώτης του κινήματος (...) Θα πάμε συντεταγμένα. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι μονόδρομος». Μετά τις δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι τόνισε ότι «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και θα προχωρήσουμε άμεσα και δυναμικά».

Μεγαλύτερη ευελιξία στις αντιλαϊκές αποφάσεις

Τροπολογία για αυξημένες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Με αυξημένες προσωποπαγείς εξουσίες επιχειρεί να ενισχύσει ο πρωθυπουργός την ευελιξία της κυβέρνησης στη μεθόδευση και λήψη αποφάσεων σε βάρος του λαού. Σ' αυτή την προοπτική επιχειρείται η δημιουργία μιας νέας ομάδας συμβούλων και επιτροπών, που θα ελέγχεται αποκλειστικά από τον ίδιο και επί της ουσίας θα παρακάμπτει τη δημόσια διοίκηση και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο για την εκλογή διευθυντών στο δημόσιο, κατατέθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης με οικονομικό όριο το εκάστοτε ισχύον, κατά το κοινοτικό δίκαιο, για την ανάθεση υπηρεσιών που εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του», και με την επίκληση των κρίσιμων περιστάσεων που διέρχεται η χώρα και της αντιμετώπισης θεμάτων μείζονος εθνικού συμφέροντος (!) ο πρωθυπουργός θα μπορεί να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις, σε φυσικά η νομικά πρόσωπα, για την παροχή υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται «θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».

Η υφιστάμενη διοικητή και νομοθετική δομή, παρακάμπτονται, με το επιχείρημα ότι είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «υπό τις ειδικές αυτές συνθήκες καθίσταται απρόσφορη η εφαρμογή, των συχνά χρονοβόρων, τακτικών διαδικασιών ανάθεσης της εθνικής νομοθεσίας»! «Λιαν ανησυχητική» χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική προσθήκη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωσταντίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ