ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΑΡΤΗ
Ανήλικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτι μεταναστών!

Ανήλικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτι που ζουν Μπαγκλαντέζοι μετανάστες εργάτες γης, την ώρα που βρίσκονταν μέσα! Ευτυχώς, οι 10 μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι 10 από τους δράστες ήταν 14-17 χρόνων και τρεις ενήλικοι (οι 12 είναι μαθητές). Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει με τον πιο άγριο τρόπο όχι μόνο το δράμα που βιώνουν μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και τα αποτελέσματα της προπαγάνδας περί «μηδενικής ανοχής» σε βάρος των μεταναστών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), αλλά και αυτής ότι πρέπει όλοι οι μετανάστες να «τσακιστούν να φύγουν από τη χώρα» (ΛΑ.Ο.Σ.).

Με χτεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στις αρχές Φλεβάρη, 13 άτομα πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση «με πρόθεση να εκφοβίσουν τους αλλοδαπούς που διέμεναν στην οικία, χάριν αστεϊσμού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους». Στις 5 Φλεβάρη, 10 ανήλικοι και τρεις ενήλικοι επιτέθηκαν οργανωμένα κατά κατοικίας στις παρυφές της Σπάρτης όπου μένουν οι εργάτες γης. Σύμφωνα με βίντεο που διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ με εμπρηστικές βόμβες και στουπιά, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιά στο ισόγειο της κατοικίας. Μετά, οι δράστες επανήλθαν βάζοντας φωτιά σε στρώματα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Ευτυχώς, οι μετανάστες που ήταν στο κτίριο διέφυγαν, όμως, τμήμα του τελευταίου παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να καούν τα κουφώματα του ενός από τους δύο ορόφους μαζί με προσωπικά είδη των μεταναστών.

Ενα μήνα μετά, η αστυνομική διεύθυνση «διευκρίνιζε» ότι «για το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα την 5-2-2010 δεν ενημερώθηκαν αρχικά οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ούτε επελήφθη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης» . Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοίχοι του κοντινού ΕΠΑΛ «κοσμούνται» από ρατσιστικά συνθήματα, ενώ ο πυρήνας Σπάρτης της «Χρυσής Αυγής» με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες και τα δημοσιεύματα στις 4/3/2010, κάνει λόγο για «ανθέλληνες που κατηγορούν τους μαθητές της Σπάρτης», ενώ σε άλλο σημείο ισχυρίζεται ότι «προτιμούμε να είμαστε κολλημένα μυαλά και να ζούμε στην καθαρή μας Σπάρτη. Στη Σπάρτη που θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και όχι σε αυτή που θέλετε να φτιάξετε, σε ένα εκτρωματικό υποβαθμισμένο γκέτο. Στη Σπάρτη που δίνει τα μεροκάματα στα παιδιά της, και που τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν γίνονται σε χρόνο ρεκόρ συνάλλαγμα προς τρίτες χώρες».

Η σχετική δικογραφία της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της και θα υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σπάρτης. Για τους έχοντες την επιμέλεια των παραπάνω ανηλίκων, θα γίνει μνεία στη σχετική υποβλητική αναφορά προς τον εισαγγελέα για τη διερεύνηση ανάλογων ποινικών ευθυνών.

ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΡΑΧΕΣ - ΚΛΕΙΔΙ
Αυξημένα χαράτσια διοδίων από χτες

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων
Αυξημένα χαράτσια διοδίων από 37% έως και 40,5% (ανάλογα με τον τύπο του οχήματος) πληρώνουν από χτες οι οδηγοί που κινούνται στο τμήμα της Εθνικής Οδού από τις Ράχες Φθιώτιδας έως το Κλειδί Ημαθίας. Τις νέες αυτές αυξήσεις επέβαλε ο ιδιωτικός όμιλος κάνοντας χρήση των όρων της σύμβασης παραχώρησης που ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αναγκάζοντας τον ελληνικό λαό να χρυσοπληρώσει τα έργα και για την κατασκευή και για τη χρήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις συμβάσεις αυτές τον Απρίλη του 2008 είχαν γίνει πάλι αυξήσεις στην τιμή των διοδίων μέχρι και κατά 180%, ενώ το 2011 αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες κατά 60%!

Θυμίζουμε ότι οι νέες αυξήσεις γίνονται τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής παραμένει κλειστό, μετά την πτώση βράχων στο ύψος των Τεμπών, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να είναι αναγκασμένοι να κινούνται μέσα από επικίνδυνους επαρχιακούς δρόμους. Τα αυξημένα χαράτσια καταβάλλονται προς το παρόν μόνο σε τρεις σταθμούς (Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Λεπτοκαρυάς), ενώ άλλοι τρεις σταθμοί (σε Μακρυχώρι, Πυργετό και ο νέος στο Αιγίνιο) παραμένουν κλειστοί και αναμένεται να λειτουργήσουν όταν ανοίξουν τα Τέμπη.

Ειδικότερα, από χτες οι οδηγοί πληρώνουν:

  • Για τα δίκυκλα από 1,60 ευρώ στους σταθμούς Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς.
  • Για τα ΙΧ από 2,30 ευρώ στους τρεις σταθμούς.
  • Για φορτηγά και λεωφορεία έως τρεις άξονες πληρώνουν 5,80 ευρώ στην Πελασγία, 5,70 ευρώ στο Μοσχοχώρι και 5,80 ευρώ στη Λεπτοκαρυά.
  • Για τα φορτηγά με 4 άξονες και πάνω πληρώνουν 8,20 ευρώ στην Πελασγία, 8 ευρώ στο Μοσχοχώρι και 8,10 ευρώ στη Λεπτοκαρυά.

Στο μεταξύ προβλήματα δημιουργήθηκαν στην κίνηση των οχημάτων στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου λόγω των ισχυρών ανέμων. Ειδικότερα, η ιδιωτική κοινοπραξία από το απόγευμα της Κυριακής απαγόρευσε τη διέλευση από τη γέφυρα για τα μεγάλης επιφάνειας και κενά φορτίου οχήματα, καθώς και για τα δίκυκλα. Παράλληλα, συνιστούσε στους οδηγούς των υπόλοιπων οχημάτων να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και χαμηλές ταχύτητες.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Δίωρες στάσεις εργασίας (10.00-12.00) πραγματοποιούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Αθήνας από χτες και θα συνεχιστούν για όλη τη βδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόσφατα αντεργατικά και οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΚΑ: Το πρώην ΔΣ της εταιρείας ΔΕΚΑ έθεσε σε κίνδυνο τα χρήματα του Δημοσίου, είπε χτες ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της ΔΕΚΑ, Γ. Κουρής, στην κατάθεσή του, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) που κατηγορούνται για κατάχρηση του Δημοσίου. Οπως είπε ο Γ. Κουρής, που διετέλεσε πρόεδρος της ΔΕΚΑ από το 2004 μέχρι το 2007, κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2000, ένα μήνα πριν τις εκλογές, με αποφάσεις του τότε ΔΣ της επιχείρησης, έγιναν μαζικές, αθρόες αγορές μετοχών. Κατά την εκτίμησή του, όλες οι πράξεις αγορών μετοχών από τη ΔΕΚΑ έγιναν με άνωθεν εντολή. Οπως διευκρίνισε, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΚΑ, η επιχείρηση είχε τη δυνατότητα να αγοράσει μετοχές, αλλά ουσιαστικά αυτή ήταν μία νομοθετική πρόβλεψη η οποία αφορούσε μόνο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών, συμφερόντων του Δημοσίου, εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ σε βάρος αρκετών εταιρειών οι οποίες έστελναν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών, χρεώνοντας τους λογαριασμούς τους με μεγάλα χρηματικά ποσά, σχηματίστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Η έρευνα που κράτησε πολλούς μήνες ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών για διαφημιστικά μηνύματα από εταιρείες, που ο πενταψήφιος αριθμός τους ξεκινούσε από "54", τα οποία χρέωναν το λογαριασμό των πολιτών κατά δύο ευρώ ανά μήνυμα. Μάλιστα, οι εν λόγω εταιρείες, έστελναν περίπου τέσσερα μηνύματα τη βδομάδα, αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ) για τη δημιουργία «μαύρης λίστας», δηλαδή τήρηση αρχείου με τα δεδομένα αφερέγγυων πελατών. Ο ΣΤΕΕΑ είχε ζητήσει να ιδρύσει αρχείο με προσωπικά δεδομένα πελατών που έχουν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά, όπου μεταξύ άλλων θα καταγράφονταν δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων (ονοματεπώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ΑΦΜ, ποινικές διώξεις, καταδίκες κλπ.).

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.12 χτες μεσημέρι, με επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, 25χλμ ανατολικά της Ναυπάκτου, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Θυμίζουμε ότι στις 22 Γενάρη είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες κτίρια.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αλλαγή στον τρόπο εκλογής διοικητών

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» χτες επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αντικατάσταση του τρόπου εκλογής των διοικητών οργανικών μονάδων στη δημόσια διοίκηση. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπακωσταντίνου τόνισε ότι το νομοθέτημα διατηρεί τον πολιτικό προσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης που αφορά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Διαφαίνεται μια επιδίωξη να γίνει αναβάπτιση της ιεραρχίας» επισήμανε ο Νίκος Παπακωσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας για την «προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Πρόσθεσε ότι «συγκεντρώνοντας την προσοχή στα υπηρεσιακά ζητήματα, προσπερνά εύλογα, γιατί θέλει να εξαγνίσει τον ταξικά προσαρμοσμένο ρόλο της διοικητικής μηχανής». Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησε να προχωρήσει το νομοθέτημα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καταλήγοντας τελικά - έπειτα από αντιδράσεις - στη συζήτησή του την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με βάση την κυπριακή αστυνομία, μετά από εκταφή, που έγινε χθες σε κοιμητήριο στην περιοχή Τσερίου της Λευκωσίας, βρέθηκε σορός άνδρα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Θυμίζουμε ότι η σορός του είχε κλαπεί από τον τάφο του στο κοιμητήριο Δευτεράς στις 11 Δεκέμβρη 2009, παραμονή της πρώτης επετείου του θανάτου του. Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις με τη μέθοδο του DNA, ώστε να ταυτοποιηθεί η σορός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ