ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΗ
Σε αγωνιστική κλιμάκωση καλεί και η ΠΑΣΥ

Ραντεβού αύριο στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά για μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ απευθύνει η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ). Στην ανακοίνωσή της τονίζονται τ' ακόλουθα:

«Καλούμε τη δοκιμαζόμενη αγροτιά σε μαζική συμμετοχή στα αγωνιστικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 11 Μάρτη 2010, σε όλη τη χώρα.

Θύμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής είναι και η φτωχή αγροτιά, αφού θα πληρώσει πανάκριβα τα νέα άγρια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ το κόστος καλλιέργειας και θα πληγεί ακόμη πιο πολύ το επίπεδο διαβίωσης των μικρών και φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ εκτινάσσουν το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής. Σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα για να κερδίζουν εμποροβιομήχανοι και καρτέλ, με τις πλάτες και τη στήριξη της κυβέρνησης, της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οδηγούν πιο γρήγορα σε πιο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας.

Η σύνταξη πείνας του ΟΓΑ παγώνει και η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κοροϊδεύει κατάμουτρα τους συνταξιούχους αγρότες. Παράλληλα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε να βρει ένα νέο τομέα κερδοφορίας το κεφάλαιο και να έχουν ασφάλιση παραγωγής όσοι πληρώνουν, δηλαδή οι μεγαλοαγρότες. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Ιδιωτικοποιούνται βασικές λαϊκές ανάγκες.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας. Να σηκώσουμε αγωνιστικό ανάστημα συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΥ και με μαζική συμμετοχή στα αγωνιστικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, σε όλες τις πόλεις.

Η πάλη μας θα είναι πιο αποτελεσματική μόνο με τον ενιαίο αγώνα, το κοινό μέτωπο πάλης της αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων. Μόνο το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας μπορεί να εμποδίσει να μην εφαρμοστεί η καταιγίδα των νέων μέτρων και να αποτρέψει τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάχη ως την τελευταία στιγμή

Εκτακτη σύσκεψη για την απεργία έκανε χτες η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με ορμή και αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, με οργανωτή τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της αυριανής 24ωρης απεργίας, για να «πνιγεί» από εργάτες στεριάς και θάλασσας, από εργατικές - λαϊκές οικογένειες η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού του Πειραιά, όπου στις 11 το πρωί έχει οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση.

Χτες το απόγευμα, σε έκτακτη σύσκεψη της Γραμματείας, επισημάνθηκε με έμφαση η σημασία που έχει στην απεργιακή συγκέντρωση και του Πειραιά η συμμετοχή των εργαζομένων να είναι μαζικότερη από κάθε άλλη φορά. Αναντικατάστατη διαδικασία για την επιτυχία της απεργίας είναι, όπως ανέφερε ο Ν. Ξουράφης εισηγητικά, να ενταθεί η συζήτηση ως την τελευταία στιγμή, σε κάθε τόπο δουλειάς, εργάτη τον εργάτη, που να αναδεικνύει τα αίτια της κρίσης, την ανάγκη της ενότητας της εργατικής τάξης, με προμετωπίδα το πλαίσιο διεκδίκησης του ΠΑΜΕ, για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργία απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις και στους εργάτες της ελαιουργοσαπουνοποιίας «Παπουτσάνης», όπου προχτές τιμήθηκε αγωνιστικά η 8η Μάρτη, με εκδήλωση και στάση εργασίας που είχε κηρύξει το συνδικάτο.

Στο μεταξύ, από χτες άρχισαν να αναχωρούν τα κλιμάκια των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τα λιμάνια της χώρας με σκοπό να προετοιμάσουν τις ομάδες περιφρούρησης για την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Για το λιμάνι του Πειραιά τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η απεργία θα διαρκέσει από απόψε Τετάρτη στις 12 τα μεσάνυχτα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Παράλληλα, σήμερα, έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την αυριανή απεργία και την κλιμάκωση του αγώνα, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στις 6.30 επίσης στο ΕΚΠ του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά.

Εικοσιτετράωρη αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν αποφασίσει για την Πέμπτη και οι δικηγόροι του Πειραιά.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στις κάλπες για την ενίσχυσή του

Μέχρι τις 12 του Μάρτη συνεχίζονται οι εκλογές

Σημαντικούς καρπούς αποδίδει η συνεπής ταξική αγωνιστική πορεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας, καθώς ιδιαίτερα αυξημένη είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη της νέας διοίκησής του. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να μην κάνουν καμία θυσία για το κεφάλαιο και να κλιμακώσουν αποφασιστικά την πάλη τους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα - λαιμητόμος στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους.

Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται μέχρι και τις 12 του Μάρτη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ο όροφος) από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών στις εκλογές είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος και των σημαντικών αγωνιστικών παρεμβάσεων του σωματείου όλο το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως στην «Cosmocar», στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, στις διαφημιστικές εταιρείες και στις εταιρείες ανακύκλωσης (δουλεύουν κυρίως μετανάστες). Αυτή η συμμετοχή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις τις μέρες που απομένουν με στόχο να δυναμώσει αποφασιστικά το σωματείο. Οπως άλλωστε υπογραμμίζει και στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Ενότητα Ιδιωτικών Υπαλλήλων», «με τη συμμετοχή σου στις αρχαιρεσίες δυναμώνεις το σωματείο. Με σωματείο γερό, μαζικό, ταξικό δυναμώνεις τους αγώνες σου. Δυναμώνεις την ικανότητά του να αναπτύξει αγώνες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Διπλή μάχη δίνουν αυτές τις μέρες οι ταξικές δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής οι οποίες ξεκίνησαν χτες, και παράλληλα για τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή του κλάδου στην αυριανή 24ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα διεξάγονται καθημερινά μέχρι και τις 18 Μάρτη στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος, Ομόνοια) από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.. Παράλληλα, κάλπη θα στηθεί σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και περιοχές της Αθήνας. Σήμερα, κάλπη θα στηθεί στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. Την Παρασκευή (24ωρη απεργία την Πέμπτη) στο ξενοδοχείο «Χίλτον» από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ.

Αλληλεγγύη εργατοπατέρων

Χαρακτηρίζοντας τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης «αναποτελεσματικά» και «μονομερή», η εργοδοτική και κυβερνητική Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) κατέληξε χτες σε ψήφισμα ...αλληλεγγύης «προς τους Ελληνες εργαζόμενους και τους αγώνες των Ελληνικών Συνδικάτων» προτείνοντας παράλληλα να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης. Τέτοια αλληλεγγύη είναι πέρα και μακριά από το περιεχόμενο των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων που «τραντάζουν» όλη τη χώρα εδώ και μήνες, πολύ απλά και γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ταξικό περιεχόμενο των μαζικών κινητοποιήσεων. Ταιριάζει, όμως, απόλυτα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του τόπου, που όταν δε λειτουργούν σαν στυγνοί απεργοσπάστες, όταν δε ζητούν την τιμωρία των απεργών, αναγκάζονται να οργανώνουν κινητοποιήσεις δίνοντάς τους περιεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης! Είναι ενδεικτικό το ρεσιτάλ της υποταγής που διέκρινε το κάλεσμα του γραμματέα της ΣΕΣ, J. Monks, στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 24 Φλεβάρη, ο οποίος τόνισε: «Ζητούμε τη βοήθεια της ΕΕ για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των αξιών του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»!

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Παπασπύρος, αφού όλο αυτό το διάστημα έδωσε "σοβαρούς αγώνες" ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τώρα πήγε στη ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), δηλαδή σε αυτούς που συμφωνούν με τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και πρότεινε ημέρα ευρωπαϊκής κινητοποίησης! ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ. Βαστάτε Τούρκοι τα άλογα, έρχεται η ΣΕΣ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ