ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Ρέματα που καταλήγουν στο πουθενά...

Το ρέμα «Πρόχωμα» στο Κάτω Σούλι είναι μπαζωμένο σε διάφορα σημεία. Ελάχιστες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα...
Το ρέμα «Πρόχωμα» στο Κάτω Σούλι είναι μπαζωμένο σε διάφορα σημεία. Ελάχιστες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα...
Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνα για την αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τις πυρκαγιές. Μία από αυτές είναι και ο Μαραθώνας. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να σημειωθούν σοβαρές πλημμύρες. Οι πυρκαγιές του 2009 κατέκαψαν τα 183.378 από τα 411.000 στρέμματα που υπάρχουν γύρω από τη λεκάνη του Μαραθώνα (κυρίως) και της Ραφήνας. Ενα γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξήσει και τον όγκο των νερών που κατεβάζουν τα γύρω βουνά στα ρέματα και τα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

«Παρά το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι καταστροφές από πλημμύρες ήταν συχνές και μεγάλες, εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή μας. Αντίθετα, σε πολλά ρέματα υπάρχουν καταπατήσεις και μπαζώματα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», επισήμανε, μιλώντας στον «Ρ», ο Θέμος Αναστασιάδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μαραθώνα».

Τα μόνα έργα που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών είναι κάποια φράγματα για την ανάσχεση των υδάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, το φράγμα της Ραπεντώσας, που έπνιξε πριν από τέσσερα χρόνια το Μαραθώνα, εξακολουθεί ως έργο να παραμένει ημιτελές, αφού ποτέ δε συνδέθηκε με τη θάλασσα. Σε μεγάλο κίνδυνο μπαίνει πλέον και ο ίδιος ο Μαραθώνας, καθώς το ρέμα «Καινούριο», που κατεβαίνει από τα βουνά και διασχίζει την ίδια την πόλη, σε αρκετά σημεία στενεύει επικίνδυνα καθώς έχουν γίνει καταπατήσεις μέσα στο ρέμα και από επιχειρήσεις, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς. Η νομαρχία έχει αναθέσει μελέτη για έργα στο συγκεκριμένο ρέμα ώστε να κατασκευαστούν με πόρους από το ΕΣΠΑ, αλλά η φετινή χρονιά είναι επικίνδυνη.

Το ρέμα «Καινούριο» περνά μέσα από το Μαραθώνα. Στο σημείο αυτό είναι φανερή η καταπάτηση του ρέματος από επιχείρηση της περιοχής που ...επεκτάθηκε σε βάρος του ρέματος και της ασφάλειας των κατοίκων
Το ρέμα «Καινούριο» περνά μέσα από το Μαραθώνα. Στο σημείο αυτό είναι φανερή η καταπάτηση του ρέματος από επιχείρηση της περιοχής που ...επεκτάθηκε σε βάρος του ρέματος και της ασφάλειας των κατοίκων
Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και οι περιοχές που διασχίζει το ρέμα «Πρόχωμα». Ενα ρέμα που διασχίζει σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, αποθήκες και καλλιέργειες στην περιοχή γύρω από το Κάτω Σούλι, υπάρχουν πάμπολλα σημεία στα οποία έχει υποστεί παράνομες παρεμβάσεις προκειμένου να «αξιοποιηθούν» είτε για είσοδο σε σπίτια και κτήματα, είτε για τη δημιουργία δρόμου, είτε ακόμα και για διαπλάτυνση χωραφιού. «Αυτές είναι εγκληματικές παρεμβάσεις», επισημαίνει ο Θ. Αναστασιάδης και συμπληρώνει πως «μπορεί ο δήμος να "καθάρισε" το ρέμα, αλλά όπου υπάρχουν τέτοιου είδους καταπατήσεις, τις άφησε όπως είναι αντί να τις "ανοίξει", με αποτέλεσμα το ρέμα να μην έχει συνεχή ροή και να "σπάει" σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες νερού να εγκλωβίζονται και να πλημμυρίζουν την περιοχή αντί να καταλήγουν στη θάλασσα».

Την ίδια στιγμή, ο οικισμός στο Κάτω Σούλι συνεχίζει να αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα και από το Κωπηλατοδρόμιο, το οποίο κατασκευάστηκε όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα χωρίς κανένα παράλληλο αντιπλημμυρικό έργο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για το οικονομικό πρόβλημα

Με αυτό τον τρόπο απαντά ο δήμος στον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλει η κυβέρνηση

Για το οικονομικό έλλειμμα, που για πολλοστή φορά υπάρχει στα ταμεία του Δήμου Νίκαιας, ενημέρωσε χτες ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του δήμου ενόψει και του κινδύνου μη πληρωμής της μισθοδοσίας και των δώρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Το έλλειμμα οφείλεται και στην καθυστέρηση καταβολής από την κυβέρνηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι στο δήμο οφείλονται περίπου 1.500.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: ΣΑΤΑ 420.000, ΘΗΣΕΑ 685.000, Τέλη Ζύθου και Διαφήμισης 450.000, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του δήμου το Δεκέμβρη 2009.

Παράλληλα έκανε γνωστή την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει κινητοποιήσεις με κλείσιμο του δήμου και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις απαντήσεις του υπουργείου οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων τη συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Στόχος, επισήμανε ο Στέλιος Μπενετάτος, είναι από κοινού εργαζόμενοι του δήμου, κάτοικοι της πόλης και Δημοτική Αρχή να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και να απαιτήσουν την άμεση και μόνιμη επίλυση του οικονομικού προβλήματος του δήμου.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή σημειώνει επίσης πως «οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τούς είναι προ πολλού γνωστές και δεν μπορούν να τις αγνοούν. Αντί να απαντήσουν στις εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής για πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, για αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164 και για απόδοση των "παράνομα" παρακρατηθέντων πόρων από την πόλη μας, η κυβέρνηση δεν αποδίδει ούτε καν τα θεσμοθετημένα έσοδα στο δήμο μας».

Αύριο το μνημόσυνο του σ. Νίκου Καραγκούνη

Το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου και συναδέλφου μας στο «Ριζοσπάστη» Νίκου Καραγκούνη τελείται αύριο, Κυριακή πρωί, στον ιερό ναό του Αγ. Ανδρέα στο Λαύριο. Ο Νίκος που τόσο απροσδόκητα «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 51 ετών, γεννήθηκε στο Λαύριο και μεγάλωσε στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας. Πέρασε σε σχολή της Λάρισας, όπου κατά τα χρόνια των σπουδών του οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Μέλος του ΚΚΕ από την αρχή της δεκαετίας του 1990 και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», έμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι το τέλος της ζωής του. Κάλυπτε για περισσότερες από δύο δεκαετίες το ρεπορτάζ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο Οικονομικό Τμήμα της εφημερίδας μας, μοχθώντας καθημερινά για την ανάδειξη της αλήθειας της εργατικής τάξης.

Σεισμοί στην Πελοπόννησο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.53 τα ξημερώματα, με επίκεντρο 180 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Μαλέας της Πελοποννήσου. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί κάποιες ζημιές.

Επίσης, λίγο πριν τις 5 το πρωί, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο κοντά στο Ξυλόκαστρο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στοιχεία για πιθανές επαφές του 35χρονου που σκοτώθηκε στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς, στη Δάφνη, με άτομα που «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις», αναζητούν οι αρχές όπως διαρρέουν, ενώ ερευνάται ένα κινητό τηλέφωνο κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκαν στο σπίτι του νεκρού στους Αμπελόκηπους.

Το όπλο του ωστόσο, δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές πράξεις, όπως προκύπτει από τα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι δύο ένοπλοι να προετοίμαζαν ένοπλη ενέργεια και προσπαθεί να εντοπίσει το δεύτερο άτομο, που σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε στη διάρκεια της συμπλοκής.

Νέες φωτογραφίες του 35χρονου που έπεσε νεκρός έδωσε χτες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο σπίτι της 30χρονης φίλης του θύματος στα Εξάρχεια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί δεν βρήκαν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες.

Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν και οι έρευνες στο σπίτια του 35χρονου στους Αμπελόκηπους, στο Ζούμπερι και στο Κεφαλόβρυσο της Αιτωλοακαρνανίας. Στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκαν κηλίδες αίματος και όπως εκτιμούν οι αρχές, ίσως προέρχονται από το συνεργό του νεκρού που κατάφερε να διαφύγει. Κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν όλα τα νοσοκομεία αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη ένοπλη επίθεση, ενώ οι έρευνες στα εργαστήρια συνεχίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ