Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Ρέματα που καταλήγουν στο πουθενά...

Το ρέμα «Πρόχωμα» στο Κάτω Σούλι είναι μπαζωμένο σε διάφορα σημεία. Ελάχιστες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα...
Το ρέμα «Πρόχωμα» στο Κάτω Σούλι είναι μπαζωμένο σε διάφορα σημεία. Ελάχιστες ποσότητες νερού καταλήγουν στη θάλασσα...
Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνα για την αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τις πυρκαγιές. Μία από αυτές είναι και ο Μαραθώνας. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να σημειωθούν σοβαρές πλημμύρες. Οι πυρκαγιές του 2009 κατέκαψαν τα 183.378 από τα 411.000 στρέμματα που υπάρχουν γύρω από τη λεκάνη του Μαραθώνα (κυρίως) και της Ραφήνας. Ενα γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξήσει και τον όγκο των νερών που κατεβάζουν τα γύρω βουνά στα ρέματα και τα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

«Παρά το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι καταστροφές από πλημμύρες ήταν συχνές και μεγάλες, εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή μας. Αντίθετα, σε πολλά ρέματα υπάρχουν καταπατήσεις και μπαζώματα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», επισήμανε, μιλώντας στον «Ρ», ο Θέμος Αναστασιάδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μαραθώνα».

Τα μόνα έργα που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών είναι κάποια φράγματα για την ανάσχεση των υδάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, το φράγμα της Ραπεντώσας, που έπνιξε πριν από τέσσερα χρόνια το Μαραθώνα, εξακολουθεί ως έργο να παραμένει ημιτελές, αφού ποτέ δε συνδέθηκε με τη θάλασσα. Σε μεγάλο κίνδυνο μπαίνει πλέον και ο ίδιος ο Μαραθώνας, καθώς το ρέμα «Καινούριο», που κατεβαίνει από τα βουνά και διασχίζει την ίδια την πόλη, σε αρκετά σημεία στενεύει επικίνδυνα καθώς έχουν γίνει καταπατήσεις μέσα στο ρέμα και από επιχειρήσεις, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς. Η νομαρχία έχει αναθέσει μελέτη για έργα στο συγκεκριμένο ρέμα ώστε να κατασκευαστούν με πόρους από το ΕΣΠΑ, αλλά η φετινή χρονιά είναι επικίνδυνη.

Το ρέμα «Καινούριο» περνά μέσα από το Μαραθώνα. Στο σημείο αυτό είναι φανερή η καταπάτηση του ρέματος από επιχείρηση της περιοχής που ...επεκτάθηκε σε βάρος του ρέματος και της ασφάλειας των κατοίκων
Το ρέμα «Καινούριο» περνά μέσα από το Μαραθώνα. Στο σημείο αυτό είναι φανερή η καταπάτηση του ρέματος από επιχείρηση της περιοχής που ...επεκτάθηκε σε βάρος του ρέματος και της ασφάλειας των κατοίκων
Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και οι περιοχές που διασχίζει το ρέμα «Πρόχωμα». Ενα ρέμα που διασχίζει σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, αποθήκες και καλλιέργειες στην περιοχή γύρω από το Κάτω Σούλι, υπάρχουν πάμπολλα σημεία στα οποία έχει υποστεί παράνομες παρεμβάσεις προκειμένου να «αξιοποιηθούν» είτε για είσοδο σε σπίτια και κτήματα, είτε για τη δημιουργία δρόμου, είτε ακόμα και για διαπλάτυνση χωραφιού. «Αυτές είναι εγκληματικές παρεμβάσεις», επισημαίνει ο Θ. Αναστασιάδης και συμπληρώνει πως «μπορεί ο δήμος να "καθάρισε" το ρέμα, αλλά όπου υπάρχουν τέτοιου είδους καταπατήσεις, τις άφησε όπως είναι αντί να τις "ανοίξει", με αποτέλεσμα το ρέμα να μην έχει συνεχή ροή και να "σπάει" σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες νερού να εγκλωβίζονται και να πλημμυρίζουν την περιοχή αντί να καταλήγουν στη θάλασσα».

Την ίδια στιγμή, ο οικισμός στο Κάτω Σούλι συνεχίζει να αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα και από το Κωπηλατοδρόμιο, το οποίο κατασκευάστηκε όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα χωρίς κανένα παράλληλο αντιπλημμυρικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ