ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Η μεταρρύθμιση οδήγησε σε συρρίκνωση του λυκείου

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας

Τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, τις συνέπειές της και την ανάγκη κατάργησης του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου στο σύνολό του, αναδεικνύει, με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, η ΟΛΜΕ, μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν τη συρρίκνωση του Ενιαίου Λυκείου, τη βίαιη παρεμπόδιση μεγάλου αριθμού μαθητών από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στο Λύκειο και τη στέρηση της προοπτικής των σπουδών σε ολοένα και περισσότερους μαθητές.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Β` Λυκείου πέρυσι ανάγκασε 18.500 μαθητές να εγκαταλείψουν το Λύκειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από 91.000 μαθητές στη Β` Λυκείου την προηγούμενη σχολική χρονιά, είχαμε εφέτος 72.500 στη Γ` Λυκείου. Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχαν οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη του 1999 (που δεν υφίστανται πλέον) και η ευνοϊκή ρύθμιση για τους μαθητές του Λεκανοπεδίου, λόγω του σεισμού, εφέτος θα φοιτούσαν στη Γ` Λυκείου περίπου 63.000. Η Β` τάξη των Λυκείων όλης της χώρας είχε φέτος περίπου 75.000 μαθητές. Εάν οι μέχρι τώρα ενδείξεις επαληθευτούν, τότε, την επόμενη χρονιά, ο αριθμός των μόλις 60.000 μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου θα αποτελεί από μόνος του απόδειξη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγεί στον "έγκαιρο" και οριστικό αποκλεισμό των πολλών από την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο και την πανεπιστημιακή μόρφωση».

Αναφερόμενη στον επιλεκτικό ρόλο του λυκείου, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι «αποσκοπεί στην ανάδειξη της ευέλικτης και, δυστυχώς, υποβαθμισμένης κατάρτισης που παρέχουν τα ΤΕΕ σε αναγκαστική "μορφωτική" διέξοδο για την πλειονότητα ιδιαίτερα των αδύναμων οικονομικά μαθητών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υπέρμετρη αύξηση των εξεταστικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι «οι εξαντλητικές εξετάσεις που έχουν επιβληθεί στο Λύκειο, με το τεράστιο άγχος και την ψυχοσωματική εξουθένωση που τις συνοδεύει, έχουν σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν σήμερα κάθε ίχνος αγάπης για τη γνώση, κάθε ουσιαστική επαφή μαζί της, στην πιο κρίσιμη, μάλιστα, γι' αυτούς ηλικία της ζωής τους. Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, αντί να τους προσφέρει το ευρύτερο δυνατό φάσμα γνωσιακών εμπειριών και να τους ανοίγει ορίζοντες, τους επιβάλλει την τυποποιημένη προπαρασκευή για τις Πανελλαδικές».

«Το εξεταστικό έργο, συνεχίζουν, έχει εξαντλήσει και τους καθηγητές σε ένα μαραθώνιο παραγωγής θεμάτων για τις εξετάσεις, επιτηρήσεων και βαθμολογήσεων, πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής». Καταλήγοντας, η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πολιτική αποκατάστασης του θεμελιώδους μορφωτικού ρόλου του σχολείου, και ως μέτρα που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, προτείνει:

  • «Κατάργηση τω Πανελλαδικών Εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου και θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποδέσμευση του λυκείου από αυτό.
  • Ποιοτική αναβάθμιση της διδακτικής - μαθησιακής διαδικασίας στις σχολικές τάξεις.
  • Επαναφορά του θεσμού των ανεξεταστέων για τους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου.
  • Περισσότερες ευκαιρίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
«Καλύτερα απόφοιτος ΙΕΚ, παρά γιατρός»!

Τον Μαρξ και το Μάη του '68, θυμήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, προσπαθώντας προφανώς να παρουσιάσει ένα αριστερό, νεανικό προφίλ, μιλώντας χτες σε διάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Λευκή Βίβλος για τη Νεολαία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μέχρι το 1985 εποχή, λέγοντας ότι τότε «υπήρχε τρομερή κομματικοποίηση, που κατέληγε σε αιτήματα προς το κράτος» κι αυτό το χαρακτήρισε αρνητικό, σε αντιπαράθεση με την αίσθηση που επικρατεί, κατά τη γνώμη του, σήμερα, ότι «την κοινωνία δεν την απαρτίζει και την οργανώνει το κράτος, αλλά ο πολίτης». Μάλιστα, για να στηρίξει τη θέση του περί «τρομερής κομματικοποίησης», χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα του Γ. Κορδάτου, το οποίο και διαστρέβλωσε, προκαλώντας την αντίδραση του μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σερετάκη, που παραβρισκόταν στη διάσκεψη ως παρατηρητής - αφού στις, κατά τα άλλα, δημοκρατικές διαδικασίες της ΓΓΝΓ, η μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας δεν κλήθηκε να συμμετάσχει κανονικά.

Κατά τα άλλα, ο Π. Ευθυμίου δεν παρέλειψε να εκθειάσει, για άλλη μια φορά, την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, λέγοντας ωμά ότι «αν κάποιος σήμερα θέλει να γίνει γιατρός, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ» λόγω της ανεργίας και ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να αποφοιτήσει από ένα ΙΕΚ! Την ίδια στιγμή όμως, παραδέχτηκε ότι, στο χώρο της κατάρτισης, υπάρχουν πολλές ειδικότητες που καταργούνται λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και έφερε ως παράδειγμα εκπαιδευτές του ΟΕΕΚ, που αναγκάζονται να επανεκπαιδευτούν.

Παράλληλα, ευλόγησε την ευρωπαϊκή προοπτική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένα Διευθυντήριο των Βρυξελλών που αποφασίζει και μοιράζει ρόλους στην Ευρώπη, αποφασίζουμε όλοι μαζί και «ό,τι ρόλο αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας, αυτόν και θα κατακτήσουμε», συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι «στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης»...

Μιλώντας για τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να έχουμε «ένα σχολείο του χαβαλέ ή λιγότερο σχολείο», για να πάρει την απάντηση από το κοινό ότι «μπορούμε να έχουμε λιγότερο φροντιστήριο».

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με μεράκι και συλλογικότητα η κάθε εκδήλωση

Η φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ συνεχίζεται με δεκάδες εκδηλώσεις κάθε βδομάδα σε πόλεις και χωριά, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μετά και το επιτυχημένο 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Κάθε προφεστιβαλική εκδήλωση γίνεται υπόθεση όλων των μελών της Οργάνωσης που την ετοιμάζει, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες δουλεύουν με κέφι και φαντασία κι όλη αυτή η διαδικασία συνιστά και αφορμή πλατιάς επικοινωνίας με τη νεολαία κάθε περιοχής.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών, υπάρχει αυτή του Τομεακής Οργάνωσης Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στην πλατεία Αγ. Δημήτρη, στις 8 το βράδυ. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, μιλήσαμε με την Σταυρούλα Θεοχάρη, γραμματέα της ΤΟ. «Στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ, αποφασίσαμε να κάνουμε την εκδήλωσή μας με θέμα τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ενα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς την τελευταία χρονιά ζήσαμε όλοι τον αυταρχισμό των ΜΑΤ στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, το "ιδιώνυμο" και τα "μαθητοδικεία", τη φίμωση του Κόμματος το τελευταίο διάστημα από τα ΜΜΕ. Είναι ένα θέμα που σχετίζεται και με τη συνθήκη Σένγκεν και πιστεύουμε ότι αφορά και αγγίζει τη νεολαία», τονίζει η Σ. Θεοχάρη.

Τα μέλη της Οργάνωσης καλούν τους νέους της περιοχής στην εκδήλωση, με εξορμήσεις στα στέκια νεολαίας, στις καφετέριες, στο Θέατρο Πέτρας, με μια προκήρυξη που οι ίδιοι έφτιαξαν και συναντούν ενδιαφέρον από την πλευρά της νεολαίας. Φτιάχνοντας το πρόγραμμα, απευθύνθηκαν σε τρία πετροπουλιώτικα συγκροτήματα, που θα συμμετάσχουν, και στη συζήτηση κάλεσαν έναν εκπρόσωπο από την Επιτροπή κατά της Σένγκεν, έναν συνδικαλιστή κι έναν μαθητή.

«Μετά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, η φεστιβαλική δραστηριότητα συσπειρώνει συντρόφους και φίλους της Οργάνωσης», επισημαίνει η Σ. Θεοχάρη, μιλώντας για τη σημασία της συλλογικής δουλιάς στο στήσιμο της προφεστιβαλικής εκδήλωσης. «Ο καθένας έχει τη δική του συμβολή, καταθέτει τις ιδέες του, συμβάλλει με τη φαντασία και το μεράκι του, όλοι μαζί δουλεύουμε κι ελπίζουμε για την επιτυχία της».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο είναι:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

- Στην πλατεία Αγίας Σωτήρας, στη Μεταμόρφωση, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην Παιδεία.

- Στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Γαλάτσι, στο παλιό Τέρμα (Βεΐκου), στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα την ανεργία, που χτυπάει ιδιαίτερα τη νεολαία.

  • Αύριο Παρασκευή:

- Στις Εργατικές Κατοικίες της Κηφισιάς, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην κεντρική πλατεία του Κολωνού, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Νέο Κόσμο, στην πλατεία ΙΚΑ, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στον πεζόδρομο του Εσταυρωμένου, στο Αιγάλεω, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην παραλία του Φαλήρου (στάση Μπάτη), στις 8 μ.μ., με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις συνέπειές τους.

- Στο πάρκο Δηλαβέρη, στην Αγία Σοφία του Πειραιά, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική δράση».

- Στον Παντελεήμονα Πιερίας, στην παραλία, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στην παραλία της Πάτρας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και ανεργία».

Συζήτηση για την Παιδεία

Η Επιτροπή Παιδείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει, αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο Τουριστικό Περίπτερο του «Ντάπια», σύσκεψη - συζήτηση για τα ζητήματα της Παιδείας, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Κ.ΜΑΛΑΚΩΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στους ιδιώτες χώρος για σχολεία

Στους ιδιώτες οικοπεδούχους παραδίδεται, μετά την υπογραφή του από το Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός αδόμητος χώρος στην Κ. Μαλακωπή, που προοριζόταν για την ανέγερση σχολείων. Σημειώνεται ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε τους κατοίκους της περιοχής ότι δε θα υπογράψει απόφαση αποχαρακτηρισμού του χώρου. Ομως το ΣΧΟΠ, συμβούλιο υπό το νομάρχη, γνωμοδότησε πριν ένα μήνα και λίγες μέρες πριν συζητηθεί το θέμα στο Νομαρχικό Συμβούλιο -σήμερα το βράδυ τελικά θα ασχοληθεί το Σώμα - υπογράφτηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής η σχετική γνωμοδότηση.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δ` Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, με την απόφαση αυτή, μια ολόκληρη περιοχή καταδικάζεται να μην αποκτήσει ποτέ το δικό της Γυμνάσιο και Λύκειο. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ενωση σημειώνει ότι, αφού επί 20 ολόκληρα χρόνια οι εκάστοτε υπεύθυνοι της Νομαρχίας κορόιδευαν μαθητές και γονείς, υποσχόμενοι ότι κάποτε θα κτίσουν τα σχολεία, τώρα, επικαλούμενοι το ότι έχουν ελλιπή χρηματοδότηση, «σηκώνουν τα χέρια». Για τους γονείς του Δ` Διαμερίσματος, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, φέρει η Νομαρχία, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, που, με την ελλιπή χρηματοδότησή του, αφήνει ολόκληρη περιοχή χωρίς σχολεία, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που, με τις αποφάσεις που παίρνουν τα διάφορα όργανά του, καταστρατηγεί το ΓΠ Σχέδιο, αποχαρακτηρίζοντας χώρους για σχολεία, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ