Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
«Καλύτερα απόφοιτος ΙΕΚ, παρά γιατρός»!

Τον Μαρξ και το Μάη του '68, θυμήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, προσπαθώντας προφανώς να παρουσιάσει ένα αριστερό, νεανικό προφίλ, μιλώντας χτες σε διάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Λευκή Βίβλος για τη Νεολαία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μέχρι το 1985 εποχή, λέγοντας ότι τότε «υπήρχε τρομερή κομματικοποίηση, που κατέληγε σε αιτήματα προς το κράτος» κι αυτό το χαρακτήρισε αρνητικό, σε αντιπαράθεση με την αίσθηση που επικρατεί, κατά τη γνώμη του, σήμερα, ότι «την κοινωνία δεν την απαρτίζει και την οργανώνει το κράτος, αλλά ο πολίτης». Μάλιστα, για να στηρίξει τη θέση του περί «τρομερής κομματικοποίησης», χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα του Γ. Κορδάτου, το οποίο και διαστρέβλωσε, προκαλώντας την αντίδραση του μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σερετάκη, που παραβρισκόταν στη διάσκεψη ως παρατηρητής - αφού στις, κατά τα άλλα, δημοκρατικές διαδικασίες της ΓΓΝΓ, η μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας δεν κλήθηκε να συμμετάσχει κανονικά.

Κατά τα άλλα, ο Π. Ευθυμίου δεν παρέλειψε να εκθειάσει, για άλλη μια φορά, την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, λέγοντας ωμά ότι «αν κάποιος σήμερα θέλει να γίνει γιατρός, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ» λόγω της ανεργίας και ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να αποφοιτήσει από ένα ΙΕΚ! Την ίδια στιγμή όμως, παραδέχτηκε ότι, στο χώρο της κατάρτισης, υπάρχουν πολλές ειδικότητες που καταργούνται λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και έφερε ως παράδειγμα εκπαιδευτές του ΟΕΕΚ, που αναγκάζονται να επανεκπαιδευτούν.

Παράλληλα, ευλόγησε την ευρωπαϊκή προοπτική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένα Διευθυντήριο των Βρυξελλών που αποφασίζει και μοιράζει ρόλους στην Ευρώπη, αποφασίζουμε όλοι μαζί και «ό,τι ρόλο αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας, αυτόν και θα κατακτήσουμε», συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι «στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης»...

Μιλώντας για τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να έχουμε «ένα σχολείο του χαβαλέ ή λιγότερο σχολείο», για να πάρει την απάντηση από το κοινό ότι «μπορούμε να έχουμε λιγότερο φροντιστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ