ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παράταση στο πακέτο με τα 28 δισ.

Νομοθετική ρύθμιση για την παροχή και νέων κρατικών ενισχύσεων σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου!

Φρέσκο κρατικό χρήμα, νέες προκλητικές διευκολύνσεις και δυνατότητες για τις μερίδες της πλουτοκρατίας ξεκίνησε να μοιράζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επέκτασης της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, του νόμου δηλαδή που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα ποσά του πακέτου που έχουν μείνει αδιάθετα. Η ρύθμιση έρχεται να στηρίξει και πάλι τους τραπεζίτες που φαίνεται να ενδιαφέρονται πρώτα και κύρια για το κομμάτι των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων. Είναι φανερό πως βλέπουν μπροστά τους δυσκολίες στην άντληση φτηνών κεφαλαίων εξαιτίας και της αντίστοιχης κατάστασης που διαμορφώνεται με τα επιτόκια του κρατικού χρέους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεζουμίζοντας τα λαϊκά στρώματα πηγαίνει χέρι χέρι με τους άρπαγες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου παρέχοντας και νέες προκλητικές διευκολύνσεις.

Οι ευεργετικές διατάξεις έληγαν στις 30 του Δεκέμβρη του 2009. Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις επεκτείνει χρονικά εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Στη ρύθμιση δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε νέα καταληκτική ημερομηνία. Να σημειωθεί πως Κομισιόν, τραπεζικό κεφάλαιο και οι άλλες μερίδες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας σχεδιάζουν τις «στρατηγικές εξόδου» από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης με τη «σταδιακή απόσυρση» των μέτρων ενίσχυσής τους που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπισή της.

Οι τραπεζίτες δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για παραπέρα αύξηση της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο παρά μόνο για το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων. Η αιτιολογική έκθεση του ν/σ φαίνεται να ακροβατεί γύρω από τις αποφάσεις της ΕΕ. Ειδικά για τη συμμετοχή του κράτους (κεφαλαιακές ενισχύσεις) σημειώνεται ότι έτσι «επιτυγχάνεται η θεσμοθέτηση κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κρίνεται ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο σκέλος του νόμου που αφορά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, όταν οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το επιτρέψουν». Η παραμονή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών - σύμφωνα και με τον αρχικό νόμο - μπορεί να διαρκέσει το πολύ μέχρι 5 χρόνια. Η υποχρέωση των τραπεζών για τη «διευκόλυνση» είναι να καταβάλουν 10% της κρατικής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται προσαύξηση στο 12%.

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»
Προτροπή στους φτωχούς να αλλάξουν ... κουφώματα

Σε μια περίοδο που τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τον καθημερινό επιούσιο, η κυβέρνηση επιλέγει τη θέσπιση κινήτρων για να αλλάξουν κουφώματα, ώστε να προωθηθεί ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. «Ψαλιδισμένο» σε σχέση με τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν 100 χιλ. κατοικίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που το παρουσίασε.

Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται στα τέλη του Ιούνη. Αφορά αποκλειστικά κύριες κατοικίες με οικοδομική άδεια πριν από την 1.1.1980 και σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 1.500 ευρώ. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τζάμια, κουφώματα, παντζούρια, ρολά, καυστήρες και λέβητες πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, σκίαστρα, μονώσεις σωληνώσεων κλπ.

Το πρόγραμμα εισάγει και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, σε συνάρτηση με τον τρόπο χρηματοδότησης. Για δανεισμό με επιδότηση επιτοκίου, το εισοδηματικό όριο είναι ατομικό 30.000 ευρώ και οικογενειακό 50.000 ευρώ. Για απευθείας χρηματοδότηση του 30% της δαπάνης, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 25.000 ευρώ. Θα ισχύει επιπρόσθετα φορολογική ελάφρυνση για το 30% της δαπάνης με όριο τις 2.500 ευρώ, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών η κατάσταση περιπλέκεται. Για συνολική παρέμβαση η απευθείας χρηματοδότηση θα ισχύει και για μεγαλύτερα εισοδηματικά όρια. Προϋπόθεση είναι να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια τουλάχιστον οι μισοί ιδιοκτήτες. Εξαιρούνται από τις προτάσεις τα τμήματα της πολυκατοικίας που δε χρησιμοποιούνται ως κατοικία.

Η ενεργειακή επιθεώρηση θα είναι υποχρεωτική για την υποβολή της πρότασης, καθώς και μετά την αποπεράτωση των εργασιών. Η δαπάνη της θα καλύπτεται πλήρως από το πρόγραμμα, εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί εάν προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανακεφαλαίωση των αντιαγροτικών αποφάσεων

Εντυπωσιοθηρικού χαρακτήρα οι χτεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, με προφανή σκοπό να μεταμφιέσει την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην αγροτική φτωχολογιά

Σε ανακεφαλαίωση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα προχώρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβάλλοντας ως «επιτυχία» και «δέσμευση που γίνεται πράξη» την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς με δόσεις και με πολύμηνη καθυστέρηση.

Η υπουργός Κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του συστήματος ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων (ΟΣΔΕ), λέγοντας ότι πάνω σε αυτό θα βασιστεί η εφαρμογή των «διαρθρωτικών αλλαγών» (βλ. συγκέντρωση του κλήρου) στη γεωργία. Aναφέρθηκε εκ νέου σε τέσσερα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα, τα οποία αφορούν την «αναμόρφωση» του αγροτοσυνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών και την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Αναφορικά με τα δύο πρώτα, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι άμεση πρόθεσή της είναι να «ράψει νέο κοστούμι» στους καρεκλοκένταυρους της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιας και αυτό που φορούσαν τα τελευταία χρόνια «ξέφτισε», εξαιτίας της τυπικής και ουσιαστικής απομάκρυνσής τους από το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ, η Κ. Μπατζελή είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση των ασφαλίστρων, αλλά η διεύρυνση της εισπρακτικής του βάσης και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, προσθέτοντας ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει ο βασικός ασφαλιστικός φορέας της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του κεφαλαίου. Εν αναμονή της δημόσιας παρουσίασης του νομοσχεδίου, μάλλον βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται τόσο η αύξηση των ασφαλίστρων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όσο και η προοπτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνήθη διγλωσσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνολικότερη πολιτική της.

Ανακοινώθηκε ακόμη η δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων - θέσπιση «μαύρης λίστας» για όσους εμπόρους δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με τους παραγωγούς, είπε ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης - η κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των τιμών των αγροτικών προϊόντων - η τιμή καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 100% της τιμής παραγωγού - και ο «εντατικός έλεγχος» της ποιότητας των τροφίμων.

Τα παραπάνω μόνο ως επικοινωνιακού τύπου με έντονη διάθεση εντυπωσιοθηρίας πρέπει να εκληφθούν από το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, που πλήττονται διπλά από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης - αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κλπ.- τόσο ως παραγωγοί, αλλά και ως καταναλωτές.

Σε 24ωρη απεργία τα ταξί

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, ενώ τα όργανα της Ομοσπονδίας έχουν εξουσιοδοτηθεί για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και έπειτα. Αναμένεται επίσης να κλείσουν και δρόμους της Αθήνας.

Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ αντιδρούν στο νέο τρόπο φορολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση με βιβλία εσόδων - εξόδων από το 2011 και με την άμεση υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων, την οποία επίσης αρνούνται.

Σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, χτες, δηλώθηκε ότι ο ετήσιος τζίρος ενός ΤΑΞΙ κινείται στα 55.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 30.000 ευρώ. Καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν μισό ΤΑΞΙ, το καθαρό κέρδος μειώνεται στις 15.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ