Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»
Προτροπή στους φτωχούς να αλλάξουν ... κουφώματα

Σε μια περίοδο που τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τον καθημερινό επιούσιο, η κυβέρνηση επιλέγει τη θέσπιση κινήτρων για να αλλάξουν κουφώματα, ώστε να προωθηθεί ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. «Ψαλιδισμένο» σε σχέση με τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν 100 χιλ. κατοικίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που το παρουσίασε.

Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται στα τέλη του Ιούνη. Αφορά αποκλειστικά κύριες κατοικίες με οικοδομική άδεια πριν από την 1.1.1980 και σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 1.500 ευρώ. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τζάμια, κουφώματα, παντζούρια, ρολά, καυστήρες και λέβητες πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, σκίαστρα, μονώσεις σωληνώσεων κλπ.

Το πρόγραμμα εισάγει και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, σε συνάρτηση με τον τρόπο χρηματοδότησης. Για δανεισμό με επιδότηση επιτοκίου, το εισοδηματικό όριο είναι ατομικό 30.000 ευρώ και οικογενειακό 50.000 ευρώ. Για απευθείας χρηματοδότηση του 30% της δαπάνης, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 25.000 ευρώ. Θα ισχύει επιπρόσθετα φορολογική ελάφρυνση για το 30% της δαπάνης με όριο τις 2.500 ευρώ, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών η κατάσταση περιπλέκεται. Για συνολική παρέμβαση η απευθείας χρηματοδότηση θα ισχύει και για μεγαλύτερα εισοδηματικά όρια. Προϋπόθεση είναι να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια τουλάχιστον οι μισοί ιδιοκτήτες. Εξαιρούνται από τις προτάσεις τα τμήματα της πολυκατοικίας που δε χρησιμοποιούνται ως κατοικία.

Η ενεργειακή επιθεώρηση θα είναι υποχρεωτική για την υποβολή της πρότασης, καθώς και μετά την αποπεράτωση των εργασιών. Η δαπάνη της θα καλύπτεται πλήρως από το πρόγραμμα, εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί εάν προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ